Az Out című animációs rövidfilm főszereplője az előbújással küzd

Sok magyar gyereket diszkriminálnak, bántanak az iskolában nemi orientációja miatt. Az ő helyzetükön és az érzékenyítésben is segíthet egy olyan mese, amelynek főszereplője a saját neméhez vonzódik.

Mi történt?

A Disney+ streaming-szolgáltató az Out című rövidfilmmel mérföldkőhöz ért: a stúdió története során először mutat be meleg főszereplőt.

Miért fontos?

A gyerekek a meséken keresztül rengeteget tanulnak a világról, az emberi kapcsolatokról, viszonyokról, normákról, érzékenyítés szempontjából fontos lehet egy olyan mesefilm, amelynek főszereplője a saját neméhez vonzódik.

Tovább olvasnál? Ez lesz még a cikkben:

  • Mesék, rajzfilmek, amelyekben kevésbé direkten, de láthattunk már meleg karaktert.
  • Hogyan segíthet ez a Magyarországon élő LMBTI fiataloknak?

Már nem teljesen új a jelenség

Nem ez az első animációs film, amiben feltűnik egy meleg karakter.  A Variety cikkében példaként említi  a Marvel Örökkévalók című produkcióját, amelyben a Tessa Thompson által játszott Valkyrie nyíltan meleg hős lesz a filmben. Ennél ugyan burkoltabb módon, de az azonos neműek kapcsolata a Pixar Előre című filmjében is megjelenik, amikor egy lila küklopszlány utal rá, hogy barátnője van. A szemfülesebbek a Toy Story 4-ben és a Szenilla nyomában egyes jeleneteiben is felfedezhetnek azonos nemű párokat. A nagy sikerű Jégvarázs folytatása burkolt melegség miatt pedig komoly közéleti vitát generált, voltak akik petíciót írtak, hogy Elsa hercegnő a mesében vállalja fel a nemi orientációját, ezzel is segítve a fiatal melegek előbújását. Egy brazil politikus ennél konzervatívabban reagált: szerinte a film miatt válhatnak meleggé a gyerekek. A Disney egyébként először az új A szépség és a szörnyetegbe tett bele egy olyan jelenetet, amelyben LeFou, az inas egy másik férfival táncol. Igaz, ő mellékszereplő volt. Sőt, a cég tavaly megerősítette, hogy a Star Wars: Ellenállás animációs sorozatában meleg pár is szerepel.

Az Out című animációs rövidfilm azért más az eddigiektől, mert teljesen nyíltan beszél arról, ami még 2020-ban is sok homoszexuális fiatal problémája: hogy hogyan mondja el, egyáltalán elmondja-e másságát a szüleinek? Mi lesz, ha a nemi orientációja miatt kirekeszti a környezete, ha elfordulnak tőle a szerettei? Greg a film főszereplője is pont ezeken vívódik, nem tudja, felvállalja-e, hogy barátjával, Manuellel szeretne együtt élni. Nagyobb spoilereket mellőzve, Greg végül rájön, hogy nem kell félnie, a szüleinek teljesen mindegy, hogy kit szeret. Persze addig történik vele még néhány kalandos fordulat. A kilencperces rövidfilm a Disney+ Sparkshorts sorozatának részeként debütál, amelyben a Pixar alkotóinak független projektjeit mutatják be. Az animációs rövidfilmet Steven Clay Hunter rendezte, aki a Némó nyomában is közreműködött.

Miért fontosak a mesék?
  • A mesékkel észrevétlenül taníthatunk: a gyerekek észre sem veszik, mennyi mindent tanulnak a világról, annak normáiról, a benne élőkről, a közöttük lévő kapcsolatokról.
  • Érzelmileg is stabilizálja őket: a meséken keresztül ismerik meg, hogy rossz dolgok bárkivel megtörténhetnek, de a legtöbb probléma megoldható.
  • Fejleszti a szókincsüket, a képzelőerejüket.

Nemcsak rajzfilmekben, mesekönyvekben is találkozhattunk már meleg főszereplőkkel. Jeffrey Miles A hercegek és a kincs című könyve Amerikában pont ezzel ki is verte a biztosítékot: a homoszexualitás-ellenes, vaskalapos keresztényeket tömörítő American Family Association felháborodásának adott hangot, hogy ez a könyv egyáltalán megjelenhetett. A történet szerint egy Evergreen (Örökzöld) nevű királyságban éldegél Rufus király és lánya, Elena hercegnő. Elenát egyik nap elrabolja egy gonosz asszony. A búslakodó Rufus kihirdeti: azé lesz a királyság, aki kiszabadítja és feleségül veszi a lányát. A bajnok Gallant és a könyvmoly Ernest útra kelnek, hogy megmentsék a hercegnőt. Rövidke, ám veszélyes kalandozásaik során azonban rájönnek, hogy nekik nem Elena kell, hanem egymásba szerelemesek. A mese persze happy enddel végződik. A könyvet magyarul is meg lehet rendelni. 

Miért fontos egy ilyen mese Magyarországon?

A témában nagy szükség van érzékenyítésre. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága ez év februárjában felszólította a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket az iskolai diszkrimináció és zaklatás felszámolására. A javaslat szerint a kormánynak felvilágosító kampányokkal és iskolai programokkal kellene fellépnie az LMBTI gyermekek védelmében. Mindezt a legfrissebb jelentésére alapozta, amely a gyermekek jogairól szóló egyezmény jogrendszerbe való beépítését és alkalmazását vizsgálja. A Bizottság komoly aggodalmát fejezte ki az iskolai zaklatásnak és kiközösítésnek kitett gyerekek, különösen a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex (LMBTI) diákok helyzete kapcsán. A jelentés többek között kiemeli, hogy a kormánynak azt is biztosítania kell, hogy a gyermekek tisztában legyenek azzal, hogy hogyan tudják jelenteni az erőszakos cselekményeket. A Háttér Társaság LMBTQI – azaz leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, queer és interszexuális – 13-21 éves magyar diákok körében végzett 2017-es felméréséből ugyanis kiderült, hogy

a megkérdezett diákok többsége (82 százaléka) rendszeresen szenved el szóbeli zaklatást az iskolában és annak környezetében szexuális irányultsága vagy nemi önkifejezése miatt.

35 százalékuk szenvedett már el enyhébb vagy súlyosabb fizikai bántalmazást is – a leköpéstől a megrugdosásig. A válaszadó diákok az iskolai közösségben gyakran érzik magukat kiközösítve, és pletykák vagy rágalmazás célpontjaként, 40 százalékukat pedig szexuális zaklatás is érte a 2016/2017-es tanévben nem kívánt érintések, vagy szexuális tartalmú megjegyzések formájában.

(Kiemelt kép: youtube.com / WaltDisneyStusiosCanada)