A mindennapok történelme gyerekszemmel – Laborczi Dóra táborajánlója

Milyen lehetett gyereknek lenni a honfoglalás idején? Hogyan telt egy lovag napja? Milyen ruhákba jártak és miket ettek eleink az Oszmán Birodalomban? Mi mindent adhatnak múzeumi tárgyak a gyerekeknek?

A kisiskolás korosztályt rabul ejtik a régi kincsek, ruhák, történetek, ám a kerettantervek világában sokszor száraz adattá válik ez a varázslat. A Magyar Nemzeti Múzeum idén nyáron négy történelmi korszakot feldolgozó tábort hirdet, négy turnusban a 7-12 évesek számára. A szervezők célja, hogy a karantén alatt elcsigázott szülők kicsit fellélegezhessenek, valamint, hogy a gyerekek megtapasztalják, felpróbálják vagy akár el is készítsék, amit a tankönyvekben vagy a múzeumok vitrinjeiben látnak. „A kezükbe adjuk azokat a tárgyakat, amiket egy kiállításon nem foghatnak meg: megnézhetik a fegyvereket, felpróbálják a ruhákat, kipróbálhatják, mi mire való és, hogy hogyan használhatták. Persze, nem az eredeti tárgyakat, hanem szakértők és kutatók segítségével készített hiteles másolatokat” – mondja Kenesei Zsófia múzeumpedagógus, az MNM nyári táborainak egyik szervezője, aki azt is elárulja, hogy – bár azt hihetnénk, hogy a lányokat a ruhák, a fiúkat a fegyverek érdeklik – ez nincs így: „a lányokat is lázba hozzák a harcászati eszközök és a fiúkat is meghökkentik a régi ruhák, amikor még a férfiak is szoknyát és harsányabb színeket hordtak.

(Fotó: Hutter Katalin/MNM)

„Nem arra összpontosítunk, ami a tantervben benne van, hanem éppen arra, amire ott nem jut idő: a hétköznapokra. Arra, ami a mai gyerekek mindennapjait is  meghatározza. Hogyan öltözködtek, mit ettek, miben hittek, hogyan telt egy napjuk, milyen feladataik voltak a gyerekeknek?

Mindeközben arra ösztönözzük őket, hogy maguk fedezzék fel a különböző tárgyakat és eszközöket, gondolkozzanak el rajta, használják a képzelőerejüket úgy próbálják meg kitalálni, mi mire való” – meséli Kenesei Zsófia, akitől azt is megtudom, hogy a táborokban az ismeretszerzés mellett az ügyességi játékok (lovagi torna vagy római légió imitáció) és a kézműves foglalkozások is nagy szerepet kapnak – minden nap egy új alkotás készül majd a hét és a nap témájának megfelelően. Például, a honfoglalók felszerelésének vizsgálatát követően fémveretes nemez tarsolyt készíthetnek vagy Hunyadi Mátyás könyvtárának és corvináinak felfedezése után megtanulhatnak szakszerűen lúdtollal írni.

Turnusok és jelentkezés

2020. július 06. – július 10. Seuso és Pannonia. A római kor a Kárpát-medencében
2020. július 13 – július 17. Honfoglalás és Árpád-kor
2020. július 20. – július 24. Lovagok és királylányok. A középkor Magyarországon
2020. július 27. – július 31. A szultán és a császár birodalmában

Bővebb információ és jelentkezés a Nemzeti Múzeum honlapján.

„Évek óta nem hirdetett az MNM nyári tábort és úgy gondoltuk, hogy a vírushelyzet miatt most jó lenne ezt idén elindítani. Mivel sok szülőnek nehéz volt a karantén alatt, ki kellett venniük a szabadságokat, szeretnénk nekik is segíteni ezzel. Természetesen, zárt térben mi is ügyelünk majd a járványügyi szabályok betartására és a legtöbb foglalkozást igyekszünk a Múzeumkertben tartani” – teszi hozzá a múzeumpedagógus.
„A tábor célja, hogy a gyerekek ne történelemtankönyv-szerű ismeretekkel találkozzanak, hanem interaktív, élményszerű módon a kiállítás felfedezésében aktívan vegyenek részt. Mindezt annak érdekében, hogy a gyerekek megtalálják a múlt kincsei között, a közös kulturális örökségben azt, ami számukra érdekes, elsajátítsanak olyan képességeket, készségeket, amelyeket a jelenben és a jövőben egyaránt a gyakorlatban is tudnak alkalmazni” – írják a szervezők.

(Kiemelt kép: Hutter Katalin/MNM)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!