Édes élet cukorral vagy anélkül (x)

Egyre többekről hallani, hogy cukormentes étrendre állnak át, mondván így jóval egészségesebb és kalóriaszegényebb a táplálkozásuk. De valóban minden esetben méreg a cukor, ahogyan azt sokan állítják, vagy puszta divatról van szó a cukormentes étkezés esetében?

A cukor száműzése az étrendből nem egyszerű, de nem is lehetetlen, hiszen manapság már rengeteg termékből kapható cukormentes változat. Ha mégis cukortartalmú ételeket fogyasztunk, fontos, hogy a szénhidrátokat leginkább lassan felszívódó formában vegyük magunkhoz: teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, száraz hüvelyeseket, zöldségeket, gyümölcsöket, zabpelyhet, rostdús kekszeket együnk. A cukor csökkentése az étrendben mindenképpen jó irány és javasolt is.

Mi a cukor?

A cukroknak számos fajtája létezik, így például a monoszacharidok közé tartozó glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor), valamint a diszacharidok közé sorolható laktóz, szacharóz vagy maltóz. Előbbi csoport egyetlen, míg utóbbi két cukoregységből tevődik össze. Cukor alatt tehát nem csak a köznyelvben is használt, háztartási cukrot (édesítőszert) kell érteni, hiszen természetes formában is előfordul, például fruktózként a gyümölcseinkben.

A cukor pozitívumai

A cukor lényegében a szénhidrátok építőköve. Energiát biztosít az életműködéshez, mozgáshoz, tanuláshoz, és a szervek, sejtek felépítésében is szerepet játszik. A monoszacharidok nagyon gyorsan elérhető energiaforrássá alakulhatnak a szervezetünk számára, ami intenzív agyi és testi munka esetén kifejezetten hasznos lehet (többek között ezért is érdemes szőlőcukrot enni vizsgák előtt).

Az agy hibátlan működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű szénhidrát, amiből természetesen izmaink is profitálnak.

A szénhidrátban gazdag ételek nem csak kristálycukorból állhatnak. A száraz hüvelyesek például gazdagok szénhidrátban, viszont egészséges formában tartalmazzák azt. Lassan emelkedik tőlük a vércukorszint és nem esik gyorsan vissza, így hosszú távú jóllakottság érzést biztosítanak.

A problémák forrása

Ugyanakkor nem kitaláció, hogy a cukor bizony sok egészségügyi gondért tehető felelőssé. Manapság számos, boltban kapható ételben nagy mennyiségű hozzáadott cukor található. Így például egy doboz szénsavas üdítőből 7 (!) teáskanálnyi cukrot nyerhetnénk ki – és akkor még nem is említettük a süteményeket, kekszeket, pudingokat, csokoládékat és egyéb cukros ételeket-italokat. A túlzott cukorbevitel pedig növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, valamint túlsúlyhoz is vezethet.

A WHO szerint a naponta elfogyasztott ételek kalóriatartalmának 10%-a lehet cukorból származó, ám átlagosan 16%-ra rúg ennek aránya a lakosság körében. Naponta tehát 6-9 teáskanál cukrot lehetne maximum fogyasztani.

Ezen kívül egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy a cukor hasonlóan függőséget okozó lehet, mint a nikotin vagy az alkohol, éppen ezért nehezen álljuk meg, hogy ne fogyasszuk. Ha nincs betegségünk, egy egészséges és változatos étrend részeként nyugodtan ehetünk hetente egy-két alkalommal valami cukrosat, édeset, ettől se elhízni nem fogunk, se az étrendünk nem válik egészségtelenné. Azonban ha az egészségi állapotunk úgy indokolja, akkor tilos a cukor minden formája és fontos, hogy a boltok polcain a cukormentes termékeket keressük.
Ilyen esetben együnk naponta több adag zöldséget és gyümölcsöt, megfelelő mennyiségű fehérjét, ami például a tojásban, tejben és tejtermékekben, húsokban, halakban található nagyobb mennyiségben, de a száraz hüvelyesek is kitűnő források. A táplálkozás és cukorfogyasztás között a legszorosabb kontrollt cukorbetegség esetén kell tartani.
A cukorbetegség kialakulásának oka összetett, hiszen hozzájárul a genetika, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, esetenként a dohányzás és még számos dolog, ami az első ok kivételével befolyásolható. Ebből is látható, hogy mi magunk is tehetünk azért, hogy elkerüljük a cukorbetegséget.
A kettes típusú cukorbetegség a legtöbbször túlsúllyal párosul, így mindenképpen célszerű megpróbálni normál  tartományban tartani a testsúlyunkat. Kialakulása már hosszú évekkel azelőtt elkezdődik, hogy a diagnózist felállítja egy szakember. Ha fennáll a gyanú, érdemes vércukor terheléses tesztet csináltatni, hiszen abból hamar kiszűrhető, ha felborult a szénhidrát-anyagcserénk. Erős jelei nincsenek, ezért is maradhat sokáig rejtve, viszont már ekkor is súlyos károkat tud okozni a szervezetben. Éppen ezért érdemes évente laborvizsgálatot csináltatni, amiből a háziorvosunk látni fogja, ha probléma van. De a legfontosabb, hogy megpróbáljuk megelőzni a bajt helyes életmóddal.

Galéria | 4 kép