Nem kell félnetek, jó lesz! – Farkas E. Lina szobanövény-ajánlója

Ha valaki, hát én tudom, milyen strapabíró növény kell az amatőr növénygondozóknak.

Sokáig én voltam az egyetlen a családban, aki hadilábon állt a növénytartással, hiába kaptam anyámtól rendszeresen egy-egy muskátlit, és egyéb, állítólag mindent kibíró növényt, mindegyik az érdektelenségem áldozata lett. Az első túlélőm egy sárkányfa volt, ő azóta is nálam éldegél, és neki köszönhető, hogy kedvet kaptam további zöld élőlények beszerzésére.

Nem kell félnetek, jó lesz

Csak mostanában kezdek tudatos növényvásárló lenni, eleinte a legtöbb cserepes impulzus vásárlás és szimpátia alapján került a kosaramba. A véletlennek köszönhető, hogy az első évben csupa olyat válogattam össze, amelyeket rendszerint a kezdő növénygondozóknak ajánlanak. Szívósakat, amik nem dobják fel a talpukat, ha két hétre elfeledkezel róluk.

Trend lett szobanövényt tartani?

Van, aki szerint nem lett menőbb szobanövényt nevelni – ha belegondolok a nagymamámnál is rengeteg növény volt – csak az internetnek, a közösségi oldalaknak köszönhetően ez a hobbi is sokkal jobban szem előtt van. De a számok közben mást mondanak, az Egyesült Államokban csak az elmúlt három évben 50 százalékkal több szobanövényt adtak el. És az is igaz, hogy míg a szobanövénytartás hagyományosan az idősebbek hobbijának számított, ma közkedvelt hobbija a fiatalabb generációnak. Ez egyrészt összefügg azzal, hogy környezettudatosabbak, és közrejátszik az is, hogy sok albérletbe nem lehet háziállatot vinni, a növények gondozását viszont senki sem tiltja. A közösségi médiának pedig nagy ereje van, egy-egy Instagram-fiók óriási inspirációs forrás azoknak, akik még csak ismerkednek a növényneveléssel. 

Így került hozzám az első aloe verám, őt az egyik szupermarketben találtam, annyira rosszul nézett ki, hogy megsajnáltam és hazavittem.

A pénztáros hölgy próbált lebeszélni az empatikus akciómról, magyarázta, hogy ennek a növénynek nem így kéne kinézni, pénzkidobás az egész, de biztosítottam afelől, hogy higgye el, anno a kutyám se nézett ki jobban, az állatorvosok is csak legyintettek, amikor meglátták.

Aztán mégis, milyen helyes pincser lett belőle.  Mondjuk az aloe verám azóta is növekedési problémákkal küzd, szegénykém picit visszamaradott, de legalább egészséges, és jó ideje szép zöld színben pompázik. Ajánlom mindenkinek ezt a növényfajtát, főleg azoknak, akik még csak most ismerkednek a növények életben tartásával. Az aloe verát nem kell félteni, alig kell locsolni, szereti a napfényt, a meleget, a belsős kocsonyás részét pedig alkalmazhatod kisebb konyhai baleseteknél, vagy napégésnél, ugyanis nyugtató, gyógyító hatású. Viszont azt jó tudni, hogy a növény gyógyító része csak 4-5 éves kora után fejlődik ki rendesen, így a fiatalabb növénykédet soha ne használd fel!

Starter pack

Szintén az egyik legrégebbi és egyébként nagyon szeretett növényem a szobai futóka, amely a kontyvirágfélék családjába tartozik. Levelei szív alakúak, bőrszerűek, változattól függően sötétzöldek vagy márványos sárga-zöldek. Délkelet-Ázsiából származik, a falon, vagy moharúdra futtatva, kaspóból lógatva lehet vele díszíteni a lakást. Ha azonban kevés a fény nálad, akkor nem a te növényed lesz, ő ugyanis szereti a napfényt, bár nem bírja a tűző napot. Nyáron a 18-20°C fokos hőmérsékletben, télen 12-14°C fokon érzi legjobban magát, a téli hónapokban csak ritkán öntözzük, és meghálálja, ha vízpermettel párásítunk körülötte.  Én speciel azért is kedvelem, mert könnyen lehet szaporítani: egyszerűen letörjük/vágjuk egy hajtásvégét, vízbe állítjuk, és néhány hét múlva, amikor a gyökerei már jól látszanak, elültetjük tápanyagban gazdag virágföldbe.

Szobai futóka (Forrás: Wikipedia)

Szintén jól bírja a nehézségeket a bíbor pletyka, ez a Mexikó keleti részéről származó növény, amely fagyérzékenysége miatt nálunk csak szobanövényként tartható. Sötétlila, lándzsa alakú levelei kimondottan jól mutatnak például a hófehér falon – mint nálam. Állítólag a bokrosabb növekedésért időnként érdemes visszavágni, de erről nem tudok nyilatkozni, még nem próbáltam. Csak nem olyan rég lett jukkám, pedig állítólag ez tényleg egy alapnövény. Nekem még bébi méretben van, de ha minden igaz, egész nagyra megnőhet, főleg, ha napos helyen tartom. Ha ilyet választasz, ne feledd, hogy őt elég csak 4 hetente kell ellátni egy kis vízzel.
Majdnem kifelejtettem a vitorlavirágot, pedig ebből a fajtából kettő is van nálam, ez az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, tényleg nagyon könnyű a gondozása, ráadásul a légtisztító növények közé tartozik, ezért különösen ajánlom. Hogy egy kicsit okoskodjak még, a kontyvirágfélék családjába tartozik, Kolumbia és Venezuela trópusi részeiről származik, ahol jellemzően a párás aljnövényzet részét alkotják. Mióta ezt tudom, a párásító mellé költöztettem és nagyon hálás érte.

Bíbor pletyka (Forrás: Wikipedia)

Apropó párásító, a télen tömegesen rosszul lettek a növényeim, és a vitorlavirágaim, amelyek eddig nagyon jól bírták a gyűrődést, kezdtek ramatyul kinézni. Egy zárt csoportban, ahol kezdő és haladó növénytartók osztják meg a kérdéseiket és tapasztalataikat, mondták nekem, hogy érdemes egy párásítót beszereznem, a legtöbb növény nagyon hálás lesz, ha nedvesebbé teszem vele a levegőt. És láss csodát, így is lett. Egyébként, ha kezdő vagy, érdemes a Facebookon keresni növénygondozó csoportot, és már egy rakás app is segít a kezdeti, és későbbi nehézségekben. De ezekről bővebben majd egy másik alkalommal.

 

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!