Ne stresszelj, szexelj! Soha nem látott igény van a vibrátorokra (18+)

A karantén és a koronavírus-járvány okozta feszültségeket sokan szexuális örömszerzéssel enyhítik. Legalábbis a szexjátékok piaci számai ezt mutatják.

Mi történt?

A karantén ideje alatt megugrott a Pornhub online pornócsatorna fogyasztóinak száma és ez a vibrátorok piacát is felélénkítette. Megjelentek az 1 dolláros vibrátorok is.

Miért fontos ez? 

Rengeteg fejlődésen ment keresztül a vibrátorpiac, ez pedig nem mindegy az örömszerzés és az egészség szempontjából.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Megdöbbentő számok, amelyek jól illusztrálják a vibrátorpiac növekedését.
  • A vibrátorok történetének rövid áttekintése.
  • Mit kínál a piac?

Ne stresszelj, szexelj!

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a szex és az orgazmus az egyik legjobb stresszoldó: erősítik az immunrendszert és segítenek távol tartani számos betegséget.  Egy walesi kutatócsoport 1997-ben végzett kutatásai alapján megállapították, hogy a heti 2-3 alkalommal orgazmust átélők a havonta átlagosan 1 alkalommal orgazmust átélő társaikhoz képest lényegesen hosszabb élettartamra számíthatnak. Érthető, ha a koronavírus-járvány szorongással teli időszaka alatt egyre nagyobb lett az ösztönös igény a társas vagy egyéni örömszerzésre, pláne hogy sokan maradtak az elmúlt hónapokban érintés, intimitás nélkül. Ezt mutatják a pornóoldalak megugrott látogatottsági számai is, a  Statista Research Department március 20-i kimutatása szerint a koronavírus-járvány terjedése alatt szignifikáns növekedést mutatott az ingyenes pornóvideó-szolgáltató, a Pornhub oldal forgalma. Ez a növekvő érdeklődés természetesen a szexjátékok, kiegészítők piacán is meglátszott.
A Womaniser adatai szerint a vibrátorok eladása korábban soha nem látott magasságokat karcol: az Egyesült Királyságban 13%-kal, Kanadában 135%-kal, Olaszországban pedig 71%-kal növekedett az online eladott vibrátorok száma.  Apropó Egyesült Királyság, a Poundland üzletlánc például rá is ült a hullámra, és az új helyzetre való tekintettel 1 dolláros vibrátorokat árul az üzleteiben, hogy azok a nők se maradjanak ki a jóból, akiknek kevesebb van a pénztárcájukban.  
Persze a fapados vibrátor nagy eséllyel nem fogja tudni felvenni a versenyt az okos társaival, ugyanis az utóbbi évtizedben soha nem látott fejlődésen ment át a vibrátorpiac: erotikus okoskütyük, dizájnos és egészségtudatos prémium darabok is találhatók már a termékek között. Sőt, a vibrátorgyártók már nem csak a magányos örömszerzésre kalibrálják őket, hanem a párok közös örömét is szolgálni kívánják – hogy a férfiak se maradjanak ki semmi jóból.  A vibrátorok palettája széles, lehetetlenség volna itt mindet felsorolni, és ahogy bármilyen más termékből, úgy ezekből is  létezik olcsó, közép és luxus kategória.  Egy átlagos szexshopban az árak 5000 forinttól 65-70 000 forintig is terjednek, de az igazán exkluzív darabok még ennél is drágábbak lehetnek.

Amikor még orvosi eszköz volt a vibrátor

A vibrátor nem volt mindig ilyen szexi, halk és egészséges – nagyon hosszú múltra tekint vissza. A viktoriánus korban egy csiklóizgató szerkezettel a női „hisztériát” kezelték, az ókori Görögországban pedig kismedencei masszázst alkalmaztak a problémás nőknél.
Az első elektromos vibrátor megjelenése előtt a hisztérikus nőknél a medencezuhany módszerét alkalmazták, majd jött az első gőzhajtású vibrátor, a vicces nevű Manipulátor, amely George Taylor találmánya volt. Ne feledjük, hogy ekkor még ezek a szerkezetek nem a nők örömszerzésének céljából születtek, hanem a problémás nőket kívánták velük „gyógyítani”. Aztán Mortimer Granville feltalálta az első, elemmel működő vibrátort az 1880-as évek elején, aminek az akkumulátora úgy húsz kilót nyomott –  ez nem az a vibrátor volt, amit csak úgy bedobott az ember a kézipoggyászába.  Az 1920-as évek után – miután a vibrátorok feltűntek az első erotikus filmekben, és egyértelművé vált, hogy ezek inkább szexuális kiegészítők, mintsem orvosi eszközök – nagy lett a hallgatás körülöttük (addig újságokban is hirdették őket). Csak a hetvenes években jelentek meg újra a nagyközönség előtt. Betty Dodson amerikai szextanácsadónak például sokat köszönhetünk e téren, szexuális örömszerző workshopjaival tabutémákat feszegetett a maga idején. Betty az általános érdeklődésen felbuzdulva mutatta be sok évtizede a Panasonic Panabratort, majd később a 2 sebességfokozaton is nagyot teljesítő, ikonikus Hitachi Magic Wandet, amely 6000 rezgésre volt képes percenként. A következő évtizedekben aztán hatalmas fejlődésen ment keresztül a nők legnépszerűbb szexuális játékszere.

Tudtad?

A vibrátorok értékesítése sok USA-beli államban tiltott, mint Texasban, Alabamában, Mississippiben, Indianában, Virginiában Louisianában és Massachusetts államokban is. Texasban ugyan számos boltban beszerezhető, amennyiben a vevő aláír egy nyilatkozatot, miszerint csak oktatási célokra használja. Jó hír, hogy nálunk legális.

A repertoár ma már nagyon széles, változatos anyagokból és méretekből válogathatunk, népszerűek a bőrszerű, már-már teljesen élethű anyagok és a szilikonos  társaik, amelyek összeszorításával a medenceizmokat is lehet erősíteni. Az átlag méret olyan 16 – 19 cm között van, de lehet kapni 3 cm-es tojásvibrátort, és akár 33 cm-es robusztus darabokat is. Nem csak a hosszúságuk, átmérőjük, anyaguk, de tudásuk szerint is osztályokba sorolhatók.Vannak egyszerű, egysebességes vibrátorok,  de léteznek már két felé rotáló, sokfokozatú, -erősségű termékek, az egyedi formákról nem is beszélve: delfin, virágforma, nyuszi, és még ki tudja milyen alakú, formájú példányokkal is találkozhatunk. A csúcsmodelleket ma már szexológusok segítségével tervezik meg, jellemző rájuk, hogy orvosi minőségű szilikonból készülnek, erős motorral rendelkeznek, vízállók, USB-töltősek, halkak, és többsebességesek. A használatuk ma már nem titok a nők körében, egyre szabadabban beszélünk róla, egy korábbi felmérés szerint már 2006-ban is a nők 46%-a rendelkezett vibrátorral.

 

(Kiemelt kép: Getty Images, forrás: NeilaCare)