A talajt mulcsozni több szempontból is fontos. A Nők Lapja 2020/28. számának cikkéből kiderül, milyen fajtái vannak a mulcsnak és hogyan érdemes használni.

Sokféle mulcs közül választhatunk: vannak növényi alapú talajtakarók, mint például a fenyőkérgek, de a szalma, a fűnyesedék és a komposzt is jó szolgálatot tehet, mert árnyékolja a talajt, és megakadályozza az öntözővíz elpárolgását. Másrészt nem engedi, hogy a gyommagvak kicsírázzanak.

Talajtakaró anyagokat a balkonon lévő cserepek, ládák, dézsák esetében is használhatunk. A díszkertekben a sétálóutak is nagyon látványosak például fenyőkéreggel. Ilyenkor geotextillel vagy agroszövettel érdemes megalapozni az utat. Cserjeágyások alatt is nagyon dekoratív, és a fák kitányérozott tövénél is. A kertekben legalább öt centiméter vastagon alkalmazzuk. A balkonon viszont elegendő a két-három centiméteres talajtakarás. A fűnyesedéket és a komposztot érdemes kéthetente átgereblyézni, átforgatni, nehogy penészesedés lépjen fel.

Melyiket válasszuk?

A fenyőkéreg ma a sláger. Nemcsak a kertészetek, hanem a barkácsáruházak is sokféle kérget, faaprítékot, nyesedéket forgalmaznak. Vannak természetes színű és színezett változatok is. A borovi vagy más szóval borovi fenyő olyan tűlevelű faanyag, amely az erdeifenyő (Pinus sylvestris) sokoldalúan használható, tartós anyaga, kérgének színe vörösesbarna, enyhén narancsos árnyalattal. Az európai vörösfenyő vagy közönséges vörösfenyő (Larix decidua) az egyetlen lombhullató közép-európai fenyőfaj, kérge vöröseslila színű. A fenyőkéreg tehát a fenyőfák aprított kérgéből áll, amely zsákos formában kapható kertészeti célokra. Színe lehet vörösesbarna, vöröseslila, míg más faalapú mulcsok sötétbarna vagy fekete színűek.
A mulcs, mint természetes talajtakaró, lehet fenyőkéreg, akác-ókéreg, faforgács, fűrészpor, szalma, fűnyesedék, komposzt, amelyek a növényekhez helyezve megakadályozzák a gyomosodást és a talaj idő előtti kiszáradását. Télen pedig a fagytól védik a gyökereket. Az eredeti fenyőkéreg teljes mértékben természetes színű, kémiai adalékanyagoktól és színezékektől mentes. Ugyanakkor kaphatóak színezett változatok is. Ízléstől függ, hogy kinek melyik típus nyeri el a tetszését.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Minden, amit a mulcsozásról tudni kell + egy jó tanács arra az esetre, ha probléma merülne fel vele.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .