Nyári kedvencek a Dunakanyarban : Farkas E. Lina ajánlója

Csak fél óra vonattal a Nyugatiból és csodás szabadstrandon találod magad.

Hétvégente jó kiszakadni a felforrósodott városból, és ilyenkor rendszerint a Dunakanyar felé veszem az irányt. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy itt vannak a térség legszebb természeti látnivalói, ráadásul számos hangulatos, elvonulásra alkalmas telepelülést találunk, sőt, a kulturális, kulináris élményekről sem kell lemondani. A szabadstrandok ingyenesek, és a legtöbb kutyával is látogatható.

Közel van Budapesthez és csodálatos: mi az?

Hiába nyüzsgő, hiába turistás, szeretem a hévvel is könnyen megközelíthető, a festők városának is nevezett Szentendrét, a macskaköves utcáit, a színes óvárost, és valljuk be, a belvárosából kevés szebb panoráma nyílik, mint a szamárhegyi Szerb kereszttől.

(Fotó: Getty Images)

Mindemellett híres a kulturális zsizsegéséről is, nyáron bőven lehet válogatni a szabadtéri koncertekből, kiállításokból és egyéb  programokból, bár ezeknek a száma idén valószínűleg jóval kevesebb lesz a koronavírus-járvány miatt. Forró napokon természetesen lehet napozni, fürdőzni is a legális szabad strandján, a Postás strandon. A part ugyan nincs teljesen kiépítve, de találunk öltözőt, zuhanyzót és ivóvízcsapot is, így az alapkényelem megvan. Kutyásoknak is bátran ajánlom, számukra külön részt különítettek el.
Ha több az időm és jobban el akarok vonulni, akkor a kicsit távolabb található névrokonát látogatom meg, a Szentendrei-szigetet, amelynek óriási előnye, hogy Budapestről könnyen és gyorsan elérhető: közúton a Tahi hídon át, komppal pedig több helyen is. A sziget hat települése – Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Surány, Szigetmonostor és Horány – régóta nagy kedvenc a városból elmenekülni vágyók között.

Akik szeretik a folyó menti, kicsit retró, régi nyaralóövezet hangulatot, azok rendszerint beleszeretnek ebbe a környékbe. 

Horány (Fotó: Flickr)

Ez történt velem is, amikor először jártam Kisorosziban és aztán Horányban. Utóbbi tavasztól igazi üdülőtelepüléssé válik, a Dunakeszi-Horány kompról tömegével érkeznek az üdülni vágyók és a hétvégi strandolók. Egész nyáron, éjjel-nappal nagy a mozgolódás, megy a bográcsozás, és a többi megunhatatlan klasszikus nyári program. A strandja egyértelműen az egyik legjobb helye a Dunakanyarnak,  a 150 méter hosszú, apró kavicsos partszakaszán bőven jut hely mindenkinek, lehet kenut, kajakot, csónakot bérelni, a hatalmas fák árnyékában hűsölni, tollasozni, esténként pedig a parton sütögetni. A helyi büfékben persze találunk strandos ételeket is.

Hatalmas part, nyugalom, lángos illat

Ez vár a negyedik nagy dunai kedvencemen, a nagymarosi strandon, amely hatalmas homokos területével, árnyas fáival, és büféivel igazi nyári helyszín.

Nagymaros (Fotó: Flickr)

A part közelében öltöző, játszótér, klasszikus strandos ételek – a hekktől a hamburgeren át a lángosig, de a gourmet finomságokról sem kell lemondani, a településen bőven találunk jó éttermeket. Mindenképp ajánlom a nagymarosi termelői piacot, ahol szombat délelőttönként házi készítésű szörpökből, lekvárokból, savanyúságokból, sajtokból, zöldségekből és gyümölcsökből lehet bevásárolni.
Ha nem szereted a tömeget, akkor érdemes átnézni a pár kilométerre lévő Kismarosra, ennek a strandja jóval csendesebb, de egyben puritánabb is. Főleg az eldugottsága miatt kedvelem, ráadásul nagyon jó a közlekedés Budapestről: csak felpattanok a Nyugatiban a vonatra, és bő háromnegyed óra alatt a település vasútállomásán vagyok, innen pedig már csak alig tíz perc a strand, ha bringát is viszek magammal, még kevesebb. A vízpart nincs kiépítve, mobil WC-t ugyan találunk, de nincs büfé, vagy ivóvíz lehetőség, ezért érdemes otthon összekészíteni a klasszikus strandtáska tartalmát: szendvicset, mártogatóst, gyümölcsöt, és jó sok hideg vizet. A nap végén, miután a víz és a nap kiszívta belőlünk az erőt, érdemes ellátogatni a vasútállomás mellett található Patak vendéglőbe, ahol leginkább klasszikus, de nagyon jól elkészített hazai ételeket találunk.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!

(Kiemelt kép: youtube)