Egy ausztrál férfi gigantikus nevetőmadarat készített a hátsókertjében, mások a hobbijuknak szentelnek Instagram-fiókokat.

Mi történt?

Egy ausztrál férfi egy négy és fél méter magas nevetőmadarat készített, amelyet a hozzá erősített utánfutó segítségével körbe-körbevisz lakónegyedében, hogy ezzel derítse jókedvre a lakóközösséget.

Miért fontos?

A karantén során az emberek egészen érdekes dolgokat kezdtek művelni, és ami ennél is érdekesebb, hogy ez a közösségi médiában is új trendet indított el.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Hatalmas virtuális közösségek alakultak a social médiában: ezek a kedvenceink.
  • Mi az a kacagójancsi és hol láthatunk ilyet hazánkban?
  • Lehet, hogy megvan a közösségi média új trendje!

A home office és az önkéntes karantén alatt világszerte érdekes dolgokat műveltek az emberek: új virtuális közösségek alakultak, amelyek a fizikai távolság ellenére is közel hozták egymáshoz az embereket. Ott van például a #házimenza nevű Facebook-csoport, ami 20 ezer tagjának aktivitása miatt nemcsak receptgyűjtemény lett, hanem gyakorlatilag az otthonfőzés fórumává vált tippekkel és tanácsokkal, sőt, még konkrét segítségnyújtással is: az áprilisi, ínségesebb időkben például igen kelendő volt az élesztő, sokan kisegítettek másokat felhalmozott készleteikből. Aztán ott van a talán legnagyobb karanténcsoport, a View from my window (kilátás az ablakomból), amelynek világszerte több mint kétmillió-háromszázezer tagja van, és ami pont arra hivatott, ami a neve: a tagok fotókat posztolnak a lakásaikból, házaikból való kilátásról. Elsőre talán nem tűnik túl izgalmasnak, pedig nagyon érdekes, hiszen ritkán lát az ember a nappaliba bekukucskáló elefántot, ahogyan alapvetően nem sokan tudják, milyen egy átlagos hátsókert Cape Townban, vagy éppen mit lát most, ha valaki Grönland fővárosában, Nuukban néz ki az ablakán.

Mi ez a kacagójancsi?

A kokabura vagyis kacagójancsi Ausztrália egyik legismertebb és legcukibb madara. A kacagójancsi nevet jellegzetes, emberi nevetésre hasonlító hangjáról kapta, amelyet általában kora reggel és kora este hallat. Emellett nagyon jó hangutánzó is. A legtöbb nagy, hazai állatkertben is láthatod közelebbről ezt a kis madarat.

Emellett a kenyérsütés is mozgalommá nőtte ki magát, illetve rengetegen találtak maguknak új hobbit. Egyesek pedig rekordokat döntögettek vagy valami egészen rendkívülit alkottak. Pont úgy, mint az a brisbane-i férfi, aki a karantén alatt egy meglehetősen egyedi projektbe vágott: egy cirka négy és fél méteres madárszobrot faragott a kertjében. De nem akármilyet: a kokabura, magyarul kacagójancsi szobor nevetni is képes, akárcsak az igazi madár. A büszke alkotó, a 65 éves művész, Farvardin Daliri egy utánfutón körbe is hordozza lakónegyedében a különlegességet, hogy mindenki a csodájára járhasson. A madarat február végén kezdte el készíteni és május végére fejezte be. Az állat teste hegesztett acélhuzalokból áll, amit az utánfutóra rögzített, hogy a szobor mindig mobilis legyen. A tollazata bambuszszálakból áll, a szemei kerámiából vannak, a csőre pedig üvegszál. A csőre egyébként mozog is, és miközben ezt teszi, hangfelvételre rögzített kokabura kacagás jön a szájában található hangszóróból. Kicsit Jurassic Parkos az élmény, de kétségkívül mosolyogtató.

Az emberek imádják, amin a művész meg is lepődött, egy újságírónak azt nyilatkozta, nem gondolta volna, hogy a projekt ennyire jól rezonál majd mindenkivel. „A nevetésnek terápiás jellege van, a kokabura nevetése pedig ragályos, mindenki csatlakozik hozzá: ezért is viszem körbe-körbe a városban.”

Itt az új Insta trend?

Daliri fizikai valójában mutatja meg műalkotását, mások azonban az interneten teszik közzé büszkeségeiket. A karanténidőszak alatt például elképesztő mennyiségű új Instagram-fiókot hoztak létre az emberek, méghozzá olyanokat, amelyeket hobbijaiknak szenteltek. Megszaporodtak a kenyeres, főzős feedek, sokan barkácsolásuk eredményének szenteltek fiókot, míg mások a kutyájuknak, az általuk olvasott könyveknek, vagy éppen lakberendező tevékenységük eredményeinek. Ezeknek a másodlagos feedeknek pedig – a privát Insta-fiókokkal ellentétben – nem a tulajdonos a lényege, hanem a kreálmányok, ami üdítő újdonság a végeláthatatlan szelfitengerben, ami a közösségi médián fogad bennünket. Hogy ez az új trend megmarad-e, azt persze még nem lehet tudni, de amíg az emberek viszonylag sokat vannak otthon (nyáron pedig fesztiválok és különféle programok híján sokan lesznek majd), valószínűleg egyre több inspiráló és jókedvre derítő hobbi Instagrammal találkozhatunk majd.

(Kiemelt kép: Egy óriási Kookaburra alakú hőlégballon az ausztrál Canowindrában tartott hőlégballon fesztiválon, 2003. április 25. Fotó: William WEST / AFP)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!