Nem csalás, nem ámítás: a Youtube új sztárja egy kétgyermekes, 50-es apa, aki hasznos tippekkel látja el a nézőit. De mi a titka?

Mi történt?

Egy kétgyerekes, 50-es éveiben járó amerikai férfi hasznos videókat (dadvice-okat:  dad+ advice = apai tanács) posztol a netre, amelyek egy csapásra többmilliós nézettséget hoztak számára, egyre több rajongója van, akik gyakran arról számolnak be, hogy könnyekig hatódnak miatta.

Miért fontos?

Az élet igen sok esetben olyan készségeket és tapasztalatokat igényel tőlünk, amiket nem tanulunk meg az iskolában. Sokaknak, főleg az egyszülős családmodellben felnövőknek, még nehezebb az ilyen praktikákat elsajátítani, hiszen a szülők sokszor leterheltek. Holott a gyerekeknek sokszor mindennél fontosabb volna, hogy szüleik foglalkozzanak velük. Rob őszintén egyszerű videói erre a problémára világítanak rá.

Tovább olvasnál? Erről lesz szó:

  • Hogyan jutott mindez Rob eszébe, és mi köze van ennek rossz gyerekkorához?
  • Miért őrülnek meg Robért a netezők? 

A kétgyermekes Rob Kenneynek nem volt éppen könnyű gyerekkora. 14 éves volt, amikor az apja egyszerűen kisétált az életükből, így Robot a 9 évvel idősebb bátyja és annak újdonsült felesége fogadta örökbe.  Élete ugyan nem diszfunkcionálisan indult, de amikor Rob apjának munkája miatt távol költöztek a várostól, ahol az anyja családja is élt, az idill lassan kezdett széthullani. Az asszony nem tudott megbirkózni azzal, hogy nyolc gyerekét minden szerettétől távol nevelje, és végül az alkoholhoz fordult. A házasság szétesett, Rob apja egyre inkább elhidegült a gyerekektől is, majd újra szerelmes lett. A Rob anyjától való válás csúnyán végződött, a férfi nemcsak a gyerekek felügyeleti jogát kapta meg, de még távolságtartási végzést is szerzett az anyjuk ellen. De a férfi akkor már tudta, hogy valójában nem akar a gyerekeivel törődni. Volt, hogy bevásárolt nekik, majd akár egy hétre is magukra hagyta őket munkája miatt – mígnem eljött a nap, amikor a konyhában közölte velük, hogy elege van.
„Apánk nyerte meg felettünk a felügyeleti jogot, de nem kellettünk neki – mesélte a Shattered magazinnak. – Egy szép délután közölte, elege van abból, hogy gyerekei legyenek. Azt mondta a bátyámnak, találja ki, mi legyen velünk, különben gyermekotthonba kerülünk.” Végül Rob felnőtt (apa és anya nélkül – édesanyja 1986-ban anélkül halt meg, hogy gyerekeivel újra kommunikálhatott volna), megnősült, két gyereket neveltek fel feleségével, és mint Youtube-csatornájáról viccesen kiderül, mindkét gyerek beszél velük, szóval valamit azért jól csináltak. Robban egyébként pont az esetlen „apahumort” szeretik a legtöbben, mint ez a kommentekből is kiderül.

 

„Az volt a célom, hogy jó embereket neveljek – mondta. – Sosem akartam igazán gazdag lenni, a munkámban sem a siker hajtott. Azért volt nekem ilyen fontos, hogy jó felnőttek legyenek a gyerekeimből, mert nekem sérült gyerekkorom volt.” Miután ezt a célt elérte, egy ideje gondolkodott már azon, hogy videócsatornát indít azzal a céllal, hogy olyan tudást adjon át a fiataloknak, amik a középiskolák tananyagából kimaradnak. A karanténban töltött hónapok során véglegesedett az ötlet, és olyan gyerekeknek kezdett praktikus tanácsokat adni, akik apa nélkül nőnek fel, vagy akik számára hiányzik a praktikus skillek elsajátításhoz való ember az életéből. Van videója, amelyben azt mutatja meg, hogyan kell kivasalni egy inget, egy másikban a borotválkozás rejtelmeibe vezeti be a tiniket, illetve sok hasznos fortélyt megtudhatnak tőle egy polc felszerelésétől kezdve a glettelésen, guminyomás mérésen át a nyakkendőkötésig.

Az apa fontossága

Azt, hogy a magas szintű apai gondviselés (azaz amikor nemcsak fizikailag, de érzelmileg is részt vesz a nevelésben) milyen fontos volna egy gyerek életében, egyre több kutatás igazolja – még annál is fontosabb az apa pozitív jelenléte, mint azt korábban gondolták volna a szakemberek. „A felmérések szerint a magyarok a családi kapcsolatok és a nemi szerepek tekintetében meglehetősen hagyomány tisztelőek, ám nálunk is megjelentek az aktív apaszereppel kapcsolatos elvárások” – mondta Orvos-Tóth Noémi egy interjúban. A pszichológus szerint a férfiak egyre inkább igénylik az aktív részvételt a család életében, de szocializációs minták hiányában sokszor nehezebb ezt megtenniük, mint szeretnék. Hiszen amíg a nőkbe gyerekkoruk óta kódolják a gondoskodást, addig a férfiakba nem, ráadásul legtöbbször hiányzik számukra a gyereknevelésben aktív szerepet játszó apa mintája.

A Dad, how do I? (Apa, hogyan csinálom?) csatorna azután kezdett bepörögni, hogy egy data analyst, bizonyos Chris Hart rátalált, és kitette a Facebookjára azzal a szöveggel, hogy mennyire szimpatikus neki a férfi, és hogy milyen jó ötletnek találja az egészet. Őt is meglepte, hogy posztját több mint 327 ezren lájkolták és 600 ezren osztották meg (Hartnak egyébként csak 1100 ismerőse van), elindítva ezzel Robot a világhír felé. Meg is lett az eredménye,  néhány nap alatt több millióan nézték meg a Dad, how do I? videókat, Robnak egyre masszívabb rajongótábora van. Két nappal ezelőtt már több mint 1.84 millió feliratkozója volt, tartalmai pedig azóta is vírusszerűen terjednek, Facebookon, Twitteren és egyéb közösségi platformokon osztják meg az emberek, mind ódákat zengve a szerény és egyébként nagyon szimpatikus férfiról. Rengetegen azt köszönik meg neki, hogy simán csak tanulnak tőle valamit, sokan azonban meghatottan írják a kommentekben, hogy apa vagy szülők nélkül nőttek fel, és hogy most úgy érzik, Rob kicsit a pótpapájuk lett. Hogy mi lesz Rob gyors szárnyalásából, és tényleg Youtube-szupersztárrá válik-e, az még a jövő kérdése, mi mindenesetre szurkolunk neki!

(Kiemelt kép: Facebook)