A sztártervező nevetséges összeggel állt a jó ügy mellé

Virgil Abloh 50 dollárral támogatta az amerikai tüntetések során letartóztatott emberek számára létrehozott segélyalapot. Az internet népe ezen iszonyatosan felháborodott, a tervező elmagyarázta, miért csak ennyit utalt.

Mi történt?

Virgil Abloh, a Louis Vuitton férfiruházati ágának művészeti igazgatója, korunk egyik legbefolyásosabb divattervezője 50 dollárt adományozott a kampányra, amelynek célja, hogy óvadékra és jogi képviseletre gyűjtsön pénzt az Amerikában jelenleg is zajló tüntetéssorozatok során letartóztatott békés demonstrálók számára.

Miért fontos?

Az Egyesült Államokban országszerte tüntetések, majd zavargások kezdődtek, amiért idén már többedszerre halt megy fekete állampolgár rendőri túlkapás miatt. A káoszban nemcsak a fosztogatók, de a békés tüntetők ellen is keményen lép fel a rendőrség, sokakat tartóztatnak le, akik gyakran nem tudják fizetni jogi védelmüket. Sok híresség is adományoz a célra, tette ezt Virgil Abloh is, kisebb összeggel, mint amennyibe saját divatházában, az Off-White-ban egy pár zokni kerül. A közvélemény ezen teljesen kiakadt.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Abloh válaszolt, és elmagyarázta, miért csak ennyit adott.
  • Ezért törtek ki zavargások az Egyesült Államokban.

Május 25-én halt meg a fegyvertelen fekete férfi, George Floyd egy brutális rendőri intézkedés során: az egyik rendőr több mint nyolc és fél percig térdelt a nyakán. Floyd többször is elmondta, hogy nem kap levegőt: I can’t breathe – ez a tüntetések és a feketék elleni egyenlőtlen bánásmód elleni küzdelem jelmondatává is vált azóta. A rendőr szorítása azonban nem engedett, végül a férfi megfulladt. A rendőrségi jelentés szerint nem ez volt a halál oka, de egy független vizsgálat ezt megcáfolta, Floyd egyértelműen a rendőr térdének szorítása miatt fulladt meg. A rendőr, Derek Chauvin jövő héten áll bíróság elé gyilkosság és emberölés vádjával, az intézkedés során jelenlévő három másik rendőrt pedig kirúgták. Floyd brutális és értelmetlen halála után kezdődtek a tüntetések az Egyesült Államokban, amik viszont gyorsan zavargásokká és fosztogatásokká fajultak. A közösségi médiában milliók állnak ki Floyd ügye mellett, a #blacklivesmatter (a fekete életek számítanak) hashtag újra elárasztotta az internetet, sztárok és átlagemberek egyaránt felemelik szavukat a feketékkel szembeni egyenlőtlen bánásmód ellen.

Egy nő „Black Lives Matter” táblát visz a Los Angeles-i Fairfaxben 2020. május 31-én.(Fotó: Mario Tama / Getty Images)

Nemcsak Floyd neve szerepel a transzparenseken, több, nemrégiben rendőri erőszak vagy gyűlölet-bűncselekmény áldozatául esett emberért is folynak a demonstrálások. Például Ahmaud Arberyért, akit kocogás közben lőtt agyon két fehér férfi egy georgiai kisvárosban, csak azért, mert azt hitték, tolvaj. Illetve a huszonéves egészségügyi dolgozó, Breonna Taylorért, akit a kentucky-i Louisville-ben saját házában lőttek agyon rendőrök, miután a nő barátja tüzet nyitott a behatolókra (azt hitte a házba behatoló rendőrökre, hogy betörők). 

50 dollár, egy pár leértékelt zokni ára

A békés tüntetések viszont erőszakos zavargásokká alakultak, Amerika nagyvárosai sorra lángba borulnak a szó szoros és átvitt értelmében. A rendőrök pedig az indokoltnál keményebben lépnek fel még a békés tüntetőkkel szemben is (de újságírókkal szemben is: a CNN egyik stábját operatőröstül és producerestül tartóztatták le, egy fiatal riporternőre és stábjára pedig paprikaspray tölteteket lőtt ki egy rendőr). Sok békés tüntetőt is letartóztatnak, az ő óvadékuk és jogi védelmük fedezetére hozták létre azt az adománygyűjtő kampányt, amelyre Chrissy Teigen modell például 62 millió forintnak megfelelő összeget adományozott, illetve Rihanna márkája, a Savage Fenty is támogat – és rajtuk kívül természetesen egy sor civil és híres ember.

És ekkor robbant a Louis Vuitton művészeti igazgatójának botránya: Virgil Abloh, aki egyébként az egyik legünnepeltebb márka, a Off-White alapítója is, Instagramján posztolta, miszerint 50 dollárt adományozott. Ötvenet. Nem is kellett több a kommentelőknek, elképesztő mértékű felháborodást váltott ki az adomány csekély összege. Sok kommentelő olcsónak nevezte Ablohot, rengetegen álltak elő a zoknis példával is: az Off-White kínálatában ugyanis egy pár zokni is többe kerül ennél (átlagosan 85 dollár körül mozognak). Voltak persze, akik védelmükbe vették a tervezőt, mondván, legalább adományozott, illetve többen azt gyanították, hogy bizonyára küldött egy sokkal nagyobb összeget is, névtelenül.

Abloh reagált

Nem kellett sokat várni Abloh válaszára, szintén Instagram storyban üzent a háborgóknak, amelyben elmagyarázta, mi állt az 50 dolláros adomány hátterében. Dióhéjban egyébként az, hogy ez egy adománylánc volt, amit az Instagram-barátaival csinált, és amelyben mindenki egyenlő összeget küldött. A láncnak pedig az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet az adományozás fontosságára, illetve arra, hogy sok kicsi sokra megy. A storyban azt is leírta, hogy megérti a felháborodást, és egyébként később nyíltan meg fogja osztani, hogy összesen mennyit adományoz különféle jó ügyek támogatására.

(Kiemelt kép: Daniel Zuchnik / Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!