Lady Gaga a legmenőbb divatház követeként is önazonos tud maradni

Hol van már az énekesnő szedett-vetett harsánysága: igazi popikon lett, aki ugyanazokat az értékeket vallja, mint karrierje kezdetén, és ezeket most a legszofisztikáltabb közönséggel is megismerteti.

Mi történt?

Lady Gaga új albumával rekordokat döntött, emellett az énekesnő szépségikonként is szintet lép, hiszen egy olyan parfüm arca lesz, amivel még több emberhez eljuttathatja üzenetét.

Miért fontos?

Mert a szexuális erőszakot átélt énekesnőnek nagyon is van mit mondania, és ez az üzenet már nemcsak kemény rajongói bázisának és az LMBTQ+ közösségnek szól, hanem gyakorlatilag mindenkinek.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Milyen rekordot döntött meg Gaga?
  • Melyik nagymenő divatház választotta új parfümjének arcául?
  • Megható hasonlatot használt a mai fiatal generációra az érettségizőket köszöntő beszédében, olyat, amelyet a világ összes diákjának érdemes volna átgondolni.

Több mint 10 éve annak, hogy Lady Gaga feltűnt a színen (ki ne emlékezne a korai Gagára az őrült szereléseiben, főként a nyers húst mintázó ruhájára, amellyel a 2010-es MTV Awards szereplését beírta a popkultúra legbotrányosabb entrée-i közé), és ez alatt a cirka 10 év alatt bebizonyította, hogy nem holmi popsztárocska ő, hanem egy igazi ikon, aki felráz és megmozgat, és a közbeszédbe emel olyan témákat is, amelyek korábban nem voltak ennyire láthatók. Nyíltan képviselte az LMBTQ+ mozgalmat már karrierje elején, rajongói bázisa szinte családtagként tekintett rá, igen hamar Mother Monsternek (anyaszörny) kezdték el hívni, de az énekesnő nem maradt meg egy kisebb kör példaképének, hanem munkásságával felemelkedett a legnagyobbak közé. Néhány csendesebb év után (ötödik, Joanne című albumával mind zeneileg, mind stílusilag úgy tűnt, hogy visszatér a hagyományosabb énekes-dalszerzői léthez) most újult erővel, minden eddiginél magabiztosabban hallatja a hangját. Persze nem mintha mostanában eltűnt volna a nyilvánosság elől, sőt szerzőtársaival tavaly még Oscar-díjat is kapott a Csillag születik című film betétdaláért, a Shallowért (őt magát is jelölték a díjra legjobb női főszereplő kategóriában), de úgy tűnik 2020 még a tavalyinál is nagyobb siker lesz számára.

Május végén, a koronavírus-járvány miatt hét hetes csúszással jelent meg hatodik albuma, a Chromatica, amellyel az énekesnő visszatért ahhoz az önmagához, ahogyan megismertük (vagyis akkori önmaga egy kifinomultabb, luxibb verziójához): az elképesztően feltűnő, már-már nem emberi popdívához, aki fittyet hány arra, mit gondolnak róla mások. Noha a Chromatica album zeneileg vidám és gyors, Gaga témaválasztásai igencsak aktuálisak és komorak. A dalok a mentális egészségről, depresszióról, a szexuális zaklatás miatti traumáról, az önértékelés és a szeretet fontosságáról szólnak olyan esetekben is, amikor a világ éppen nagyon sötétnek tűnik körülöttünk. A lemezen vendégelőadók is szerepelnek, például Elton John és Ariana Grande. (A Grandéval közös klip, a Rain on Me a Youtube-on már több mint 147 millió megtekintésnél jár.) Gaga sosem rejtette véka alá problémáit, korábban is mesélt disszociatív zavaráról, öngyilkossági gondolatairól, illetve a 19 éves korában átélt szexuális erőszaksorozatról. Legutóbb Oprah Winfrey műsorában beszélt a traumáról, amikor azt is felidézte, hogy mivel az eset után nem sokkal berobbant a sztárvilágba és az ezzel járó pörgésbe, nem volt igazán ideje foglalkozni a trauma kezeltetésével, aminek hiánya később konkrétan fizikai fájdalmak formájában ütközött ki nála.

Az énekesnő a műsorban is elmondta, és dalaiban is azt közvetíti, hogy mennyire fontos volna foglalkozni a mentális egészséggel, már egészen fiatal korban is.

A Chromaticával egyébként ő lett a nyolcadik női zenész (Beyoncé, Mariah Carey, Britney Spears, Taylor Swift, Barbra Streisand, Madonna és Janet Jackson után), akinek az Egyesült Államokban már minimum hat listavezető albuma van. Ezzel be is húzott egy rekordot: a női előadók közül neki sikerült a legkevesebb idő alatt összehoznia ezt a hat listavezető lemezt, egészen pontosan 9 év és 2 nap alatt. Ezzel egyébként Taylor Swiftet előzte meg, akinek ehhez 10 év és 9 hónapra volt szüksége.

Anyaszörnyből szofisztikált szépségikon

Amellett, hogy gondolkodásával és karrierjével, na meg persze stílusával egy generáció példaképévé vált, szépségikon is lett, amelyre tavaly saját sminkmárkájával, a Haus Laboratoriesszal tette fel a koronát. Pár napja pedig egy újabb mérföldkőhöz érkezett, amikor is a híres olasz divatház, a Pierpaolo Piccioli kreatív vezetése alatt működő  híresen elegáns Valentino bejelentette, hogy Lady Gaga lesz legújabb parfümjük, a szeptemberben érkező Voce Viva arca. És nemcsak azért esett rá a választás, mert ahogyan a márka, úgy Stefani Joanne Angelina Germanotta is olasz származású, hanem azért is, mert ahogyan a sajtóközleményben is áll, Lady Gaga egész munkásságával a sokszínűséget, inkluzivitást és individualitást hirdeti, azért küzd, hogy mindenki megtalálhassa helyét a társadalomban, ami megegyezik a Valentino ház által hirdetett értékekkel is. 
„Lady Gaga a szabadságot, az öntudatosságot és a tiszta szívűséget jelenti – írta Pierpaolo Piccoli. – Részvétele kampányunkban az egész projekt szimbolikus erejét emeli magasabb szintre. Ő egy generáció ikonja. Üzenete, mint a szabadság, az öntudatosság és az egyenlőség hirdetése, illetve a művészetek iránti szenvedélye megegyezik azokkal az értékekkel, amelyekért a Valentino ház is kiáll. Nagyon büszke vagyok, hogy megnyertük őt magunknak.” És hogy mi ez az egyetemes üzenet? Lady Gaga egyik híres idézetével foglalják össze:

„Be yourself, love who you are, and never give up your dreams.” Vagyis „légy önmagad, szeresd azt, aki vagy, és soha ne add fel az álmaid!”

A Voce Viva szeptemberben jelenik meg, a reklámkampánya is akkor indul majd, így egyelőre rejtély, hogy milyen vizuált kap, ahogyan az is, hogy milyen illat lesz ez. Az énekesnő egyébként régóta Valentino rajongója, sokszor viseli a divatház ruhakölteményeit különböző eseményeken.
Mindezek mellett volt még egy fontos megmozdulása idén Gagának: június elején ő volt a
YouTube Dear Class of 2020 (kedves 2020-as évfolyam) néven futó, frissen érettségizettek számára készült virtuális köszöntő egyik szónoka.

Sokan úgy vélik, karrierje során talán ez volt Gaga leglelkesítőbb és legszebb beszéde. Az énekesnő arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai fiatalok testközelből élik át a társadalmi változások igen fontos pillanatait, és ők lesznek azok, akik a korábbi, elnyomó és igazságtalan rendszert eltörölhetik a föld színéről. A szisztematikus rasszizmusra épülő Egyesült Államokat egy olyan erdőhöz hasonlította, amelynek fái a rasszizmus magjaiból nőttek ki. Allegóriájában a mai tizenévesek a friss magok, akikből a jövő új fái sarjadnak majd, aminek eredményeképpen egy minden eddiginél szebb és szeretetteljesebb erdő nőhet ki a korábbi helyén.

(Kiemelt kép: Lady Gaga a 75. Velencei Filmfesztiválon, a Csillag születik c. film bemutatóján, 2018. augusztus 31.

Fotó: Filippo Monteforte/Afp/Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!