Dominique Crennre több olyan címkét is lehetne aggatni, amely esetleg sikertelenségre vagy meg nem értettségre predesztinálná. De Dominique Crenn kikérné magának a címkéket, és vitatkozni teljesen hasztalan lenne vele. Íme egy inspiráló életút, a világ egyik legnagyszerűbb séfjéé.

Hogy rögtön elhelyezzük, kiről van szó, Crenn az egyetlen női séf Amerikában, aki három Michelin-csillagos konyhát vezet. Atelier Crenn nevű étterme egyébként San Franciscóban található. Szintén ő volt az a nő, aki először két Michelin-csillagot kapott. 2016-ban egy rendkívül nagy presztízsű listán a világ legjobb séfnőjének választották. Ő azonban tulajdonképpen ezeket a megállapításokat is kikérné magának, sőt, ezt már meg is tette. Több interjúban is elmondta, hogy csorbának gondolja ezt a díjat, mert nem tekinti a nőket egyenrangú félnek. A San Pellegrinót pedig egyenesen egy Instagram posztban bírálta azért, mert szerinte a cég, amely egyébként ennek a már említett nagy presztízsű díjnak a gazdája, fittyet hány a női egyenjogúságra. 2018-ban ugyanis a San Pellegrino Young Chef versenyének zsűrijében 37 séf kapott helyet a világ minden tájáról, akik mind egy szálig férfiak voltak. „Azt hittem, már mindenkihez eljutott a hír, hogy a Föld lakosságának 50 százaléka nő. Ó, bocsánat… 54 százaléka. Nagy csalódást okoztok véleményvezérként. Ez nem inspiráló, és remélem, tanultok ebből, és ezentúl kiálltok értünk. Kérem, fejlődjetek és tegyétek azt, ami helyes” – fogalmazta meg bírálatát egy olyan szervezet ellen, amellyel mások nemigen mernek szembeszállni, hiszen nagyon rangos díjakat osztogat.

 

Képzés mesterfokon

Crenn 1965-ben született, másfél évesen örökbe fogadta egy versailles-i házaspár, és ezzel valószínűleg az egyik legnagyobb ajándékot kapta a Sorstól. Gyerekkorában a nyarakat a család farmján töltötte Bretagne-ban. Édesanyja szakácsnő volt, aki már kiskorától kezdve magával vitte lányát a Párizsban található kínai, japán, vietnámi és indiai éttermekbe. Apja egy különös karakter volt, egy művészlelkű politikus, akinek volt egy ételkritikus barátja, aki a Le Télégramme-nál dolgozott, és előszeretettel vitte magukkal a kis Dominique-ot mindenféle Michelin-csillagos étterembe enni. A farmon töltött nyarak, a kísérletező kedvű mama és az éttermi guru papa mind nagy-nagy hatással voltak Crenn kulináris kultúrájára. Ez olyan hagyaték, amivel semmilyen iskola nem veheti fel a versenyt. Ez olyannyira igaz, hogy Crenn soha semmiféle szakácsiskolába nem tette be a lábát, viszont elvégezte a közgazdasági egyetemet és mester fokozatot szerzett nemzetközi üzleti kapcsolatokból. Ezek a tanulmányok bizonyára nagy-nagy segítségére vannak, hiszen Crenn három éttermet is vezet (és már tervben van a negyedik nyitás) San Franciscóban, és bizony abban a rendkívül magas szintű gasztronómiában, ami az ő ligája, nagyon fontos a matek.

Egy francia Kaliforniában

A 23 éves Dominique, vagy ahogyan mindenki hívja, Dom, 23 évesen érkezett Franciaországból Amerikába. Rögtön San Francisco felé vette az irányt, ahol először a Stars nevű helyen kezdett dolgozni, a sztárséf Jeremiah Tower kezei alatt. Két év után továbbállt, és dolgozott néhány menő étteremben a városban, míg végül megkapta a főszakács pozíciót a jakartai Intercontinental Hotelben. Bár ő volt az első nő, aki ilyen magas pozíciót kapott Indonéziában, 1998-ban a zavargások miatt el kellett hagynia az országot. Visszament Kaliforniába, ezúttal Los Angelesbe, és folytatta karrierjének egyre magasabb szintre történő emelését. 2008-ban a San Francisco-i Luce élére került, és vezetése alatt egy évvel később az étterem megkapta az első Michelin-csillagot. Egy évvel később érkezett a következő csillag. Ez elképesztő teljesítmény.
De mi sem bizonyítja jobban Crenn elszántságát, és saját magába vetett hitét, hogy nem elégedett meg ezzel. Ő olyan helyet akart, ami a sajátja, ahol teljesen megmutathatja, mit gondol az ételről és a világról. 2011-ben végre megnyitotta az Atelier Crennt.

Dominique Crenn egy egészségügyi konferencián beszél az egészséges táplálkozásról. 2019. március 11. (Fotó: Amy E. Price/Getty Images for SXSW)

Az Atelier Crenn rögtön két Michelin-csillagot kapott, és 2018-ig tartotta is ezt az eredményt. Nem titok, hogy a séf rettenetesen várta a harmadik csillagot, évekig mentek a találgatások foodie körökben, hogy vajon mikor lesz meg a lehető legmagasabb elismerés. 2018-ban aztán végül megérkezett a harmadik csillag. Három Michelin-csillag az nagyon nagy dolog. Az egy csillagra azt szokták mondani, hogy azt az olyan éttermek kapják, amelyek kiválóak a maguk műfajában. A két csillag az már az a kategória, amely megér egy kitérőt. Nem véletlen, hogy a Michelin ilyen módon ragadja meg a kérdést, hiszen mégiscsak egy autógumigyárról van szó, amelynek az a célja, hogy mindenki menjen, amerre lát, kopjanak a gumik. A három csillag pedig az a kategória, amely megér egy külön utazást. Minden szempontból rendkívül magas színvonalat jelent.
A séf addig sem ült a babérjain, amíg meg nem érkezett a harmadik csillag: 2015-ben megnyitotta az Atelier Crenn kistestvérét, a Petit Crennt, amelyet a Bretagne-i farmélet inspirált, majd a Bar Crennt, amely egy borbár, kiváló konyhával. 2018-ban ez a hely is megkapta az első Michelin-csillagot, úgyhogy Dom jelenleg négy csillaggal büszkélkedhet. Ugyanebben az évben megkapta a James Beard Foundation Award legjobb séfnek járó díját. Ezzel tulajdonképpen mindent elért, amit séf elérhet. Több nyilatkozatában elmondta, hogy nem úgy gondol magára, mint séfre.

„Megtaláltam az eszközt, amin keresztül meg tudom szólítani az embereket. Ez nem egy toll. Nem egy ecset. Ez az étel.”

Ízek és szerelmek

Crenn nem valami bőbeszédű a magánéletével kapcsolatban, pontosabban arról keveset tudni, mi történt a magánéletében 2019 előtt. Azt azonban lehet tudni, hogy korábbi partnerével ikreket nevelnek közösen. Erről ritkán beszél, de amikor megteszi, az mindig nagyot szól. Egy sajtótájékoztatón egyszer megkérdezte tőle egy férfi, aki nyilván nem tudott az ikrekről, hogy soha nem érezte-e, hogy kimarad egy nagyon fontos dologból, az anyaságból. Válaszként elmondta, hogy ikerlányai vannak, majd hozzátette:

„Ha vannak gyerekei, remélem, otthon marad velük, így a felesége meg tudja mutatni a külvilágnak is, milyen nagy dolgokra képes.”

2019-ben azonban valami megváltozott, ekkor szeretett bele Maria Bellóba, akivel tavaly év végén el is jegyezték egymást. Bellót ismerhetjük a Sakáltanya című filmből és a Vészhelyzet című sorozatból is, de a színésznő forgatókönyvekkel is foglalkozik és producerkedik is. Mindketten maximálisan felvállalják a kapcsolatukat, amelynek egyébként rögtön a megismerkedésük után óriási próbatétele lett: Crennt mellrákkal diagnosztizálták. Egy, a CBSNews-nak adott interjúban így emlékszik vissza a diagnózisra: „Megkérdeztem az orvosomat, hogy bajban vagyok-e. Azt felelte, hogy nem, de melós lesz. Annyit válaszoltam, hogy ok. Egy ilyen betegség minden felesleges maszlagot leszed az emberről, és ott hagy teljes valóságodban. Elkezdesz rájönni, ki is vagy valóságban.” Crenn saját bevallása szerint leginkább emberséget tanult a betegségéből. Most már teljesen jól van, túl van a kezeléseken, ikonikus rövid frizurája ismét a régi, és erősebb, mint valaha.

Maria Bello és Dominique Crenn megérkezik a Női Rák Kutatási Alapjának (Women's Cancer Research Fund) estjére. 2020. február 27. (Fotó: Morgan Lieberman / FilmMagic)

Maria Bello és Dominique Crenn megérkezik a Női Rák Kutatási Alapjának (Women’s Cancer Research Fund) estjére. 2020. február 27. (Fotó: Morgan Lieberman / FilmMagic)

Bello természetesen végig szerelme mellett állt ezekben a legnehezebb hónapokban. Crenn élete szerelmének nevezi a színésznőt, aki cserébe szuperlatívuszokban beszél róla: „Pontosan tudja, ki ő valójában, pontosan tudja, mi a víziója, és ebből képes valóságot teremteni. Ezt imádom benne. Nem érdekli, mások milyen szabályokat diktálnak – mondta róla a már idézett CBSNews interjúban. – Ezek adják az ételei mélységét is. Pontosan úgy építi fel a tányérjait, ahogyan az életről gondolkodik. Miközben eszel, érzed, hogy felépítette benned a szeretet érzését.”
A séf egyébként nemrég úgy döntött, minden haszonállatot levesz az éttermei étlapjáról, és a továbbiakban csak vadakkal és halakkal foglalkozik. Fenntartható és humánus gondolkodásának ez éppúgy ékes bizonyítéka, mint az, hogy a koronavírus-járvány alatt rengeteg önkéntes és jótékonysági munkát vállalt. Ezekben a napokban is hatalmas mennyiségekben főz ételt a rászorulóknak, éttermeinek egy része pedig elviteles koncepcióra váltott.
Dominique Crenn harcosnak tartja magát. Ahogyan legyőzte a rákot, ugyanúgy bízik abban, hogy az éttermek túlélik a járványt. A már idézett interjúban elmondta: „Ugyanaz van, mint a ráknál. Azt mondom, ok. Most van előttem valami, amivel még sosem volt dolgom azelőtt. Nehéz lesz. De megcsinálom, harcolok és nyerni fogok.”

(Kiemelt kép: Dominique Crenn, 2017. október 12, New York. Fotó: Daniel Zuchnik/Getty Images for NYCWFF)