Amikor birodalmi rohamosztagos ellenőrzi a maszkunkat – Nyaralás a COVID-19 idején

Mielőtt megvennénk a repjegyet, tájékozódjunk, mert a koronavírus-járvány a vakáció terén is hozott változásokat.

Mi történt?

Nyitnak az országok légterei, a nagyobb élményparkok, újra nő az utasforgalom, ugyanakkor semmi sem lesz már olyan, mint a koronavírus-járvány előtt. 

Miért fontos?

Saját magunk és mások egészségének védelmében érdemes tisztában lenni azzal, hogy mikre kell figyelni, ha nyaralni, utazni készülünk egy külföldi országba, ahogy azt is jó tudni, hogy milyen változásokra számíthatunk a repülés során vagy a turisztikai látványosságok meglátogatásakor.

Tovább olvasnál? Ez lesz még a cikkben:

  • Milyen új szempontokra figyeljünk a nyaralásunk megtervezése során?
  • Hogyan készülnek az újranyitásra a nagy turistalátványosságoknál?
  • Így fogunk repülni az elkövetkezendő időben.

A szigorú korlátozások lazítása után, a világ egyre több országában (a kockázatok ellenére) elkezdték fogadni a látogatókat, a légitársaságok pedig fokozatosan állítják vissza a járataikat. A Washington Post szerint az utazás és a turizmus újra fel fog lendülni, de mivel a COVID-19 továbbra is veszélyeztet minket, annak számos aspektusa fog változni a közeljövőben.

Nekünk, utasoknak is alkalmazkodni kell

Kezdve azzal, hogy másként kell felkészülni egy külföldi nyaralásra, utazásra. Az eddigi prioritások mellé, és sok esetben elé, besorolódnak a járvánnyal kapcsolatos elővigyázatossági szempontok. Éppen ezért érdemes körültekintően úti célt választani, vagyis tájékozódni, hogyan alakul a vírushelyzet a kiszemelt országban, sőt, a legjobb olyat választani, ahol a hivatalos adatok szerint sikeresen visszaszorították a járványt. Ez egyrészt azért fontos, mert ha nem figyelünk, potenciális veszélynek tehetjük ki magunkat, amennyiben olyan helyre utazunk, ahol magas a fertőzöttek száma, de az is előfordulhat, hogy épp utazásunk előtt vagy alatt szigorítanak a beutazás feltételein, így a nyaralást esetleg két hét karanténnal is zárhatjuk.

Lényeges szempont most az is, hogy a kevésbé közkedvelt helyeket válasszuk, hiszen a koronavírust nemcsak a helyiektől lehet elkapni, de a különböző országokból érkező turistáktól is.

Amikor elindulunk, vigyünk magunkkal maszkot, kézfertőtlenítőt, válasszunk szabadtéri programokat, és a nyaralás alatt is tartsuk be a vírushelyzet során alkalmazott biztonsági intézkedéseket: tartsuk a távolságot másoktól, mossunk rendszeresen kezet. A zavartalan nyaralás céljából megkötött utasbiztosítás eddig is fontos volt, ezúttal viszont végképp ne feledkezzünk meg róla, hiszen (bár ne legyen rá szükség) egy kórházi ellátás külföldön komoly anyagi terhet jelenthet.

Ha egy rohamosztagos tartja fenn a rendet

Mármint a Star Warsból, a floridai Disney Springsben. A koronavírus diktálta új világban ugyanis nemcsak az utazóknak kell felkészülniük az új helyzetre, hanem minden olyan turisztikai látványosság, helyszín, vendéglátóhely dolgozóinak, ahová tömegesen érkezhetnek az emberek. Lényeges változtatásokat kell kieszközölniük például a nagy élményparkoknak. A Florida központjában lévő Disney Springs bevásárlókomplexum már májusban újranyitott, itt Star Wars-rohamosztagosok figyelik és figyelmeztetik azokat a látogatókat, akik nem hordanak maszkot, és nem tartják a kellő távolságot a többiektől.

A legtöbb helyen a tervek szerint kötelező lesz a testhőmérséklet ellenőrzése, a látogatóknak és a személyzetnek maszkot kell viselniük, a túrákon távolságtartási jelzéseket kell biztosítaniuk, ahogy az üléseket is úgy kell eloszlatni, hogy lehetőség legyen a megfelelő távolság betartására. Az MTI adta hírül, hogy az egyik leglátogatottabb turisztikai célpont, a Disneyland Paris július 15-től nyit ki a látogatók előtt, de csak fokozatosan, és sok, korábban állandó eseményt elnapolva. A két tematikus park, a Parc Disneyland és Parc Walt Disney Studios, valamint a Disney’s Newport Bay Club és a Disney Village hotelek szigorú egészségügyi szabályok betartásával nyitnak ki, és csak korlátozott számú látogatót fogadnak. A szájmaszk viselete kötelező lesz minden 11 éves kor feletti látogatónak és a személyzetnek egyaránt, a jegyeket pedig előre kell foglalni, és csak online lehet megvásárolni. 

Hasonló feladatok várnak a híres múzeumokra is

A cél ezeken a helyeken is az, hogy a látogatók minél nagyobb biztonságban legyenek. A Smithsonian Intézet és a Washingtoni Nemzeti Állatkert, még nem jelentették be, hogy mikortól lesznek újra látogathatók, a tervek szerint csak egyes részlegeiket nyitják meg, a kapacitásuk korlátozott lesz, és valószínűleg nagyobb személyzetre lesz szükségük, hogy a látogatókkal betartassák az új szabályokat. Párizsban a Louvre – amely már eddig is túlzsúfoltsággal küzdött – a jövőben megköveteli az összes látogatótól, hogy foglaljon időpontot.

Mit tegyünk, ha külföldön tapasztaljuk magunkon a koronavírus jeleit?

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha van utasbiztosításunk, ha nincs. Előbbi esetén nem kell aggódnunk a sürgősségi ellátás ára miatt, ezt egy megfelelő biztosítás fedezi, épp úgy, ahogy a gyógyszerek, a kórházi ellátás, vagy a mentés költségeit, a szerződési feltételekben meghatározott limitig. Ha pedig a kórházi ellátás miatt nem tudunk hazatérni a tervezett időpontban, számíthatunk rá, hogy a biztosító megtéríti a későbbi hazautazás többletköltségét, sőt ha gyermekünk felügyelet nélkül maradt a kórházi tartózkodásunk miatt, akkor a gyermek hazautaztatásának költségét is.

Itthon a Szépművészeti Múzeum június 20-án nyitotta meg a kapuit, óvintézkedések betartása mellett. A honlapjukon arra kérik a látogatókat, hogy hordjanak maszkot, és tartsák a másfél méteres távolságot, és arra is felhívják a figyelmet, hogy fizetni csak bankkártyával lehetséges.
A Szépművészetihez hasonlóan a Fővárosi Állat- és Növénykert is újra látogatható, kivéve a Holnemvolt Vár zónáját. A weboldalukon az olvasható, hogy a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint már csak az ajándékboltban kötelező a szájat és az orrot is eltakaró maszk, sál vagy kendő viselése (ez a rendelkezés azonban nem vonatkozik a 6 éven aluliakra). Ugyanakkor ők is azt javasolják, hogy aki teheti, az állatházakban is viseljen maszkot. Az MTI azt írta, május 22-e óta új szabályok léptek életbe a repülőtársaságoknál is, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új légi közlekedési szabályai mind az utasokra mind a személyzetre egyaránt vonatkoznak. A repülővel közlekedő emberek potenciális kockázatot jelentenek a koronavírus-járvány ideje alatt, így érthető, ha jóval szigorúbb keretrendszerben lehet igénybe venni a repülést. A javaslat szerint a légitársaságoknak már a járatok indulása előtt fel kell hívniuk az utasok figyelmét, hogy csak egészségesen repülhetnek, és el kell fogadniuk a szabályokat, különben a repülőtérre sem léphetnek majd be. Minden utasnak kötelező a maszk viselése a repülőtéren és a repülés közben is.

Nem érdemes bliccelni, ugyanis ha a fedélzeten utazás közben lebukunk, a gép ugyan nem szakítja meg az útját, de a szabályt be nem tartókkal szemben a fogadó ország hatóságai szigorú eljárást fognak indítani.

A szabály betartása a személyzetre is vonatkozik, nemcsak a repülőn, hanem az egész reptér területén. Ha repülővel utazunk, számíthatunk testhőmérséklet mérésre is, csak azok léphetnek be a repülőtérre, akiknél nem jelentkezik hőemelkedés, láz. Kísérő csak rendkívül indokolt esetben tarthat az utassal, és ezzel neki is el kell fogadnia a kötelező maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat. A repülőtereken az utasfelvétel, az utasbiztonsági ellenőrzés és a beszállítás során is be kell tartani a másfél méteres távolságot, és folyamatosnak kell lennie a fertőtlenítő takarításnak. Ugyanez igaz a csomagfelvételnél és a repülőtér elhagyásánál is. A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az utasok közötti megfelelő távolság megtartását padlómatricákkal és információs táblákkal is segítik. Amennyiben a járaton valamelyik utas a betegség tüneteit produkálja, akkor lehetőség szerint az utolsó sorban az ablak mellé kell ültetni, és az utasnak két sor távolságot kell hagynia a többi utastól.

(Kiemelt kép: Rohamosztagos a párizsi Disney áruházban 2020. május.

Fotó: Mehdi Taamallah / NurPhoto via Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!