Ezen a héten a Nők Lapja 2020/31. számának Kert rovatában a komposztálásé a főszerep.

A tudatos háztartásvezetés már sok otthonban működik, de hogyan válhat a kertünk is fenntarthatóvá? A komposztálás során a szerves hulladékokból egyszerűen készíthetünk a növényeink számára ideális, magas humusztartalmú trágyát.

1. Miért érdemes komposztálni?

A komposztálás a fenntartható kert egyik legfontosabb alappillére, hiszen a komposzt a legegyszerűbben előállítható, legolcsóbb és legtermészetesebb talajjavító. Az elhalt növényi részek lebomlanak, a talajban élő hasznos élőlények pedig humusszá alakítják őket. A komposzt amellett, hogy fontos tápanyagokkal tölti fel a talajt, fokozza a talaj élővilágának aktivitását is, mert tele van mikroorganizmusokkal. Magas a rosttartalma, ennek köszönhetően remek a vízmegtartó képessége, ezért hasznos például a magról vetett növények ültetése és a palántázás során.

2. Mi kerülhet a komposztálóba?

A kertünkben keletkező összes egészséges növényi hulladék, így a gallyak, vesszők, levelek, a levágott fűnyesedék, lenyírt sövényrészek, virágzás előtt kihúzott gyomnövények és a lehullott őszi lomb mind mehetnek bele. A szerves, növényi háztartási hulladék is, ezért érdemes a konyhában külön kis kukát tartanunk, amelybe csak a komposztálóbavalót gyűjtjük. Beledobhatunk gyümölcsöt, zöldséget, azok levágott héját, fűszernövényeket, magokat, vágott virágot, szobanövények elszáradt részeit, natúr papírt, faforgácsot, tojáshéjat, kávézaccot és szálas teát is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
További hasznos tippek a témában.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .