Anyajegy-térképezés IntelliStudio rendszerrel (x)

Az utóbbi években a bőrrákos megbetegedések száma növekedett, a bőr festéksejtjeiből kiinduló melanoma előfordulása az utóbbi 10 évben a másfélszeresére nőtt, évente 2300 új melanomás esetet diagnosztizálnak Magyarországon.

Az anyajegyszűrés fontossága

Jól ismerjük a testünkön születés óta meglévő, vagy későbbi életkorban megjelenő anyajegyeket. Szűrésükre azért van szükség, mert egyes anyajegyek elfajulhatnak, azaz legrosszabb esetben bőrrák alakulhat ki belőlük: a festékes anyajegyből (N. pigmentosus) melanoma, a fejbőr zsíros anyajegyéből (N. sebaceus) basalioma.

A bőrrákok közül a legveszélyesebb a melanoma malignum, azaz festékes bőrrák, amely áttétet is képezhet. A melanoma felismerése szempontjából a rendszeres anyajegy és bőrrák szűrés alapvető fontosságú.

A melanoma korai felismerése és műtéti eltávolítása életmentő, hiszen az elváltozás kezdeti szakaszában történő felismerésekor a prognózis még nagyon jó, a műtéti eltávolítás után a páciens meggyógyul. Érdemes tehát odafigyelnünk a bőrünk egészségére, hiszen a bőrrák az összes daganattípus 40%-áért felelős.

Hogyan zajlik az anyajegyszűrés?

A szakorvosi szűrővizsgálat alatt a bőrgyógyász a teljes testfelületet átvizsgálja először szabad szemmel, majd egy speciális megvilágított nagyítóval – dermatoszkóppal – veszi szemügyre az anyajegyeket. A bőrgyógyász a veszélyesnek látszó anyajegyről egy dermatoszkópra szerelt digitális fényképezővel nagyfelbontású fényképet készít. A fénykép a későbbiekben az anyajegy követésének alapjául szolgál, hiszen az apró változások a sorozatfelvételeken jól beazonosíthatók.

 

Anyajegy térképezés

Nagyban megkönnyíti az anyajegyek szűrését, változásuk követését, új anyajegy megjelenésének regisztrálását a Dr Derm Bőrgyógyászaton 2020. februárjától üzemelő Intellistudio anyajegy térképező rendszer, mely a testről minden irányból, 3 magasságban felvételeket készít. Ezután a szoftver a teljes testfelszínen feltérképezi az elváltozásokat, így minden látható anyajegy rögzítésre kerül. A vizsgáló orvos értékelése alapján a figyelemre érdemes anyajegyekről ezután dermatoszkópos fotó készül a Visiomed D200evo digitális dermatoszkóppal. A látott kép alapján a vizsgáló orvos jelölésekkel látja el az anyajegyeket: így a követendő elváltozásokat a következő vizsgálat alkalmával biztosan nem fogjuk figyelmen kívül hagyni. Amennyiben a dermatoszkópos anyajegyszűrés szabálytalan vagy új anyajegy megjelenését regisztrálja, esetleg egy korábban regisztrált, követésre megjelölt anyajegy kedvezőtlenül változott, eltávolításra kerülhet sor. A szabálytalan anyajegyek szakszerű eltávolítási módja a helyi érzéstelenítésben történő kimetszés, s az eltávolított anyag szövettani feldolgozása.

A rendszeres vizsgálat nyújt hosszútávú biztonságot

A teljes test anyajegy térképezésen és a dermatoszkópos anyajegyszűrésen évente ajánlatos részt venni, hiszen így kiszűrhető az újonnan keletkezett elváltozás éppúgy, mint a követésre kijelölt anyajegyek megváltozása. Ha valakinek nagyon sok anyajegye vagy több atípusos, azaz a megszokottól eltérő anyajegye van, félévente tanácsos az ellenőrzés.

Évente többször, illetve soron kívül is érdemes megnézetnie magát, ha

  • az Önnél vagy családjában már előfordult melanoma vagy bőrdaganat
  • napon dolgozik, vagy sokat volt kitéve a bőre UV-sugárzásnak
  • nagyon világos a bőre, a hajszíne
  • már fiatalon nagy mennyiségű, feltűnő anyajegye keletkezett
  • veleszületett nagyméretű vagy furcsa színű, körvonalú anyajegye van
  • 20 éves kora előtt is sokszor leégett
  • anyajegyei változnak, vagy panaszt okoznak

Dr Derm Bőrgyógyászati Anti-Aging Központ,
Esztétikai Lézer és Plasztikai Sebészet
1026 Budapest Fillér utca 33.
Tel: 06 1 336 0077, 06 1 316 7677, 06 70 770 2663
www.drderm.hu