Mel Gibson a Nők Lapja Ezotéria 2020/4. lapszámának Misztika rovatában.

Mel Gibson erősen megosztó egyéniség a filmszakmában. Közismert az agressziójáról, amit részben talán az imázsát kialakító filmeknek is köszönhet. Ugyanakkor erősen hívő ember, és erről számtalan alkotásában is számot adott.

A régi korokban az elragadtatott, látomásos embereket Isten gyermekeinek, áldottaknak, misztikusoknak, látnokoknak tartották. Rosszabb esetben megszállottaknak, ördöngösöknek. A modern korban viszont előszeretettel sorolják be őket jobb esetben a lelki, rosszabb esetben az elmebajosok kategóriájába. Szerencsére ma már ez sem jelent egyértelműen negatív ítéletet, sőt!

Mennyből a pokolba

Egyes kutatók rámutattak, hogy a tehetséges művészek közül nagyon sokan szenvednek valamilyen pszichés problémától, például depressziótól, skizofréniától vagy éppen bipoláris szindrómától. Mel Gibson is a saját bevallása szerint ez utóbbitól. Állítólag ez okozza időről időre rátörő dührohamait, valamint a betegségre jellemző, rajongó szakaszt követő depresszióját, és az alkoholproblémáját, amellyel az utóbbit kezelni próbálja. Ám a bipoláris szindrómában szenvedők általában azt mondják, mindez a pokoljárás megéri azért a mámoros, elragadtatott szakaszáért a betegségnek, amikor az alkotókedv és az energia százszorosára nő bennük, amikor lelki értelemben a mennyeket járják be. Sokuknál sugallatokkal, látomásokkal, földöntúli hangok hallásával, egyszóval hallucinációkkal is jár ez az állapot.

Misztikus múzsa

Hogy magának Mel Gibsonnak vannak-e ilyen látomásai, sugallatai, arról ugyan nem nyilatkozott, de az bizonyos, hogy A passió című filmje forgatókönyvét egy 18. századi misztikusnő, bizonyos Anna Katharina Emmerick látomásai alapján írta meg. A két ember, Emmerick és Gibson kapcsolata már azért is különleges, mert korokon átívelő múzsai szerepe, úgy tűnik, valamiképpen eleve elrendeltetett. Kettejük horoszkópjait összevetve mintha egy időntúli duálpár kapcsolata bontakozna ki előttünk, igen erős karmikus kapcsolatban állva egymással. Figyelembe véve Gibson misztikus vallási irányultságát, persze nem véletlen, hogy éppen egy stigmatizált szent adott alapot látomásos filmjének. Annak Katharina ugyanis azon túl, hogy stigmatizált volt, azaz Krisztus sebei a kezén, a lábán, a mellén és a fején is megjelentek, minden áldott pénteken átélte a Megváltó utolsó napjának szenvedéseit is.

A cikk még nem ért véget, a folytatást a Nők Lapja Ezotéria 2020/4. lapszámában találjátok. 

A Nők Lapja Ezotéria aktuális számát keressétek az újságárusoknál, vagy vásároljátok meg digitális formában a Digitalstand felületén!

Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg. 

(Kiemelt kép: Getty Images)