Turisták helyett az élővilág költözött vissza Velencébe

A turizmusból élők nagy bajban vannak. Sokan szeretnének utazni, és közben biztonságban érezni magukat. Az EU akciótervet dolgozott ki határok újranyitására.

Mi történt?
A koronavírus-járvány miatt a legnagyobb turisztikai célpontokról is eltűntek az emberek, a korábban zsúfolt Velencében is üresek a terek, lagúnák, ahová beköltözött az élővilág. Egyik szélsőségből a másikba estünk, csupán pár hónap alatt.
Miért fontos ez?
Mert a turizmus az európai országokban jellemzően húzóágazat, és azok a szállodák, éttermek, utazási irodák, akik ebből éltek, elveszítették bevételeik jelentős részét, és nem tudni, mikor lesz az élet egyáltalán hasonló a korábbihoz.
Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:
• veszélyben az európai turizmus
• túlélési stratégiák helyi és Európai Uniós szinten

Az elmúlt években a világ turistáinak nagyjából fele Európába utazott, mutat rá a CNN nemrég megjelent cikke. A járványhelyzet miatt világszerte bevezetett korlátozások azt eredményezik, hogy az eddig tömegeket vonzó nagyvárosokba nem érkeznek turisták.

Jó a környezetnek

Ennek környezetvédelmi szempontból vannak előnyei, hiszen az autóforgalom nem szennyezi a levegőt vagy a hatalmas óceánjárók a környező vizeket, sőt számos helyen az élővilág költözött vissza a városokba. Különösen igaz ez Velencére, hiszen a város kisebb-nagyobb szigeteken fekszik, ahonnan a polipok és medúzák könnyedén beúsztak a város „utcáit” jelentő lagúnákba, és halból is jóval több van a megtisztult vizekben.

Rossz a gazdaságnak

A halászok azonban nem boldogok, mert csak a helyi vásárlókból nem tudják fenntartani magukat, hiszen ahhoz vannak szokva, hogy „a víz városát” 3o millió turista keresi fel évente, akik az ő árujukból is fogyasztanak. Velence polgármestere is arról nyilatkozott, hogy a város nem a koronavírustól, hanem az éhségtől haldoklik.

Olaszország egyéb nagy városai is megszenvedik az idegenforgalom drasztikus visszaesését, Rómában az éttermek és kávézók házhozszállítással próbálják pótolni a kieső helyben fogyasztást, ahogy erről a G7.hu is beszámolt. Más kérdés, hogy a szállításhoz használt csomagoló anyagok vagy az elvihető poharak azonban már rossz hatással vannak a környezetre és így a közérzetre is.

Mit tesz Európa?

A probléma mérséklése érdekében, és a nyári utazások előkészítésére az EU is intézkedik: május 13-án egy akciótervet dolgoztak ki a határok újra nyitására, hogy felélesszék az idegenforgalom ágazatait, a vendéglátás mellett például a légi vagy vasúti közlekedést. „Mindannyiunknak szüksége van egy kis pihenésre, főleg ezután a fogság után – mondta Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa. – Szeretnénk élvezni a nyári vakációt, találkozni a családtagjainkkal, barátainkkal, akik esetleg külföldön élnek. De mindezt úgy szeretnénk, hogy közben egészségesek maradjunk és biztonságban legyünk, hiszen tudjuk, hogy ez a vírus még egy ideig velünk marad.” Ennek érdekében útmutatót dolgoznak ki a szállodák, éttermek egészségügyi előírásainak vonatkozásában is, a vendégek egészségének megőrzésére.