Kortárs művészet sörrel kísérve – Tóth Orsi programajánlója

Ha nyár, akkor Balaton, különösen most, amikor külföldre menni nem ajánlott. Ha nem tucatprogramokra vágysz, szerencsére akkor is várnak rád izgalmas élmények.

Örömmel olvastam, amikor kiderült, hogy idén is lesz Garten (programsorozat, fesztivál?) az Alsóörs melletti Lovason augusztus 1. és 22. között. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi esemény sikeres volt, ez pedig igencsak jó hír. Az idei szlogen a Művészettel védekezünk!, ami arra utal, hogy meg kell őrizni a humánumot, az emberi karaktert a rendszerekkel behálózott korunkban is.
Leszögezem, hogy egyáltalán nem vagyok járatos a kortárs művészetben. Néha elmegyek egy-egy kiállításmegnyitóra (vagy hát mentem, amíg voltak ilyenek), de nem vagyok benne a vérkeringésben. Gyűjteni meg aztán pláne nem gyűjtök, ennek igen prózai okai vannak, amiket ki sem kell mondanom. Szóval ott van ez a Lovas a Balaton mellett, ahol a szervezők, Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész közösséget szeretnének kovácsolni azokból, akik érdeklődnek, gyűjtenek. Olyan nyitott közösséget, amibe kívülállóként is befogadnak.

Ez valami nagyon elvont dolog?

Nem. Aki nem mozog otthonosan a témában, azok számára a kortárs művészet úgy tűnhet, mint valami megközelíthetetlen, elszállt jelenség. Itthon még ma is kevesen merészkednek csak úgy be egy-egy galériába, pedig ez egy befogadó világ, a szereplői nem elefántcsonttornyokban üldögélnek. Ha kicsit is érdeklődsz a művészetek iránt, akkor nem is választhatsz jobb belépőt, mint ez a lovasi programsorozat. Olyan érzésed lesz, mintha csak kiülnél egy kerthelyiségbe, ahol jó érzés találkozni, beszélgetni ismerősökkel vagy éppen idegenekkel, ahol nem kell feszülni, és ahol elhiszed, hogy a kortárs vizuális kultúrának van közösségteremtő ereje, és hogy nem kell hagynod, hogy lehúzzon magával a „dudva” és a „muhar”. Idén lesz például borkóstolós tárlatvezetés, de olyan is, ami sörkóstolóval lesz egybekötve – egy magyar kézműves sörfőzde termékeit lehet ízlelgetni. Azért ez nem úgy hangzik, mint egy feszengős, latin terminusokkal kommunikáló szakbarbár közeg bulija, nem igaz?

Mi várható?

A Garten nem csupán egy kiállítótér. Persze a bázis idén is a Nagy Gyula Galéria lesz, de lesznek események a Garten pajtában, illetve a ZM&G Galériában, és persze a már említett kertben. A kiállítások megtekintése közben a maszk viselése kötelező lesz, így figyelnek a szervezők a biztonságunkra. A Gartenben mindent megkaphatunk, ami az elmúlt hónapokban oly fájón hiányzott a kulturális életünkből: koncerteket, kertmozit, színház- és táncelőadásokat, valamint esténként pódiumbeszélgetéseket, például a nők növekvő szerepéről a nemzetközi és hazai műkereskedelemben. Kortárs magyar fotósokkal is várható beszélgetés és a rendszerváltás festészetéről is szót ejtenek.

Az idei év vendége Alföldi Róbert, akiről kevesen tudják, hogy az ország egyik legizgalmasabb és legértékesebb fotógyűjteményének tulajdonosa.

A kertmoziban nemcsak játék- és dokumentumfilmeket vetítenek majd, hanem a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál animációfilmes válogatásában fiatal magyar alkotók munkáit is.

Fair Art Fair – nem csak milliárdosoknak

A központi kiállítás és vásár anyagát közel száz művész alkotásaiból állította össze a két főszervező-kurátor. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet szeretne nyújtani a kortárs hazai képzőművészet palettájáról. A kiállított képanyag 80%-át két árkategóriában árusítják majd, méghozzá olyan árkategóriákban, hogy az esetleges vásárlást még jómagam is fontólra vehetem. Milyen jó is lenne belefolyni a műgyűjtésbe! Nemcsak a kiállítók lesznek egyébként igazán menők, de a tárlatvezetéseket tartó szakemberek is a művészeti élet krémjéből kerülnek ki. És hogy kik azok a művészek, akinek megtekinthető és megvásárolható alkotásai biztosan ott lesznek az idei Gartenen? Például Fehér László, Mazzag István, Wahorn András, dr Máriás, Szöllősi Géza és Verebics Ági képei, hogy csak néhányat említsünk a sok közül. Izgatottan várom!

Galéria | 10 kép

Kortárs művészet sörrel kísérve – Tóth Orsi programajánlója

Kortárs művészet sörrel kísérve – Tóth Orsi programajánlója

Fotó megosztása:

(Kiemelt kép: Neogrády-Kis Barnabás: Covid 19/01)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!