Vajon ki lesz a bajnok Magyarország kizárólag nőknek szóló vitorlásversenyén?

E hétvégén rendezik meg a Balatonnál Magyarország első olyan vitorlásversenyét, amelyen csak nők indulnak – a megmérettetés hagyományteremtő, a szervezők abban bíznak, minél többen látogatnak el a keszthelyi eseményre.

Mi történt?

Július 24. és 26. között, azaz a hétvégén rendezik Keszthelyen Magyarország első, csak női résztvevőknek szóló, nemzetközi, nagyhajós pályaversenyét, a 4LadiesCup-Hungary-t.

Miért fontos?

Mert végre Magyarországra is elérkezett az első női regatta.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

  • A Kék Szalag Európa legnagyobb, tavat megkerülő vitorlásversenye, de most a Balaton egy más „leg”-es versenynek is otthont ad: sosem volt még itthon olyan megmérettetés, amelyen csak nők vettek részt.
  • Azt is el szeretnék érni a szervezők, hogy bemutassák ezt az eddigi hazai gyakorlattól teljesen eltérő, bár nemzetközi színtéren gyakori versenyzési módszert. A 4LadiesCup-Hungary az európai női regatták – azaz a Helga Cup, Sisi Cup, PMS Zena Regatta Horvátországban vagy a Ladies Only International Regatta Kijevben – hagyományait kívánja követni.

Galla Viktória, Tóth Viktória, Berecz Tímea és Sabján Annamária – íme, négy olyan nő, akinek közös, nagy szerelme a vitorlázás. Most elhatározták, a nyilvánosság elé tárják, miért is szerettek bele ebbe a sportba, miért vált második otthonukká a Balaton. – Mi, nők, már nagyon régóta vitorlázunk egy hajón, de eddig mindig csak férfiak ellen tudtuk megmérettetni magunkat. Most megérett bennünk annak gondolata, mi lenne, ha egyszer nők a nők ellen vitorlázhatnának itt, a Balatonon is – mesélte a Hír TV Paletta című műsorában Sabján Annamária, Európa-bajnoki harmadik helyezett vitorlázó, a 4LadiesCup-Hungary megálmodója. Hozzátette: amiatt, hogy nők nők ellen küzdenek, nem lesz külső megfelelési kényszer a versenyzőkön. És ez az egész versenynek ad egyfajta különleges karaktert.
Bár a vitorlázás a fizikai erőnlét és az állóképesség igénye miatt első ránézésre férfias sportnak tűnik, de igencsak népszerű a nők körében is. A hazai női vitorlázók az év elején saját közösséget hoztak létre, méghozzá egy nemzetközi szervezet égisze alatt. A Women On Water (WOW) Hungary azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a nők részvételét a vitorlássportban, népszerűsítse ezt a szabadidős tevékenységet a nők körében, egyúttal ösztönözze a lányokat arra, hogy próbálják ki.

De miért is érdemes ezt a sportágat választani?
– Az élmény miatt. Kint a vízen rohannak feletted a felhők, a víz felett vitorlázol, élvezed a sebességet, a suhanást – összegezte Sabján Annamária. – Már sok mindenkivel vitorláztam együtt, férfiakkal és nőkkel is, mindenféle összetételű csapatban. De amikor csak a lányok vannak a hajón, akkor az egész más. Mindent nyíltan és őszintén ki tudunk mondani egymásnak. Nincs sértődés, nincs hiszti, mindenki szereti és végzi a feladatát. Ez különleges érzés – fogalmazott.

Sabján Annamária (Fotó: Facebook)

A versenyszervezések során egyre nagyobb jelentőséget kap a nők részvételi arányának kérdése. A Vitorlázás Magazin nevű szaklap idézi a vitorlázók nemzetközi szervezetének, a Word Sailing-nek a 2019 decemberében közzétett globális jelentését, amely megállapította: az olimpiától eltekintve, a világ nagy vitorlás versenyein – RORC Caribbean 600, 52 Super Series, Rolex Fastnet, Transat Jacques Vabre, Route du Rhum – alig haladta meg a tíz százalékot a női versenyzők aránya. A Magyar Vitorlás Szövetség adatai szerint hasonló a helyzet Magyarországon is: a közel négyezer igazolt versenyző közül csak alig minden tizedik nő. Ezért is nagyon fontos és úttörő kezdeményezés a 4LadiesCup Hungary.
Sokan talán el sem tudjuk képzelni, de egykor a maratoni futásról is azt állították, szerte a világon, hogy az férfias sport. Annyira férfias, hogy a maratoni versenyeken is csak férfiak indulhattak. Egészen 1967. április 19-ig, amikor a 261-es rajtszámmal induló Kathrine Switzer – első nőként – hivatalosan is lefutotta a Boston Maratont, bizonyítván, hogy a nők is képesek futva teljesíteni a klasszikus távot. (Ma már képtelenségnek tűnik az, milyen sok áltudományos butasággal tartották távol a nőket a hosszútávfutástól azt bizonyítandó, hogy az ő szervezetük nem bírja ezt a speciális megterhelést.)
A 4LadiesCup-Hungary nemzetközi verseny lesz, így nem csak magyar csapatok szállnak vízre. Július 24-én, pénteken lesz az edzőnap, majd szombaton és vasárnap a versenyek. Minden versenyző a saját kategóriájában, ELLIOTT 770-es hajón indul. Rövid, pörgős pályafutamokat láthatnak majd a nézők, akik ellátogatnak Keszthelyre. A szervezők sokat gondolkoztak, hol lenne az ideális helyszín. Végigjárták a balatoni városokat, és úgy találták, hogy túl a város szépségén, Keszthely partszakasza olyan adottságokkal rendelkezik, ahonnan jól belátni a pályát.
– Itt garantálható, hogy annak is csodás élményben legyen része, aki azért látogat el a kupára, hogy csak a vitorlákban gyönyörködhessen – mondta Sabján Annamária.
A 4LadiesCup-Hungary hagyományteremtő céllal indul útjára, a szervezők azt remélik, hogy ez a verseny minden évben jelentős esemény lesz a Balatonnál.

(Kiemelt kép: A Women On Water kishajós tréninget tart 2020. július 19-én.

Fotó: Török Brigi)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!