Hollywood filmstúdiói és a filmes szakszervezetek egy átfogó tervvel álltak elő annak érdekében, hogy a filmgyártás újra beindulhasson. 

Mi történt?

Három hónap leállás után az óvatos újraindítást tervezgetik a hollywoodi filmgyártók.

Miért fontos:

A szórakoztatóipar egy többszáz milliárd dolláros ipar. Hollywood leállása csak Magyarországon legalább húszezer ember megélhetését lehetetlenítette el, a filmhez kapcsolódó összes ágazat tetszhalott állapotban van, ami további ezrek munkájának elveszítésével járt.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • A filmstúdiók és a szakszervezetek elképesztő biztonsági előírásokat dolgoztak ki: például lehet, hogy nem lesz többé intim jelenet, legalábbis nem hús-vér színészek által eljátszva.
  • Globális szinten a kár már most hétmilliárd dollár. De mi a helyzet Magyarországon?
  • Mi lesz a magyar filmek premierjeivel?

A legfrissebb, rendelkezésre álló adatok szerint a globális filmipar 2020. március közepe óta több mint hét milliárd amerikai dollár bevételkiesést szenvedett a koronavírus iparágaira gyakorolt ​​hatása miatt. A mozik bezárása, a filmek premierjeinek elhalasztása, a vetítések visszavonása és a pénztárak bezárása mellett a filmipar további tíz milliárd dolláros bevételtől eshet el, ha június után is a járvány eddigi következményeivel kell számolniuk.

Szuperbiztonságos forgatások

Kiterjedt koronavírus-tesztelést és egyéb biztonsági előírásokat javasolnak  a nagy stúdiók és szakszervezetek annak érdekében, hogy a színészek és a filmes stábok folytathassák a film- és tévéműsor gyártást az Egyesült Államokban. A szórakoztatóipari munkacsoport egy sor ajánlást küldött Kalifornia és New York állam kormányzóinak (ebben a két államban tömörül a több száz milliárd dolláros ipar jelentős része) annak érdekében, hogy újra felvehessék a munkát. Március közepén nemcsak az Egyesült Államokban, de az egész világon elsőként állították le a filmgyártást is, hogy így vegyék elejét a koronavírus-járvány terjedésének. A hétfőn kiküldött, 22 oldalas tervezetben a filmes stábok folyamatos tesztelése, illetve a lehetséges tünetek napi monitorozása, illetve egyéb ellenőrzési módok is szerepelnek, illetve a maszkviselés előírása a forgatások során. A színészeket és a közvetlenül velük dolgozókat (sminkesek, maszkmesterek, stylistok) még a többieknél is gyakrabban tesztelnék, így próbálnák meg elkerülni az esetleges fertőzéseket.

A színészek természetesen nem viselhetnek maszkot és kesztyűt a különböző jelenetek felvétele során, ami viszont nagyot változtathat az eddigi gyakorlaton: míg korábban szinte minden felvétel alatt hatalmas stáb tartózkodott a jelenet környékén (csak a nagyon intim jelenetek alatt volt lehetőség arra, hogy csupán néhány ember legyen ott), ezentúl bevett gyakorlat lehet, hogy kisebb méretű stábok dolgozzanak a felvételek során. Ez nem azt jelenti, hogy megoldható egy forgatás kisebb személyzettel, csupán azt, hogy meg kell majd oldaniuk, hogy egyszerre egy légtérben kevesebben tartózkodjanak. Arra is van javaslat, hogy az esetleges intim jeleneteket digitális trükkökkel oldanák meg a színészek védelme érdekében – minden jel arra mutat, hogy valóban a filmtörténet egy újabb korszakába lépünk majd.

A Los Angeles megyei felügyelőbizottság kedden tárgyal majd az ajánlásról, illetve arról, hogy milyen feltételek mellett lehessen folytatni a forgatásokat.

Veszélyben a magyar filmek

Magyarországot is nagyban érintette az amerikai filmipar leállása, hiszen csak 2018-ban 333 film gyártását regisztrálták hazánkban. Az erre fordított összeg pedig már három éve meghaladja a 100 milliárd forintot, több mint húszezer ember megélhetését biztosítja közvetve vagy közvetlenül az ágazat hazánkban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  (NMHH) adatai szerint a Magyarországon zajló forgatások 84%-a külföldről érkezik – a tekintélyes bevételt generáló iparág pedig itthon is tetszhalott állapotban van március közepe óta. A szezon ráadásul pont tavasszal indult volna, ugyanis télen főként előkészítési munkák zajlanak.

Természetesen a magyar filmek bemutatóját is érinti a járvány:  a Filmtett áttekintése szerint a Boszorkányház, a Spirál, az Éden és a Pesti balhé című mozik premierjét eltolták, egyelőre egy film, Herendi Gábor októberre időzített drogfilmje, a Toxikoma marad meg eredeti helyén a naptárban. A mozik helyett az interneten debütált Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje, Madarász István túlvilági szerelmesfilmjét, az Átjáróházat a forgatás felénél kellett leállítani. Elhalasztják többek közt Fazekas Máté Kilakoltatás, Bernáth Szilárd Larry, Dobó Kata El a kezekkel a Papámtól!, Rohonyi Gábor Ha elfárad, viheti!, Szilágyi Fanni Veszélyes lehet a fagyi, valamint A béke követei című Trianon-dokumentumfilm forgatását is. 

A járvány a filmfesztiválokat is megváltoztathatja, több fesztivál elmarad, és vannak, amelyeket online tartanak meg.

(Kiemelt kép: Collection Christophel © Twentieth Century Fox / Paramount Pictures / Lightstorm Entertainment)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!