Amit a gabonákról tudni érdemes (x)

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos az egészséges életmód részeként a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás. Ehhez lehet remek választás az Activia új gabonás joghurtja, amelyben a teljes kiőrlésű gabona eperrel, vagy őszibarackkal társul.

A gabonafélék az egészséges táplálkozás alapját adják a gyümölcsök és a zöldségek mellett, szervezetünk számára elengedhetetlen tápanyagok széles tárházát rejtik magukban. A gabonafélék közé soroljuk többek között a búzát, a zabot, rozst, árpát, a rizst és a kukoricát, de egyre ismertebbek a gabonafélékhez hasonlóan felhasználható álgabonák (pl: köles, hajdina, amaránt, cirok, quinoa) is. A felsorolt alapanyagokból liszt, dara, korpa, csíra, puffasztott magok, pelyhek is készülhetnek.

  • A gabonafélék fő tápanyagai a szénhidrátok, azon belül is a keményítők, amelyek jelentős energiaforrást biztosítanak a szervezetnek.
  • A gabonaszem minden részét (korpát, csírát, magbelsőt) tartalmazó teljes kiőrlésű változatok élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagabbak finomított „társaiknál”.
  • A gabonafehérjék nem teljes értékűek, ám közülük elsősorban a sikérképző fehérjéket kell megemlíteni (gliadin és glutenin), melyek vízfelvevő/vízmegkötő képességük, a sütés során kialakuló térhálós szerkezetük miatt nélkülözhetetlenek a lisztből készült termékek gyártásánál.
  • A gabonafélék zsírtartalma csekély, de ételkészítéssel (pl. kelt, hajtogatott és leveles péksütemények), és étkezéskor hozzáadott zsiradékkal (pl. vaj, margarin) jelentősen megnövelhető.
  • A makrotápanyagok mellett vitaminokkal (B1-, B2-, B6-, E-vitamin, folát), ásványi anyagokkal (pl. kalcium, magnézium, vas, szelén, cink) is gazdagíthatják étrendünket a gabonák, különösen a teljes kiőrlésű változatok.


A kép csak illusztráció

A kalcium szinte minden létfontosságú működésünkben szerepet játszik. Ha fiatalon, a csontfejlődés időszakában sikerült megfelelő mennyiségű kalciumot elfogyasztani, kellő testmozgást végezni, és étrendünkre, fizikai aktivitásunkra később is odafigyelünk, akkor az időskori természetes csontlebontás kisebb eséllyel okoz fájdalmat, csontritkulást.

Az egészséges fogak fejlődésére már a születés előtti anyai étrend hatással van, különösen annak Ca-, foszfor-, és D-vitamin-ellátottsága, de nemcsak ezért létfontosságú ásványi anyag a kalcium. Szerepe van pl. a sejtosztódási folyamatokban és a sejtek specializációjában, szükséges a normál fogazat és csontozat fenntartásához, részt vesz a normál véralvadási folyamatokban, valamint hozzájárul az emésztőenzimek normál működéséhez.

A kalciumhoz természetesen úton legkönnyebben a tejből, tejtermékekből tudunk hozzájutni. Minden pohár Activia, biztosítja a kalcium napi beviteli referenciaérték 15%-át egy egészséges felnőtt számára. A konzerv- és apróhalak szintén jelentős kalciumforrások, de a hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonatermékek, olajos magvak, aszalt gyümölcsök, némely mélyzöld színű zöldség (pl. brokkoli, fodros kel), a csap- és ásványvíz is tartalmaz kalciumot, melyek felszívódását, csontokba történő beépülését gátolja a túlzott fehérje-, zsír-, foszfor-, nátrium- és koffeinfelvétel, az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a mozgásszegény életmód.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A cikk az Activia támogatásával készült.