Koraszülöttek ellátását támogathatod az idei budapesti éjszakai futáson.

Mi történt?

2020. augusztus 1-én hetedik alkalommal rajtol el a kivilágított, éjszakai fővárosban a Generali Night Run Budapest, melynek fókusza idén a hazai koraszülött-ellátás támogatása.

Miért fontos ez?

Magyarországon minden 10. csecsemő koraszülöttként jön a világra. Ez az állapot rövid és hosszútávú betegségeket, de akár maradandó károsodást is okozhat. A koraszülöttek ellátását segítő korszerű berendezések beszerzésének támogatása mellett szemléletformálásra is szükség van, melynek lényege a szülők aktív bevonása, a családbarát megközelítés terjesztése a hazai koraszülött-ellátásban. 

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért van sürgető szükség arra, hogy alap legyen a koraszülött osztályokon a családbarát szemléletmód?
  • Mit tudsz tenni ezért egy futással?

Az idei Night Run alkalmával a szervezők a koraszülött-ellátás támogatása és a szemléletformálás fontossága mellett egyúttal arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a koraszülöttként világra jött gyerekek élhetnek teljes és boldog életet, sportolhatnak rendszeresen, valamint arra, hogy ezért a célért is kiemelten fontos a koraszülött-ellátás fejlesztése, a koraszülöttekkel dolgozók és a családok támogatása.
Habár a magyarországi koraszülött-ellátás jónak mondható, égető szükség van arra, hogy az anya- és családbarát szemlélet magától értetődő legyen ezeken az osztályokon.

Több kutatás is kimutatta már, és a tapasztalat is alátámasztja, hogy az apró koraszülöttek életfunkciói, fiziológiai mutatói javulnak, ha bőrkontaktust tapasztalhatnak.

Ezért fontos, hogy az ellátás során ne csak a korszerű berendezések álljanak a koraszülött osztályok rendelkezésére, de alapnak számítson a szülők aktív bevonása, a családbarát szemléletmód is. A családbarát módszertan elterjesztése és szerves beépítése a kórházi gyakorlatba sokszor hihetetlen mértékben javítja a koraszülöttek állapotát, ráadásul jóval barátságosabb, stresszmentesebb, a fejlődésüket jobban elősegítő környezetet is biztosít számukra. A The Human Safety Net (THSN) programja ezt a szemléletformálást is célul tűzte ki egy globális közösségi kezdeményezés keretében. Magyarországon a program a koraszülött ellátás fejlesztésén belül kiemelten a születés körüli oxigénhiányos állapot elleni küzdelemre helyezi a hangsúlyt. A program során kórházspecifikus módon hosszú távon, egyéni igényekre szabva tervezik fejleszteni a hazai Perinatalis Intenzív Centrumokat (PIC) – eszközadományokkal, a PIC-es dolgozók képzésével és a családbarát módszerek elterjesztésével.

Mi az a PIC?

A Perinatalis Intenzív Centrum olyan intenzív osztály, ahol a születés körüli időszakban létrejött kórállapotokat, betegségeket látják el. Méhen belül fejlődési rendellenességek, a megszületés előtti hetekben létrejött fertőzések, a szülés alatt keletkezett kórállapotok (magzatvíz-, meconium-aspiráció, oxygénhiányos állapotok) illetve a koraszülöttek ellátása történik ezeken az osztályokon. Magyarországon mintegy 30 PIC működik országszerte

A verseny alatt adománygyűjtésre lesz lehetőség, a futók és családtagjaik számára. A befolyt összegből koraszülött mentéshez, koraszülött ellátáshoz szükséges eszközökhöz juthat egy budapesti kórház koraszülött osztálya. A szervezők egyúttal az elmúlt időszak helytállásáért 100 egészségügyi dolgozó nevezését állják egyfajta köszönetnyilvánításként. Ehhez kapcsolódóan a PAF (Pozitív Attitűd Formálás) Alapítvány munkatársai is részt vesznek az eseményen. A PAF célja alapvetően az, hogy segítsen a kórházi dolgozók mentális egészségének és lelki egyensúlyának fenntartásában, de a szervezet a Melleted a helyem Egyesület támogatásával a családközpontú koraszülött-ellátás fejlesztését is célul tűzte ki, többek között azért, hogy a szülők aktívan bevonódhassanak a picik körüli teendőkbe. A PAF segítő csoportokat indít, ahol a koraszüléssel járó traumákat, lelki nehézségeket vagy gyakorlati kérdéseket közösen, csoportban tudják feldolgozni, szakértő pszichológus támogatásával.

A Night Run-ról további információ és nevezés itt

(Kiemelt kép: Futók a Lánchídon, a 29. Spar Budapest maraton résztvevőiként, 2014. október 11. Fotó: Attila Kisbenedek/Afp)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!