Az igazságról és a hatalommal való visszaélésről szól J. K. Rowling új könyve

Az Ickabog ingyenesen hozzáférhető a neten, minden nap új fejezetekkel folytatódik a történet.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy írónő, akinek nagyon nehéz gyerek- és fiatalkora volt. Majd újra megszerettette az olvasást egy olyan generációval, akiről már mindenki lemondott. Ez a nő, ahogy több milliárd ember világszerte, karanténba vonult a gyermekeivel a koronavírus-járvány idején, és leporolt egy Ickebog nevű ősi történetet, ami a Harry Potter befejezése után született, és amit soha ez előtt nem adtak ki.

Mialatt az egész világ számolta a napokat a zárlat alatt és a járvány terjedését követő görbéket figyelte, Rowling minden este betakarta a gyerekeit és tovább szőtte a történetet Rettenthetetlen Fredről, aki egy Cornucopia nevű gazdag ország jóképű uralkodója.

Egy olyan országé, ahol a mi világunk legfinomabb süteményeire szánakozva néznének az ott élők, mert földjei olyan gazdagok, pékjei olyan ügyesek, hogy addig nem nyugszanak, míg sütikölteményeik örömkönnyeket nem csalnak a kóstolók szemébe. Ennek az országnak egyetlen elhagyatott, mocsaras területe van, ahol az Ickabog él. Ő az a szörny, akivel a gyereket Cornucopia-szerte riogatják, aki alakját változtatni képes, ám akit még sosem láttak, mégis mindenki fél tőle, és akinek hatalma olyan nagy, amilyen nagynak el tudod képzelni. Cornucopia lakói tehát nyugodtak és békések, mert királyuk szép és kedves, földjeik gazdagok. A nyugtalanság mégis ott fészkel a szívekben, mert hiszik is, meg nem is, hogy valahol az ország mélyén fenyegető veszély leselkedik rájuk az Ickabog randa képében.

Segíteni a gyerekeket furcsa, félelmekkel teli korokon át

Itt tart most a történet, amit napról napra tovább követhetnek az angolul értő olvasók, a többiek pedig reménykedhetnek egy mihamarabbi magyar fordításban. Érdekessége még a történetnek, hogy 7-9 éves gyerekek számára, valóban elmesélésre, felolvasásra szánta a szerző, olyannyira, hogy csendes olvasása közben is lágyan duruzsoló női hangot hallhatunk a fejünkben, amibe valóban könnyű lehet belealudni. Csak remélhetjük, hogy nem lesznek tőle rémálmaink, mint Cornucopia gyermekeinek az Ickabog legendájától.
A szerző elmondása szerint a mese középpontjában az igazság és a hatalommal való visszaélés témája áll. A író arra a nyilvánvaló kérdésre, hogy mennyiben metaforája ez a történet a mai populizmusra hajazó, korrupt politikai rendszereknek, azzal a válasszal megy elébe, hogy a történet több mint tíz éve pattant ki a fejéből, tehát nem szándéka ezzel választ adni a jelenleg a világon zajló eseményekre.

„Ezek a témák időtlenek, és bármilyen korban vagy országban értelmezhetőek” – írja a folytatásos történet beharagozó szövegében J.K. Rowling, aki azért döntött úgy, hogy közzéteszi a meséjét, hogy a gyerekeket ezeken a furcsa, bezárkózott, nehéz időkön ősi történetekkel segítse át.

 A tervek szerint a könyv novemberben kötet formájában is megjelenik Angliában, ehhez a szerző illusztrátorok számára pályázatot is hirdetett. A bevételekből befolyt összeget a világjárvány miatt nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére fordítják.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj előfizetői tartalmakhoz is!

(Kiemelt kép: Samir Hussein/WireImage)