Rosemary Ketchum már a 27. transznemű személy, aki Amerikában hivatalt tölthet be a helyi közösség bizalmából.

Mi történt?

Miközben a magyar parlamentben olyan törvényt szavaztak meg, amely megtiltja, hogy valaki megváltoztathassa a születéskori nemét az anyakönyvi nyilvántartásban, addig Amerika egyik államában nyíltan transznemű jelölt győzött egy helyi választáson. 

Miért fontos?

Az Egyesült Államokban ő már a 27. transznemű képviselő, aki választáson nyerte el hivatalát. 

Amiről még olvashatsz:

Miért tartja fontosnak a győztes a megválasztását a közösség szempontjából? 

Jelentős vitát váltott ki nemrég az a törvény, amely megtiltotta Magyarországon a nem személyes iratokban történő megváltoztatását. Valaki azt tette szóvá, hogy miért a járvány elleni védekezés időszakában kell egy ilyen témával foglalkozni. Mások azt a kérdést tették fel, hogy ki nyert ezzel a döntéssel bármit is. Mert az tudható, hogy emiatt kinek lesz rosszabb az élete, de az nem világos, hogy kinek lesz ettől jobb. És természetesen voltak sokan, akik egyetértettek a parlament többségének álláspontjával. Mostantól tehát a magyarországi születési anyakönyvekbe bekerül „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”, ami a későbbiekben nem módosítható. Ha valaki nemváltó műtéten vesz részt, az a hivatalos állami nyilvántartásban szereplő adatot nem módosíthatja.
Mindeközben Nyugat-Virginia államban megválasztották az első nyíltan transznemű képviselőt. A CNN beszámolója szerint a 26 éves Rosemary Ketchum a 27 ezer lelket számláló Wheeling városi tanácsában foglal majd helyet. A Victory Fund nevű LMBTI-szervezet összesítése szerint ő a 27-dik olyan nyíltan transznemű jelölt, aki választáson nyerni tudott egész Amerikában.

A helyi emberi jogi szervezetben tevékenykedő Ketchum a győzelmét követő nyilatkozatában éppen a választás jelentőségét emelte ki. „Azért is indultam el ezért a hivatalért, mert hiszek abban, hogy a választott tisztségviselő feladata a közösség értékeinek megjelenítése.” Ketchum a kampányát nem a nemi identitásának kérdésére építette, hiszen elmondása szerint rengeteg általános problémával kell megküzdeni a településen. A Victory Fund történelmi sikernek tartja a tíz éve a városban lakó transznemű jelölt megválasztását.
Az első transznemű képviselőt is ezen a környéken választották meg: 2017-ben Virginia állam képviselőházába bekerült az első, vállaltan transzgender politikus. A demokrata színekben induló Danica Roem a 13-szor újraválasztott veterán republikánus képviselőt, Bob Marshallt győzte le. Nyert régebben is transznemű képviselőjelölt már választáson, de csak úgy, hogy eltitkolta identitását. 

(Kiemelt kép: Rosemary Ketchum/Twitter)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is.