Mondj nemet a műanyagra! (x)

Szeretjük, hogy a természet szép hátteret ad kirándulásainkhoz, közösségi médiás képeinkhez, de tennünk kell azért, hogy környezetünket megvédjük. Sajnos sok hulladék landol a természetben, műanyag flakonokat görget a szél, a fák ágbogába akadt nejlonzacskók hirdetik az emberi felelőtlenséget. A műanyag egy igazán sokoldalú, jól felhasználható anyag, nem csoda, ha évtizedeken keresztül egyre szélesebb körben használtuk. Nagy hátránya viszont, hogy a természetbe kerülve nem képes lebomlani, emiatt egyre sürgetőbbé vált, hogy műanyag-fogyasztásunkat csökkentsük.

Műanyagmentes hétköznapok? Igen!

Ma már sokaknak napi rutin, hogy saját kulaccsal vagy saját bögrével indulnak el otthonról, hogy saját tárolódobozt visznek magukkal, és abba kérik az elviteles ételeket. Mondjunk nemet bátran az egyszer használatos műanyagokra! A legismertebb „közellenség” a szívószál, amelyeket a dm üzleteiben papírra cseréltek, továbbá szilikon és fém változatok is elérhetők már. Az egyszer használatos szatyroknak is egyre többen búcsút mondanak, a dm üzleteiben sem érhetők el már. Helyettük strapabíró táskákba érdemes pakolni, s legyen elengedhetetlen tartozéka a bevásárlásoknak néhány kis vászonzsák, amelyek zöldséggel, gyümölccsel tölthetők meg. Ha mégis műanyagot viszünk haza, akkor tegyük meg azt a minimumot, hogy szelektíven gyűjtjük.

Kevesebb műanyag a fürdőszobában

A minél kevesebb hulladék elvét a fürdőszobában is érdemes követni, a csomagolások, környezetbarát alapanyagok és a natúrkozmetikumok vonalán elindulva bárki megteheti az első lépéseket. Gyorsan kukába kerülnek a fültisztító pálcikák például, amelyekből viszont már választhatunk papírból készület is. A szájápolást is „zöldíthetjük”, ha bambusz és fa fogkeféket használunk. Miért ne lehetne ez is környezetbarát?  
A natúrkozmetikumoknál a gyártók figyelnek arra, hogy a termékek környezetbarát csomagolásba kerüljenek.  Ha többfunkciós szépségápolási terméket választunk, akkor is kevesebb lesz a csomagolóanyag. A dm folyamatosan dolgozik azon, hogy új, környezetbarát megoldásokat alkalmazzon. Az alverde natúrkozmetikumok tubusai minimum 50 százalékban, a flakonok minimum 98%-ban újrahasznosított anyagot tartalmaznak, a SEINZ. férfiaknak szóló kozmetikumok esetén a tusfürdők és samponok csomagolásai 94% újrahasznosított anyagot tartalmaznak. A SEINZ a Plastic Bank támogatója, a szervezet fejlődő és a feltörekvő országokban segíti a hulladékok összegyűjtését és ártalmatlanítását, segítve, hogy az emberek pénzhez, oktatáshoz jussanak a műanyaghulladék összegyűjtése által. A dm-ben folyamatosan bővül a környezetbarát termékek választéka, ezzel segítik vásárlóikat, hogy valóban fenntartható alternatívát találjanak a hétköznapokhoz.

Minden döntés számít – Kezdd kicsiben!

Szükség van a gondolkodásunk megváltoztatására, és arra, hogy elfogadjuk, nem tudunk azonnal tökéletesek lenni. Választásainknak hatása van környezetünkre, már azzal is sok műanyagot spórolhatunk meg, ha utántöltőt választunk, ha figyelünk rá, hogy a flakonok újrahasznosított műanyagból készülnek, vagy hogy a termék csomagolása lebomló-e.  A termékek jelzései, a különféle ökocímkék, logók is a segítségünkre lehetnek. Az életmódváltás gyakorlást, odafigyelést igényel, de a jó hír, hogy ha elindulunk ezen az úton, már meg sem akarunk állni!  A dm Kezdd kicsiben! Facebook zárt csoportja azokra a kis lépésekre hívja fel a figyelmet, amelyeket a hétköznapokban megtehetünk, ha a fenntarthatóságot szeretnénk beépíteni a mindennapok gyakorlatába.

Galéria | 8 kép

Mondj nemet a műanyagra! (x)

Mondj nemet a műanyagra! (x)

Fotó megosztása: