Az énekest már két fiatal nő is szexuális erőszakkal vádolja. Az énekes tagad, az ügy egyre komplikáltabb.

Mi történt?

Az énekest két lány is szexuális erőszakkal vádolja a Twitteren. Bieber hosszan bizonyította, miért nem követhette el az erőszakot, a második vádat szó nélkül hagyta.

Miért fontos?

Azért, mert ugyan a nemzetközi statisztikák szerint igen ritka, hogy valaki hamisan vádoljon egy másik embert szexuális erőszakkal, viszont a hamisan vádaskodók ezzel aránytalanul nagy károkat okoznak a valódi áldozatok számára. A nemi erőszak áldozatai legtöbbször még mindig nem merik jelenteni az ellenük történt visszaéléseket.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Az énekes hosszú kommentfolyamban tagadta a vádakat, még volt barátnőjét Selena Gomezt is többször említette.
  • Egy nappal később egy másik lány is erőszakkal vádolta Biebert.
  • Emiatt kételkednek sokan Bieber őszinteségében azzal kapcsolatban, hogy komolyan veszi a szexuális erőszakot.

A hétvégén a Twitteren egy olyan üzenet jelent meg, amelyik arról szólt, hogy az akkor húszéves Justin Bieber szexuálisan zaklatott egy Danielle nevű lányt 2014-ben az austini SXSW fesztiválon a Four Seasons hotel egyik szobájában. A kanadai sztár Twitteren nyilatkozott csak eddig az ügyről, posztokon keresztül írt arról, hol volt aznap valójában, és azt is elmagyarázta, miért reagált egyáltalán a vádakra, illetve azt írta, jogi útra fogja terelni a vádaskodást.
A vádló azóta törölte nemcsak a tweetet, de a profilját is, de az eredeti bejegyzésben azt állította, hogy 2014. március 9-én egy austini meglepetés koncert után találkozott az énekessel, aki felhívta a Four Seasons hotel egyik szobájába a barátaival együtt. Ott csókolózni kezdtek, majd elvonultak egy külön szobába, ahol Bieber őt az ágyra nyomta, levetkőztette és erőszakoskodott vele, a lány tiltakozása ellenére is. A lány azt írta, a „testem élettelen volt”, illetve, hogy nem akar részletekbe belemenni, bizonyára mindenki kitalálja, mi következett azután. Bieber meglepően érett üzenetekben írt egyébként a vádak kapcsán: „Normális esetben soha nem foglalkoztam random vádaskodásokkal karrierem során, de miután egyeztettem a feleségemmel és a csapatommal, úgy döntöttem, erről az esetről beszélnem kell – írta. – A híresztelés az híresztelés, de a szexuális erőszak nem olyasvalami, amit könnyedén veszek. Rögtön reagálni akartam a vádakra, de

azon áldozatok iránti tiszteletem jeléül, akik napi szinten kénytelenek megbirkózni az erőszak következményeivel, bárminemű kijelentésem előtt mindenképpen össze akartam szedni a tényeket.”

– ezután leírta, hogy az ellene felhozott vád nem igaz, állítása szerint aznap nem is tartózkodott a Four Season egyik szobájában sem. Azt nyilván elismerte, hogy Austinban járt, hiszen meglepetés koncertet adott az SXSW fesztiválon, de, mint írta, a vádaskodó valószínűleg nem tudta, hogy vele volt akkori barátnője, Selena Gomez énekesnő is.

Hamis vádak

Szexuális erőszakot „behazudni” könnyű volna, hiszen nincsenek szemtanúi. Az is jellemző, hogy az áldozat sokáig hallgat, tehát nem megy rögtön az eset után megy orvoshoz, még amikor a testén hordozza a bizonyítékokat. Így aztán két ember szava áll egymással szemben, az dönti el, hogy évekre börtönbe kerül-e valaki, hogy kinek hisznek a rendőrök és a bíró. Ezért olyan ellentmondásos a szexuális erőszak esetek megítélése más ügyekhez képest. Ha híres emberek által elkövetett erőszakról van szó, a közvélemény hajlamos az alapján ítélni, hogy adott híresség milyen arcát mutatta a közönségnek, ami pedig tudjuk, hogy semmit sem jelent. Vannak, akikről könnyen elhisszük, hogy „ilyenre képes”, míg másokat ismeretlenül is védünk és azt mondjuk, hogy a vádaskodó bizonyára csak röpke hírnevet akar magának.

Ezután az énekes különböző blokkokról posztolt képeket, többek között egy Airbnb szállásról, ahol az aznapi éjszakát Gomezzel és barátaival töltötte. Emellett arról is tweetelt, hogy a Four Seasons regionális vezetője is megerősítette, hogy sem Bieber, sem barátai nem voltak a hotel vendégei március 9-én vagy 10-én. Még egy olyan, 2014-es bejegyzést is screenshotolt, amelyben egy lány 2014. március 10-én arról posztolt, hogy látja Biebert a Four Seasons éttermében, mire a lány ezt most megint megerősítette, hogy csak az étteremben, nem pedig a szobáknál. Viszont többen is olyan tweeteket kezdtek screenshotolni és újraposztolni, amelyek 2014. márciusában arról szóltak, hogy látják Biebert a Four Seasons környékén.

Gomez rajongói mérgesek, Bieber őszinteségét sokan megkérdőjelezik

Selena Gomez és Justin Bieber majdnem nyolc éven át alkottak párt, véglegesen 2018-ban szakítottak, amikor is Gomez azt állította, Bieber érzelmileg terrorizálta őt, illetve hogy sokszor áldozatnak érezte magát a kapcsolatban, és ezzel később, felnőttként kellett megküzdenie. Bieber ezt nem tagadta, beismerte, hogy 19 éves korára odáig jutott, hogy tiszteletlenül bánt a nőkkel és kapcsolatát ő maga szabotálta, és már nagyon szégyelli, hogy gyakran váltogatta szexuális partnereit is. Bieber a tinisztárságot (akárcsak oly sokan) nem viselte jól, egy idő után drogokhoz nyúlt, sok rendőrségi ügye is volt azokban az időkben. Az énekes év elején vallott arról, hogy komoly drogproblémái voltak, illetve depresszióval küzd.

Hamis vádak számokban

Szexuális erőszak esetén az elkövetők 98 %-a férfi, bár nem kizárólagosan nőkkel szemben. Az európai statisztikák és a magyar kutatások azt mutatják, hogy húsz nőből egy válik élete során szexuális erőszak áldozatává. Többségük még gyermekként, 16 éves kora előtt szenvedi el a bántalmazást. Ennél természetesen több valódi erőszak történik, hiszen az áldozatok nagy része örök hallgatásba burkolózik. Hamis vádaskodásra vonatkozó magyar adatok nincsenek, de a nemzetközi statisztikák szerint az alaptalan vádak aránya 6% körül mozog, vagyis a bejelentések esetében 94%-ban valódi nemi erőszak történt.

Selena Gomez-rajongóit az borította ki, hogy Bieber hatszor hivatkozik a bejegyzés-folyamban Gomezre, és szerintük ez szemétség, főleg azok után, ahogyan az énekesnővel kapcsolatuk idején bánt. Egy másik pont, ami miatt sokan kételkedve fogadják Bieber őszinteségét azzal kapcsolatban, hogy azt mondja, komolyan kell venni a nemi erőszak elleni vádakat az, hogy nem is olyan régen publikusan, Instagram kommentben állt ki az akkor éppen szexuális erőszakkal vádolt Chris Brown mellett. Bieber azt írta Brown videója alá: „Érinthetetlen vagy! Te vagy a legnagyobb!” Ami pedig a legaggasztóbb, hogy egy Kadi nevű lány is azt írta Danielle ügyének kirobbanása után, hogy őt Bieber 2015-ben erőszakolta meg. A lány hosszan meséli tweetjében, hogy Bieber egy rajongói találkozó után hívatta fel magához a hotelbe, ahol magához rántotta, erőszakosan megcsókolta, majd miután a lány nemet mondott, és inkább kiment a mosdóba, követte őt Bieber, majd megerőszakolta. Bieber erre a második vádra nem reagált, Kadi beszámolóját egyelőre nem veszi komolyan a média sem, főleg, miután felszínre került egy 2018-as videója, amelyben igazi rajongói lelkesedéssel mesél arról, hogy találkozott Justin Bieberrel 2014. szeptember 15-én egy rajongói találkozón.  

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!