A kastély, amelyet állítólag maga az ördög is meglátogatott, 2,87 millió dollárba kerül – de nem veheti meg akárki, akinek futja rá.

Mi történt?

Megvételére kínálják Írország egyik leghíresebb szellemjárta helyét, a Loftus Hallt.

Miért fontos?

A kastély hátborzongató története innen nézve inkább csak izgalmas, mint fontos. Ezzel együtt értékelendő, hogy milyen sokat áldoztak a jelenlegi tulajdonosok az épület állagának megőrzésére, és ezt a jövőbeli gazdájától is szerződésben fogják elvárni.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Minek köszönheti a Loftus Hall nemzetközi hírnevét?
  • Milyen legendák övezik a kastély történetét?
  • Milyen kihívások elé állítja az épület az új tulajdonosokat?

A Loftus Hall nevet viselő írországi kastély először 2014-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor egy csoportos látogatás alkalmával egy turista meglepő képet készített: az egyik ablakban két árnyalak látható a fotón, egy fiatal lány és egy idősebb nő „szelleme”. A szenzáció után az amerikai Ghost Adventures (Szellemkalandok) és az Irish Ghost Hunters (Ír szellemvadászok) egy-egy epizódja is foglalkozott a helyszínnel.

A látogató

A helyiek körében azonban az épületről szóló hátborzongató történetek már sokkal korábban ismertek voltak, az egyik, talán legelterjedtebb kísértethistória szerint maga az ördög is vendégeskedett a kastély falai között. A legenda úgy tartja, hogy a 18. században egy viharos éjszakán egy idegen kért szállást Loftus Hallban. Mivel a birtok egy félszigeten, a part mentén fekszik, ebben nem volt semmi szokatlan: utazók, tengerészek gyakran kerestek itt menedéket az éjszaka és a viharok elől, a házigazdák pedig szívesen láttak mindenkit, és a vendégek társadalmi rangjuknak megfelelően kaptak kosztot és kvártélyt.
Akkoriban Charles Tottenham és neje, Anne Loftus élt a birtokon hat gyerekükkel. A családtagok hamar megkedvelték az udvarias, előkelőnek tűnő idegent, aki végül több napig vendégeskedett a kastélyban. A család egyik lánya, az ifjabb Anne és a vendég között erős szimpátia alakult ki. Egyik este állítólag egy kártyaparti során Anne leejtett egy lapot, lehajolt, hogy megkeresse, és az asztal alatt észrevette, hogy az idegen férfinak lábfej helyett patái vannak. A lány rémülten sikoltott fel, mire a férfi a plafonon keresztül eltűnt, hatalmas robajt és kénszagú füstöt hagyva maga után. Anne állítólag sosem heverte ki a sokkot, kísértete halála után is az épület falai között bolyong.

A történethez érdekes adalék, hogy a kastély későbbi renoválása és átépítése során egy csecsemő csontvázára bukkantak abban a helyiségben, ahová állítólag Lady Anne visszavonult a megrázó eset után.

A valóság ezek alapján tehát inkább az lehetett, hogy a szerencsétlen sorsú lányt elcsábította a szállást kérő idegen, a család pedig Anne elzárásával (és feltehetőleg csecsemőgyilkossággal) „mosta le” a szégyenfoltot.

Hatalmas vállalkozás

A Loftus Hall elődje egy 14. században épült udvarház volt, amelyet akkoriban még Redmond Hallnak hívtak. Mivel a cromwelli időszak után a Redmond család kegyvesztett lett, az elkobzott kastély a 17. században a Loftus család birtokába került. Az 1800-as években a kastélyt felújították és kibővítették. A család utolsó sarjának halála után, a 20. század elején az épület zárdaként és lányiskolaként működött. Michael Deveraux 1983-ban megvásárolta és szállodává alakította. Halála után a felesége vitte tovább a hotelt, mígnem egy éjszaka mindent hátrahagyva eltűnt a kastélyból, és sosem tért vissza. Ezek után a Loftus Hall sorsa szomorúra fordult: lakatlan, elhagyatott épületként állítólag sátánista szekták rituáléinak volt színhelye. A Quigley házaspár 2011-ben vásárolta meg az ingatlant, és pénzt és energiát nem sajnálva vetették bele magukat a renoválás ambiciózus projektjébe. Jelenleg a kastély turistalátványosságként is működik, 45 perces vezetett túrákon ismerhető meg az épületegyüttes és annak hátborzongató története.

(Forrás: loftushall.ie)

A Quigley család most eladásra kínálja az ingatlant – 2,87 millió dollárért. „Ha tudtam volna előre, mibe vágok bele, soha nem vettem volna meg az épületet – nyilatkozta Aidan Quigley az Irish Timesnak. A munka és a pénz nagy része, amit beletettünk, kívülállók számára láthatatlan.” Ennek ellenére Quigley olyasvalakinek szeretné továbbadni az épületet, aki hajlandó folytatni a rekonstrukciót, ő maga pedig szívesen dolgozna az új tulajdonossal a további renoválásokon. Az új kastélybirtokosnak jó mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia: a kastély ablakai közül 97 még mindig bedeszkázva várja a szebb napokat – csak az ablakok kicserélése 400 000 dollárba fájhat. Reméljük, találnak valakit, akinek van miből, és hajlandó is áldozni rá.

(Kiemelt kép forrása: flickr)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!