Úgy örültem, amikor a fiaim óvodájában minden évben volt apák napja. A gyerekek nem egy rövid műsorral készültek - ahogy anyák napján szokás - hanem akadálypályát építettek, amit az apákkal kellett teljesíteniük. Az apa jelenléte meghatározó, és nem csak akkor, amikor már nagyobbacskák a gyerekek, hanem már a terhesség alatt is. És e jelenlétért kimutatható a hála is: az apák napja jó alkalmat teremt erre.

Mi történt?

Vasárnap, június 21-én van apák napja.

Miért fontos?

Az ünnep emlékeztet az apai jelenlét és az apa-gyerek kapcsolat fontosságára.

Amiről még szó lesz:

Az UNICEF Magyarország arra hívja fel a figyelmet, mennyire fontos szerepet tölt be az apa a gyermek életében. Még az ártatlan gügyögés is jelentősen hozzájárul a kisgyermek agyi fejlődéséhez. Két év múlva pedig már Magyarországos is 10 napos lesz az apasági szabadság.

Az apák napjának eredete a XX. század elejére nyúlik vissza. Az Egyesült Államokban egy amerikai polgárháborús veterán lánya, Sonora Smart Dodd vetette fel, hogy az apákat is ünnepelni kellene, ők is megérdemelnének hasonló ünnepet, mint az anyák. Sonora tudta, miről beszél: édesanyja gyerekszülés közben halt meg, édesapja özvegyen maradt hat gyerekkel, akiket egyedül nevelt fel. Magyarországon ugyanakkor csak a kilencvenes évek közepére nyert teret ez a szemléletmód: azóta minden évben június harmadik vasárnapja az apáké, nagypapáké. Ez a nap idén június 21-ére esik.

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár könyvtárosai az apák napja alkalmából irodalmi ajánlóval kedveskednek az érdeklődőknek. Találunk az oldalon esszéket az apa témáról, híres apák és fiúk műveket, apákról szóló történeteket-verseket. De vannak dalokat apákról (a Honey Beast-től az Iszkiri Zenekarig: szóval nagy a merítés). De összegyűjtöttek nekünk több blogot is, ahol apáknak szóló tartalommal találkozhatnak az olvasók. Érdemes felkeresni az oldalt.  

„Az anya-gyermek kapcsolat jelentőségéről –helyesen! – sokat beszélünk, az apák szerepéről már kevesebb szó esik” – írta három éve Apák napja alkalmából a sokak által tisztelt és szeretett Vekerdy Tamás. A 2019 októberben elhunyt pszichológus megértően üzent az apáknak, hogy igen, rájuk is igaz: nem kell „tökéletesnek” lenniük, „elég jó” apának lenni már érdem. „De a jelenlét fontos. És különösen fontos, sorsformáló erejű a fiú számára, hogy érezze: az apja büszke rá. Ezt persze nem kell folyton hajtogatni, elég, ha érzésként jelen van, már táplálja a kapcsolatot és növeli az önbizalmat!” – kaptuk tőle útravalóként. Vekerdy több írásában is szívesen hivatkozott egy angol közmondásra, amely a világ megismerését illetően ekképp figyelmeztet: „Egy apa jobb, mint száz tanár”.

 

– Az apaszerep egy egész életre szól és sohasem ér véget. A kisgyermekkorban kialakított különleges apa-gyermek kötődés (megfelelő ápolás esetén) az egész életre fennmarad. A felnőtt gyermekek számára is fontos ez a kapcsolat: a fiúknak az apa örökké a férfiak világának megtestesítője maradhat. A nőknek az apjuk pedig egy olyan férfit biztosít, akivel úgy ápolhatnak bizalmas kapcsolatot, hogy nem torzítja a felek érzelmeit a szexualitás – írja Parák András pszichológus Mire jók az apák? Az apa szerepe a gyermeknevelésben című cikkében.

Idén az UNICEF megható videót tett közzé. Ebben megkért néhány apát, hogy gügyögjenek gyerekeiknek. Mi volt az első reakció? „Nem!” „Teljesen idiótán hangzik”. „Próbálom kerülni a bababeszédet” – ezt válaszolták a megkérdezettek. Aztán az UNICEF munkatársai elmondták nekik, hogy a baba agya az első ezer nap alatt fejlődik a legtöbbet, és a bababeszéd segíti fejlődésüket. Nem közismert tény, pedig a magas hangon ejtett, távolról esetleg idétlennek tűnő, elnyújtott szavaknak nagy szerepük van a babák beszédfejlődésében, stimulálja a gyermek agyát. De gügyögni nem csak emiatt fontos: ha az apa így kommunikál a kisbabájával, az segít a szorosabb kapcsolat kialakításában is.  Nos, a videóban megkérdezett apáknak mindez nem jön természetesen. De amint értesülnek a gügyögés fontosságáról, megpróbálkoznak vele. Innentől nem spoilerezünk: nézzétek meg a kisfilmet, cukiságfaktor kimaxolva.

Az UNICEF idén egy különleges képeslapot is készített az ünnepre, amellyel bárki megköszönheti apukánknak, nagyapánknak a gondoskodást, a törődést. Az elektronikus lapot néhány kattintással meg lehet rendelni, a befolyt adomány pedig az UNICEF rászoruló gyerekekért folytatott munkáját támogatja.

(Kép: Unicef Magyarország)

Jó hír az apáknak – és az anyáknak is -, hogy nemsokára Magyarországon is jön az uniós apasági szabadság. Tavaly ugyanis az Európai Parlamentben nagy többséggel (490 szavazattal, 82 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett) elfogadott új jogszabályt, amelynek értelmében a jövőben az apákat is megilleti legalább tíz napos szülési szabadság. A képviselők két hónapnyi, át nem ruházható és fizetett szülői szabadsággal is kiegészítették a jogszabályt. A szülői szabadság alanyi jogon (vagyis mindkét szülőnek) jár, így lehetővé teszi a gyermekgondozási feladatok kiegyensúlyozottabb elosztását a családban. A magyar kormánynak muszáj lesz jogszabályt módosítania, mert hazánk egyike azoknak a tagállamoknak, ahol kevesebb, 5 nap áll az apák rendelkezésére, mint a most elfogadott irányelvben szereplő 10 nap. A tagállamoknak 2022. augusztus 2-ig kell átültetniük az irányelvet nemzeti jogukba.

(Kiemelt kép: Getty Images)