Igazságos-e, hogy ugyanolyan kulccsal adózik a milliárdos és az ápoló?

Kérdőívben méri fel az aHang elnevezésű platform azt, igazságosnak tartják-e az emberek a jelenlegi jövedelemadó-rendszert. A visszaküldött válaszoktól függ majd a következő kampányuk tartalma.

Mi történt?

Igazságos-e az adórendszerünk? – erre a kérdésre keresi a választ az aHang elnevezésű platform. Ha valaki kitölti a kérdőívüket, azzal formálja a szervezet következő kampányának tartalmát, ami az adórendszerről fog szólni.

Miért fontos?

Az állampolgárok az aHang kampányaiba bekapcsolódva fontos közéleti kérdésekben formálhatják a politikai döntéshozatalt. Ezúttal a magyarországi jövedelemadózással kapcsolatban fejthetjük ki a véleményünket. 

Amiről még szól lesz:

  • Magyarországon egykulcsos a jövedelemadó. Sokak szerint ez kedvezőtlen a kis jövedelműeknek. De vannak érvek mellette.

A magyar lakosság legfeljebb 10 százaléka csak rántott levest engedhet meg magának. 10 százalék nem engedheti meg magának a sertéspörköltet, 50 százalék a rántott csirkét, 70 százalék a marhapörköltet, 90 százalék a lazacot. 90 százaléknál is több embernek pedig megfizethetetlen a kagyló. Ezek a számok az aHang és a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány információs anyagában szerepelnek. A két szervezet szerint probléma, hogy ennek ellenére mindenki 15 százalékos jövedelemadót fizet. – A magyar munkavállalók harmada a minimálbért sem kereste meg tavaly. A leggazdagabb 10 százalék annyit keresett, mint az alsó 66 százalék összesen – érvelnek az anyag készítői, akik az egykulcsos rendszert igazságtalannak tartják. Szerintük nem igazságos az, hogy a különböző jövedelmi helyzetű csoportok egyforma adókulccsal adóznak.

Mi is az aHang?

„Az aHang egy szócső a kezetekben, amivel kiállhattok a számotokra legfontosabb ügyekért!” – szól a civil platform credója. Az aHang platform 2018 februárjában indult azért, hogy civil kezdeményezések élére álljon. (A platform „testvéroldalán” a „SzabadaHangon”, bárki indíthat önállóan petíciókat és kampányokat.) Az aHang csapata az elmúlt években konfliktusokat is vállalva lépett fel helyi és országos ügyekben, tevékenységével sok változást elindítva. Mára a hazai internetezők közel három százaléka csatlakozott hozzájuk: ezzel aktív alakítójává váltak a magyar közéletnek.

A két szervezet (lásd keretes írásunkat) ezért kampányt indított abban a témában, ami „mindenkit érint, mégsem mozgat meg sokakat”. –Progresszív adózás vagy egykulcsos adó? – ez a kérdés áll a központban. A téma valóban száraznak tűnik, pedig minden munkajövedelemmel rendelkező adózót érint. A kampány először magát a problémát akarja minél szélesebb körben tudatosítani.
– Ha osztályoznod kellene magad, hogy érzed, mennyit tudsz arról, milyen és mennyi adót fizetsz? Amikor az adózást érintő kérdések kerülnek szóba, akkor hogyan érzed magad? Unott leszel? Netán ideges? Mi a véleményed a magyar adók és járulékterhek mértékéről? Szerinted azok túl magasak? Elfogadható mértékűek? Netán alacsonyak? – ilyen és ehhez hasonló kérdések sorakoznak a kitölthető kérdőívben.
A vita amúgy régóta foglalkoztatja a közgazdászokat világszere. Mert az egykulcsos adó mellett is szólnak érvek. Sokan éppen azt tartják igazságosnak, hogy mindenki ugyanabban az arányban fizet adót. A többet keresők így is több adót fizetnek, csak nem annyival többet mintha rájuk egy magasabb kulcs vonatkozna. Másik érv: az egykulcsos adó egyszerű, a bürokratikus terhek kisebbek, ami az adóelkerülési hajlandóságot is csökkentheti, így több pénz folyik be az államkasszába. Az egykulcsos adót a munkaadói oldalon kedvezően fogadták, márpedig a prosperáló gazdaság – azaz a minél több munkahely megteremtése – a munkavállalók érdeke is. A járványt közvetlenül megelőző időszakban jól látszott, hogy a nagy munkakínálatnak milyen pozitív hatásai vannak az egyes dolgozók bérére, munkapiaci körülményeinek javulására.

Tehát a kérdés nem egyértelmű.

„Most itt a lehetőség: a válaszaid segítségével össze tudjuk állítani azokat a legfontosabb pontokat, amelyek eléréséért mindent meg fogunk tenni. Formáld a hamarosan induló kampányunkat azzal, hogy kitöltöd a kérdőívet! A szociális ügyektől kezdve a korrupción át az élsportig ezer dologhoz kapcsolódik az adózás kérdése. Mindannyiunkat érinti, mégsem foglalkozunk vele szívesen – vagy mégis?” – teszi fel a kérdést az aHang közleménye.