Farkas Franciska színésznő a gyermekvédelemben helyezkedett el. Hozzá hasonlóan több ezer embert tervezte újra a jövőjét az elmúlt két hónap alatt. Mit lehet tenni a koronavírus-járványt követő munkaerőpiaci változások ideje alatt? Riport.

Amikor márciusban elkezdett leállni az élet, több ezer embernek kellett újratervezni, és sokuknak nemcsak átmeneti időre, hanem hosszabb távra is, hiszen nem lehet tudni, hogy az egyes piaci szegmensek mikor tudnak újra teljes gőzzel működni. Olyan emberekkel beszélgettünk, akik azonnal váltottak, idomultak az új helyzethez, és olyanokkal, akik komolyabb karrierváltásba kezdtek. De Álláskereső portálok ügyvezetőjét is kikérdeztük az új tendenciákról, a lehetséges megoldásokról.

„Visszahívhatlak? Elviszek gyorsan egy rendelést” – mondja a telefon túlvégén Láng Péter, aki március elsején még szabadúszó fotósként dolgozott, most pedig biciklis futárként ételeket szállít házhoz. A márciusi leállásokkal az ő megrendelései is befagytak, és nemcsak két hónapra, hanem egyelőre úgy néz ki, hosszabb távra is. „15 éve vagyok a szakmában, és nem attól félek, hogy nem kapok majd munkát, ha újra beindulnak azok a területek, ahonnan a megrendeléseim jönnek, inkább az a nagy kérdés számomra, hogy ez az idő mikor fog eljönni.” Péter nem várt sokat a munkakereséssel, a crach után egy héttel később már biciklis futárként dolgozott.

„Nem titok, hogy szabadúszó fotósként nincsenek milliós megtakarításaim, ráadásul pont egy nagyobb befektetés után ért a bevételkiesés, így nem akartam a vésztartalékaimat felélni, a szüleimhez pedig, bármennyire segítőkészek, nem szeretnék segítségért fordulni”

– magyarázza és hozzáteszi, még így is szerencsés helyzetben van, hiszen egyből el tudott helyezkedni, de ma már több a jelentkező, mint a futár iránti kereslet. „Fontos volt, hogy valami olyanba vágjak bele, még ha áthidaló megoldásként is, amit szívvel, lélekkel tudok csinálni. Húsz éve bringázom, úgy voltam vele, ezzel nem lőhetek mellé. Ha pedig hosszabb távra kell erre berendezkednem, akkor tervben van egy továbbképzés, legyen szó fotózásról, vagy nyelvtanulásról” – mondja.
Az elmúlt két hónapban Péterhez hasonlóan rengetegen maradtak hirtelen munka nélkül, és kényszerültek gyors váltásra – amennyiben volt rá lehetőségük. Teljes ipari szegmensek kerültek tetszhalott állapotba, a dominó-effektus pedig elindult. Az utóbbi két hónapban munkahelyek szűntek meg, vállalkozások zártak be, fizetéseket csökkentettek, tömegeket bocsátottak el, rengetegen szorongató, egzisztenciális válságba kerültek, jóformán alig akad olyan ember, aki ne érezné a pénztárcáján a recessziót. És még nem látjuk a végét.

Drámaian megnőtt a munkát keresők tábora

A KSH honlapján közzétett, friss adatokból kiderül, hogy Magyarországon márciusban és áprilisban összesen több mint 100 ezren vesztették el a munkájukat. A leépítési hullám áprilisban még jobban felerősödött, a munkanélküliségi ráta 6% fölé emelkedett, az év negyedik hónapjában 64 ezer embernek szűnt meg az állása. Ilyen magas munkanélküliséget utoljára 2016 elején láthattunk, és a számok mögött sajnos mindig emberi sorsok állnak.
A hirtelen munka nélkül maradt emberek nagy részének instant megoldásra volt, vagy lett volna szükségük, sokan mára a megélhetéssel együtt a reményüket is elvesztették abban, hogy az egzisztenciális helyzetük helyrebillenhet. A bajba jutottaknak jóformán alig volt segítség: a gazdaságvédelmi akciótervben nem volt szó a munkanélküliekről, nincs szó az álláskeresési ellátásokról, közmunkaprogramról, vagy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap (ebből fizetik a közmunkásokat és a munkanélkülieket) bármilyen mértékű emeléséről. Megtakarítások híján, emberek  tízezrei kezdtek el pánikban álláshirdetéseket böngészni, sokan a két hónapos karantént sem tudták volna fizetés nélkül kihúzni, míg mások nem akarták a nagy nehezen megspórolt pénzüket felélni.
A járványügyi vészhelyzet intézkedései az előadóművészekre is súlyos hatással voltak, a rendezvények megszűnésével, a színházak bezárásával, a forgatások leállásával ők is lehetetlen helyzetbe kerültek. Mint például Farkas Franciska, a népszerű színésznő, akinek az országos ismertséget az HBO Aranyélet című sorozata hozta meg, és aki többek között a Brazilok és az Örök tél című filmekben is szerepelt, tavaly pedig több színházi előadásban is játszott. Karrierje épp stabilizálódott, bőven voltak színészi és színházi megkeresései, kezdte kinőni a karakterszerepeket, és egy külföldi út is tervben volt, amikor a válság beütött: a márciusi leállásokkal egyik napról a másikra szűntek meg az anyagi forrásait biztosító előadások, forgatások.

 

Farkas Franciska

,,Sokkoló élmény volt, ahogy napok alatt kártyavárként omlott össze körülöttem a világ. Minden szereplésemet lemondták, egészen augusztusig. Újra kellett terveznem az életemet, a jövőmet, ami egyébként nem ért óriási meglepetésként. Valószínűleg azért, mert tizenéves korom óta önellátó vagyok, és ezúttal is csak magamra számíthattam, a családi hátterem ugyanis nem tud támogatni, ők maguk is hasonló helyzetbe kerültek. Mivel korábban túléltem már nagyobb kríziseket, egzisztenciális válságokat, megtapasztaltam, milyen kevés pénzből megélni, mindent saját erőből elérni, így szinte pillanatok alatt tudtam váltani. Nem mondom, hogy nem jöttem zavarba az új élethelyzettől, de nem estem pánikba, tudtam, hogy minél hamarabb megoldást kell találnom, hiszen hiába nincsenek bevételeim, a számlák kérlelhetetlenül jönni fognak. Épp az álláshirdetéseket böngésztem, amikor láttam, hogy a szociális szférába keresnek gyermekfelügyelőt. Ezt jelnek vettem, mert alapvetően szociális munkás a végzettségem. Arra gondoltam, hogy itt a lehetőség visszatérni a szakmámba, ráadásul ebben a jelenlegi helyzetben ezek a segítő munkák igazán fontossá váltak. Miután a CV-met elküldtem, rövidesen hívtak is, hogy szívesen dolgoznának velem. Még minden nagyon új, izgulok, hogyan fogok kijönni a rám bízott lányokkal, hogyan fogok működni az új szerepemben, munkakörömben, de azt gondolom, hogy az eddigi élettapasztalataimat jól tudom majd alkalmazni egy befogadó otthonban, ahol többszörösen hátrányos helyzetű gyerekekkel fogok foglalkozni. A többit meg majd alakítja az élet” – mesél a váltásról a színésznő.

Új korszak az álláspiacon

A Jobinfo ügyvezetője, Rácz István azt mondja, hogy pár hét leforgása alatt új korszak köszöntött be az álláspiacon. ,,A hirdetői oldalon a koronavírus okozta hatások miatt április hónapban drasztikusan esett a hirdetések száma, a nyitott pozíciókat a cégek visszavonták. A Jobinfo állásaggregátorként a magyar piac jelentős állásportáljainak ajánlatát is szemlézi, és a teljes álláspiacot tekintve is azt láttuk, hogy a nyitott pozíciók száma mintegy 60%-kal csökkent. Ennek oka kettős volt, egyrészt a leállások miatt kevesebb munkaerőre volt szükség, így a bővüléseket/pótlásokat leállították a vállalkozások, másrészt kivártak, hogy időben milyen kilátások lehetnek a gazdaság újraindításával kapcsolatban. Álláskeresői oldalon már március végén élénkülés látszott, az április radikálisan, mintegy 25%-kal emelte a keresések számát. Az aktív álláskeresők összetételében a fizikai dolgozók felülreprezentáltak, de érdekes elem, hogy SSC és IT területen is megjelentek aktív álláskeresők, akik eddig jellemzően jobb ajánlat esetén váltottak csak. Emellett a passzív, állásban lévő, de jobb feltételek mellett váltani kész munkavállalók aktivitása is fokozódott, amely leginkább a testre szabott álláshírlevél 43%-os olvasottsági arány növekedésében mutatkozik meg, és oka vélhetően az egzisztenciális biztonság fenntartása” – magyarázza az eddigi tapasztalatokat, majd hozzáteszi, hogy még mindig az egyik legkevésbé sújtott szektor az IT szektor, ahova továbbra is várják a szakembereket. ,,Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek hirtelen el kellene kezdenie programozni tanulni, de tény, hogy a digitális tudás megszerzése hosszú távon is hatalmas versenyképességet ad a jelöltnek” – mondja Rácz István. 

,,A digitális skillek erősen felértékelődtek, a cégek jelentős része kénytelen volt felgyorsítani a munkafolyamatainak digitalizációját, amelynek teljes visszarendeződését nem várjuk. A munkaadói és munkavállalói oldal számára is új távlatokat nyit a távmunka, amelynek előretörését várjuk a következő években.

Az elmúlt hetekben megjelent hirdetésekben sokkal magasabb számban jelennek meg a digitális munkavégzéssel kapcsolatos elemek. 2022-re bizonyos területeken valóban megvalósulhat az a vízió, hogy az álláshirdetés egyik marginális eleme lesz a munkavégzés helye.”
Ezzel egyetért Kelliár Zsolt a Talentuno álláskereső portál ügyvezetője is, szerinte a karanténban töltött hónapok során a munkavállalók új életvitelre rendezkedtek be, új szokásokat alakítottak ki, és már soha többé nem fognak ugyanúgy visszatérni az irodai mindennapokba. Ez többek között azt jelenti, hogy a távmunka vagy a home office lesz az új norma, és nemcsak mint céges „jutalom” adható majd. „A fehérgalléros munkavállalók el fogják várni a munkahelyeiktől, hogy a távmunka biztosítva legyen számukra” – mutat rá a megjelent változásokra.
Az új helyzet új megoldásokat kíván, és sok ezer munkavállaló számára most kiemelten fontos, hogy minél hamarabb munkát találjanak, ezt pedig az állásportáloknak is valahogy segíteniük kell. Elindítottak egy közösségi kezdeményezést, a kitoboroz.hu-t, ahol élőben lehet térképen követni, hogy mely cégek keresnek a válság alatt is munkaerőt. „A keresleti és a kínálati oldalt kell úgy összehozni, hogy a lehető leggyorsabban jöjjön létre a munkáltató és az álláskereső között a megfelelő match. Ehhez nyújtanak segítséget az ilyen jellegű közösségi adatbázisok, ahol mindenki megoszthatja, ha tud egy cégről, aki munkaerőt keres” – magyarázza. A szakemberek szerint hosszú távon vissza fog rendeződni a piac, de ennek időpontját egyelőre senki sem látja, és az jól látszik, hogy a jelentkezők keresik a havi biztos megélhetés lehetőségét, sokan csak átmeneti jelleggel. ,,Számos multinacionális partnerünknél tapasztaljuk, hogy a turizmus-vendéglátásból érkező jelöltek csak rövidtávon, fél-, maximum egyéves karrierváltásra rendezkednének be, és jelzik is, hogy ők később visszatérnének az eredeti szakmájukhoz, hiszen szeretnek abban dolgozni. Itt már az új munkáltatón múlik, sikerül-e annyira megszerettetni velük az új munkahelyet, környezetet és szektort, hogy kialakuljon az elköteleződés, ami maradásra bírná őket.

Eljött a  továbbképzések, karrierváltások ideje

Mivel egyes iparágak esetében (turizmus, vendéglátó-, szórakoztatóipar és még sorolhatnánk) nem lehet tudni, hogy mikor történnek meg a visszaépítések, egyre nagyobb az igény az különböző átképzésekre. Ezen a téren eddig is népszerűek voltak a különböző programozói tanfolyamok, de a számok azt mutatják, hogy a jelenlegi gazdasági átalakulások még nagyobb igényeket generáltak ezekre a képzésekre.
Erre a kormány is reagált, azt ígérte, hogy a meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95 százalékban fogja támogatni az állam, és kamatmentes felnőttképzési diákhitellel segíti a tanulás ideje alatt a megélhetést. Ugyanakkor a továbbtanulás feltételei, indulásának időpontja, illetve a támogatandó felnőttképzések listája még nem tisztázott. A Green Fox Academy oldalán a jelentkezésnél az olvasható, hogy amint megjelennek az erről szóló kormányrendeletek, frissíteni fogják weboldalukat és e-mailben értesítik a feliratkozókat.
,,A járvány indulása óta nagyon erős érdeklődést tapasztalunk mind a karrierváltó, mind az alap programozói tudást nyújtó képzésünk iránt. Még március végén indítottunk egy 3 hetes, ingyenes képzéssorozatot StayAtHome Coding Camp néven. A 3 hét arra nem elég, hogy valaki programozóvá váljon, ugyanakkor arra igen, hogy megnézze, mennyire való neki ez a szakma, illetve hogy szívesen belevágna-e egy hosszabb karrierváltó képzésbe. Eddig több mint 8400-an jelentkeztek erre a kurzusra, ami mutatja, hogy sokan keresik most a lehetőséget, hogy jövőbiztossá tegyék a karrierjüket” – ezt már Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy  társalapító-ügyvezetője mondja. Egy másik, IT és programozó képzéseket biztosító iskola, hasonló okokból, végül az IT-karrier indításán gondolkozó, de informatikai felzárkóztatásra szoruló jelentkezők támogatása céljából, az előregisztrálók köréből kiválasztott 100 jelentkezőt, aki ingyen vehet részt a Digitális Karrier Képzésen.
Zsuzsa az egyik kiválasztott, marketing területen, vezető pozícióban dolgozott hosszú éveket. Épp munkahelyet váltott, amikor beütött a járvány, a folyamatban lévő állásinterjúkat, a további fordulókat pedig elnapolták. „Korábban egyébként másoddiplomán gondolkodtam, de a multicég nem igazán támogatta, viszont most, hogy keletkezett rá idő, úgy gondoltam, nekilátok. A munkám során egyébként is főleg digitális platformokat használtunk, sok készségem megvan, és ezeket szeretném majd kiteljesíteni” – magyarázza, és azt mondja, hogy a váltás gondolata nem ijeszti meg, sőt, egy ideje már foglalkoztatja a gondolat, hogy talán átnyergel az IT vonalra, szerinte majd a tanfolyamon fog eldőlni, hogy az affinitása mire elegendő.
A folyamatos érdeklődés arra sarkalta a Codecool vezetőit is, hogy a korábban már tervezett, speciális szakterületeket célzó, naprakész IT-tudást biztosító 3-6 hónapos online kurzusokat most elindítsák, amelyek a karantén feloldása esetén is így folynak tovább. A Green Fox alapítója azt is hozzáteszi, hogy a hosszabb távú, karrierváltó képzésekre is megnövekedett az érdeklődés, 2-2,5-szer több jelentkezés érkezett. A jelentkezők történetein viszont az is látszik, hogy főleg olyanok vágtak most bele az átképzésbe, akik már korábban is nézték a képzést, vagy gyakorolták a programozást, és most a járvány miatt kialakult helyzetben elérkezettnek látták az időt arra, hogy lépjenek. Ez nem csak a továbbképzésekre igaz.

(Fotó: Juhász István)

Vida Vera is azoknak a táborát erősíti, akik egy rég kiszemelt területre most, közvetetten a járvány hatására igazoltak át. „Az általunk szervezett Rákóczi vakáción találkoztam először a gyermekotthon lakóival, és kerültem először kapcsolatba a szervezettel. Végtelenül szimpatikus emberekkel ismerkedtem meg a gyerekekről nem is beszélve, azt éreztem, egyszer szeretnék velük együtt dolgozni.
Verától a non-profit szféra egyébként sem állt messze, ahogy az sem, hogy egyik területről a másikra váltson. Az ő nevéhez fűződik a Kolorádó Fesztivál, a Magyar Klipszemle, a Trash Fesztivál, társtulajdonosa volt a Konfekció vintage üzletnek, de alapítója volt a Kolornak és a Lärmnek is. Két évvel ezelőtt aztán úgy döntött, hogy minden korábbi projektjéből kiszáll, hogy a Mindspace nevű szervezettel közösen, a 8. kerületre fókuszálhasson; sétákat szervezzen, kiállításokat nyisson, a Rákóczi téri Vásárcsarnokban közösségi reggeliket szervezzen, és kerületi gyerekeket vakációztasson. Mindemellett egy ideje a Pozsony belvárosában lévő Stara Trznica kreatívjaként is dolgozott, egészen addig amíg a munkáját a járványügyi korlátozások lehetetlenné nem tették. Vera kiemeli, ő nem azért van most a gyermekvédelemben, mert nem lett volna lehetősége máshol elhelyezkedni.

„Szerintem fontos a belső érzéseidre hallgatni, eddig is zsigerből hoztam döntéseket, ha váltásról vagy egy új projektről volt szó, és így történt ezúttal is. Az élet kínált egy lehetőséget, én pedig éltem vele” – mondja.

Ebben az új átrendeződött helyzetben fontos, hogy megpróbáljunk úrrá lenni a pánikon és elkezdjünk azon gondolkozni, melyek azok az opciók, egyéb készségek, amelyek segíthetnek abban, hogy áthidaló, vagy akár hosszabb távú megoldásokat találjunk. Természetesen nem minden helyzetben lehet idomulni az új piaci helyzethez, egy turistákra alapozó szállodának, apartmannak most nincs sok lehetősége,  de Csörögi Tücsinek, aki cukrászdát vezet Törökbálinton, szerencsére sikerült két hónapra megfékezni a teljes anyagi beomlást. Számára sem teljesen új a karrierváltás, bölcsészként végzett és óvónőként is dolgozott, mielőtt cukrász lett belőle. „A gyermekem koraszülöttként jött a világra és maradandó idegrendszeri károsodás érte, a fejlesztése miatt nem tudtam teljes munkarendbe visszamenni dolgozni. Amikor hat éves lett és felvették az általános iskolába, kitanultam a cukrász szakmát, és később úgy hozta az élet, hogy lehetőségem lett nyitni egy saját üzletet” – mesél a kezdetekről. A cukrászda a család fő bevételi forrása, ezért Tücsiék is azonnal elkezdtek azon gondolkodni, hogy mi lehetne az új megoldás. 

Csörögi Tücsi és Ági

,,Egy hétre be is zártunk, de aztán a nagy élelmiszer-felvásárlásokat figyelve abban láttam a megoldást, ha módosítjuk a profilunkat, és ráállunk a kenyérsütésre. A területen jártas szakemberek online segítettek a kenyérsütés fortélyaiban, az elkészült péksüteményeket pedig elkezdtük házhoz szállítani. Nagyobb beruházást nem mertünk bevállalni, a cukrászda elektromos sütőjével készítettük el a kenyereket. Később elkezdtük  az igényeket követve visszaépíteni a fagyit és a sütit, és egyelőre úgy néz ki, hogy megmarad a péksütemény vonal is. Mindemellett pedig nagyon fontosnak tartom az online jelenlétet, ahol az új igényeket is jól fel lehet mérni” – mondja Tücsi, hozzátéve hogy még így is nagy bevétel kieséssel élték túl az elmúlt két hónapot.
Az állásportálok vezetői szerint a koronavírus válság csak megerősítette az amúgy is fontos tendenciát a munkaerőpiacon: a digitalizálódás egy megkerülhetetlen folyamat. Rácz István azt mondja, hogy a válság megmutatta, hogy még az ebben rendszerint kevéssé az élen járó kkv-k is képesek a szorult helyzetben digitalizálódni (pl. webshop létrehozása, online szolgáltatás nyújtása – jóga, pszichológus, távoktatás), és a munkavállalók számára is egyértelművé vált, hogy elengedhetetlen a digitális kompetenciák elsajátítása és fejlesztése. Persze nem jelenti azt, hogy mindenki számára az online jelenlét a mentőöv,  de azt fontos látni, hogy a koronavírus-járvány megváltoztatja az eddig megszokott életünket, és ez alól nem kivétel a munkavégzés sem. A szakemberek tanácsa, hogy akik megtehetik, gondolkodjanak továbbképzésekben, átképzésekben, keressék és figyeljék az államilag támogatott lehetőségeket.

(Kiemelt kép: Getty Images)