Levendulaszüret és világbajnok levendulás rétes – Tóth Orsi ajánlója

Szőkedencs nem egy híres falu, pedig levendula farmja megér egy látogatást - még saját autópálya lehajtója is van, így könnyű megközelíteni!

Egyszer volt, hol nem volt egy apró falu Somogy és Zala megye határán. A II. világháború hadba szólította egyik fiát, aki azonban sem ideológiai, sem egyéb megfontolásból nem kívánt részt venni a vérontásban, ezért néhány katonatársával úgy döntött, kockáztat, és vállalja a dezertőr léttel járó veszélyeket. Hegyeshalomban történt mindez, ahol élt egy fiatal leány. A leány családja bújtatta a fiatal katonát, és apjának (aki igen féltette gyermekét a szovjet katonák hírhedt brutalitásától) szimpatikus volt a fiú. És mivel tudta, hogy a fiatalember egy olyan helyről származik, ahová Hegyeshalom (és a vonulási útvonalak) perspektívájából a madár sem jár, úgy döntött, hozzáadja szeretett leányát, így helyezve őt biztonságba, le a térképről, el az orosz katonák szeme elől.

Így került nagyanyám (és a háború végéig húga is) Szőkedencsre, ebbe az apró zsákfaluba, és maradt is, nagyapám feleségeként. Évekkel később innen eresztette szélnek (Budapest és Győr irányába) három gyermekét, amikor azok középiskolás korba értek – hiszen tudta, Szőkedencs apró és oltalmazó, de a világ ennél sokkal többet kínál. Nagyanyám azóta is ott van, a 700 éves hársfa árnyékában nyugszik nagyapám mellett. 

Levendulaillat, élményfürdő, termelői piac 

Hát innen ismerem én ezt a Szőkedencset, ami az évek múlásával egyre kisebb (már kevesebb, mint 250-en lakják), viszont a trendekkel ellentétben egyre csinosabb lett. Most már saját lehajtója van az M7-es autópályáról, évekig úgy volt, hogy MotoGP pálya lesz a szomszédságában, de a hatalmas beruházás leállt, félig kész állapotában megcsodálható. Szőkedencs parasztházait belga és holland turisták vásárolták meg és kezdték el sorban felújítani, a falubeliek szorgos ténykedése következtében pedig egyre másra újultak meg az épületek: a tűzőrség, a faluháza – és telt meg élettel gyerekkori nyaraim színhelye. A Kis-Balaton környéke most épp nem számít menőnek (a Balaton felvidék még a sláger), mégis érdemes ellátogatni erre, különösen a falu hatalmas Levendula Farmja miatt – június 28-ig még tart az éves nagy levendulaszüret. Reggel 8 és este 6 között lehet levendulát „szüretelni”,  de eltérő igények esetén is készségesen rendelkezésre állnak. Levendula mellett egyébként immortelle növény is van, ami nemcsak mutatós, de jó hatásai miatt a kozmetikaipar is igen kedveli. Mivel Szőkedencs apró, ha egy jó ebédre vágyunk a nagy levendulaszedés után, tovább kell állnunk, de nem kell messzire mennünk. Rögtön ott van mellette Zalakaros, a méltán híres élményfürdőjével, és ha minden igaz, hamarosan nyit a termelői piaca is. Termelői piacot Balatonmáriafürdőn is találunk, ahol a szőkedencsi levendula farm növényeit, illetve különféle levendulás csecsebecséket, levendula- és immortelle aromavizet, szörpöket vagy éppen a világbajnok levendulás-meggyes rétest is zsákmányolhatunk.


Említettem a szőkedencsi 700 éves hársfát. Valóban ennyire becsülik korát, valamikor az Árpád-ház kihalásának táján hajtott ki, de azt beszélik, g
yökeret még ennél is korábban ereszthetett. A körben álló, szorosan egymáshoz simuló hatalmas törzsek arról árulkodnak, hogy ezek egy anyanövény sarjai, ha pedig ez így van, akkor az anyatő akár Szent István király országlását, sőt, ha éppen arra járt, Árpád vezért is „láthatta”. A falu egykori helyén, a mai temetőben magasodik egy dombon, messziről hirdetve az arra járóknak, hogy alatta szőkedencsiek generációi nyugszanak.
A környéken van sok egyéb látnivaló: ott van a falu fölött a Kis-Balatonnál a Kápolnapusztai bivalyrezervátum, a fenyvespusztai állatsimogató, illetve a Kányavári-sziget, amely az egyetlen olyan terület a Kis-Balaton térségében, amely vezető nélkül, egész évben szabadon látogatható. Egy köpésre van a Balaton is, így ha az időjárás engedi, egy laza strandolás előtt vagy után is felfedezhető ez a kevéssé hájpolt, de igencsak értékes kis környék. Ha különös helye akarunk jó nagy adag ebédet enni, ott a Gulya csárda különös épületével (húgommal csak szürkemarhás űrhajónak hívtuk), de Balatonszentgyörgyön  a helyiek különösen kedvelik a Csillagvárt is, illetve nem kell sokáig kutatni az interneten vagy barangolni a környékbeli falvakban, hogy szimpatikus helyre bukkanjunk.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj előfizetői tartalmainkhoz is!