Az internetnek köszönhetően mi már tudunk úgy élni, hogy el sem kell hagynunk az otthonunkat, mégsem szenvedünk hiányt (szinte) semmiben.

Az Egyesült Államokban már a 90-es évekre lehetségessé vált úgy élni, hogy az ember nem hagyja el az otthonát. A fejlett világban ma már ez a többség számára könnyedén megvalósítható. Ami a jelenlegi járványhelyzetben nagyon jól jött nekünk.
Az 1995-ben bemutatott A hálózat csapdájában című filmben a Sandra Bullock által játszott főhős gyakorlatilag nem mozdul ki otthonról: programozóként dolgozik, a bevásárlást, ételrendelést telefonon intézi, társas kapcsolatait internetes csetszobákban bonyolítja. Elképesztő, hogy 25 évvel ezelőtt már bemutatták nekünk karantén alatti életünk fapados verzióját. A koronavírus veszélye emberek millióit kényszerít és tart a négy fal között – az internet fejlődésének hála azonban ma már nem csak a legszükségesebb igényeinket tudjuk ily módon kielégíteni, hanem olyan luxusszolgáltatásokban is részünk lehet, mint az online coaching vagy jógaóra.

Az álbarát(nő) és társaik

Karanténintézkedések nélkül, azokat megelőzően is a lehető legkülönösebb dolgokért fizettek a felhasználók az interneten. Egy 2018-as amerikai felmérés szerint, amit a Waterstone tanácsadói cég készített, az amerikai userek átlagban 237 dollárt költöttek online szolgáltatásokra, előfizetésekre. Ráadásul úgy, hogy nem is voltak tudatában az összeg nagyságának. Mivel ezek külön-külön nem jelentenek nagy költségeket, eleinte nem is tűnik fel, mennyit visznek el a családi kasszából. A megkérdezettek csupán 6%-ka tudta pontosan megmondani, mennyit költ a virtuális térben, 84%-uk erősen, több mint a felével alábecsülte a költéseit. Az internetes szolgáltatások között természetesen vannak olyanok, amelyek mindenképp szükségesek a mindennapok zökkenőmentes működéséhez, mint a mobilnet vagy az otthoni wifi, esetleg a nagyobb felhőtárhely, többségük azonban luxuscikknek számít. Ilyenek a különböző zenei és filmes streaming szolgáltatások, fitnesz appok, online videójátékos előfizetések. És vannak közöttük teljesen eszement szolgáltatások is, amelyek ugyanígy pénzbe kerülnek. Az Invisible Boyfriend nevű app például havi pár dollárért hamisít neked egy virtuális barátnőt/barátot, aki olykor felhív, üzeneteket, fotókat küldözget a telefonodra, hogy elhitesd a környezeteddel, kapcsolatban élsz. Hasonlóan fura vállalkozásként indult ó a The breakup shop, amely elvégzi neked a piszkos munkát: szakít helyetted. Az árazás attól függően változik, hogyan szeretnéd lezárni a kapcsolatodat: a helyetted megírt és elküldött üzenet a legolcsóbb, a kézzel írott levél drágább, a telefonos, szóbeli szakításért kell a legmélyebben a zsebbe nyúlni. A fentiek mellett online tanfolyamok tömkelegére áldoznak az emberek jelentős összegeket: ezek között akad hipnózist oktató tanfolyam, de olyan is, amin azt tanítják, hogyan tudsz telepatikus módon kommunikálni a házi kedvenceddel. Ha még meredekebb virtuális árura vágyunk, érdemes szétnézni a Fiverr nevű platformon, amely összehozza a keresletet a kínálattal: lelki vezetőtől kezdve személyre szabott átokig bármit vehetünk a szolgáltatásaikat itt kínáló „vállalkozóktól.”

Kivételezett helyzetben

A jelenlegi helyzetre visszatérve: nézzük mindennek a jó oldalát! Érezzük magunkat kivételezett helyzetben! A karantén alatt beszorultunk ugyan a lakásba, de rendszeresen videocsetelhettünk a szeretteinkkel, barátainkkal, kisebb-nagyobb hatékonysággal ugyan, de folyik az online oktatás, videokonferencián tartjuk a kapcsolatot a kollégáinkkal. Nem kell lemondanunk az edzésről, hiszen számtalan online óra közül választhatunk, gyerekeinknek híres színészek mondanak mesét, egyetlen kattintással megvásárolható az e-könyv, amit olvasni szeretnénk, szinte végtelen mennyiségű nézni és hallgatni valónk van a streamingcsatornákon, és hosszasan folytathatnánk a sort.
Már most látszik: a karanténhelyzet hatalmas nyertesei lesznek azok, akik át tudtak állni online szolgáltatásra, vagy eleve abban utaztak. A Business Insider cikke szerint a Daily Burn nevű, online edzéseket kínáló népszerű weboldal előfizetőinek száma például 287%-kal nőtt a kijárási megszorítások óta. De hazai példa is van szép számmal: több nyelviskola is átállt az online nyelvoktatásra, sőt, OKJ-s tanfolyamok is költöztek át a virtuális térbe. A feladat minden korosztály számára megugorható: egyes nyelviskolák például a senior angol tanfolyamokat is Skype-on folytatták, a tanítványok rugalmasan kezelték a helyzetet. Fogjuk fel így: ha egy szolgáltatás nem elérhető online, az – amíg bármikor visszatérhet a karanténhelyzet – gyakorlatilag nem is létezik.

(Kiemelt kép: Getty Images)