Szerezd be Alföldi Róbert vagy Kulka János kincseit és közben segíts másokon

Ismert művészek ajánlják fel számukra fontos, értékes tárgyaikat, ereklyéiket. A befolyt összegből hajléktalan emberek lakhatási programját és beilleszkedését támogatják.

Mi történt?

Sok más ismert színész és író, költő mellett Alföldi Róbert, Csákányi Eszter, Fullajtár Andrea, Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény Zsófi, Kulka János, Lang Györgyi és Falusi Mariann, Máté Gábor, Nádasdy Ádám és Parti Nagy Lajos bocsátja árverésre személyes tárgyait, amelynek bevételét egy hajléktalanokat segítő egyesület lakhatási programjának támogatására fordítják.

Miért fontos ez?

A hajléktalan emberek problémái sokszor láthatatlanok. A Könyvhajlék aukció a hajléktalanokkal szembeni sztereotípiák erősítése helyett valós problémáikra és a társadalmi beilleszkedésüket segítő, hatékony megoldásokra hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Milyen tárgyakra tehetsz szert az aukció keretében?
  • Pontosan milyen lakhatási programokat támogatsz ezzel?
  • Milyen előnye, társadalmi haszna lehet ezeknek a programoknak?

A Könyvhajlék elnevezésű aukciót második alkalommal rendezik meg a Szépírók Társasága és az Utcáról Lakásba! Egyesület közös szervezésében. Ennek lényege, hogy ismert művészek ajánlanak fel számukra fontos, értékes tárgyakat, ereklyéket a hajléktalan emberek megsegítésére. A felajánlások között találunk saját készítésű festményeket és műalkotásokat, dedikált könyveket és antik tárgyakat is. Ezeket majd a június 1-én induló, online árverésen lehet megvásárolni, a bevétel pedig az Utcáról Lakásba! Egyesület otthonteremtő munkáját segíti.
Az Utcáról Lakásba! Egyesület azért dolgozik, hogy mindenkinek legyen egy helye, amit otthonnak hívhat. Szakembereik szerint a tömeges szállók nem biztosítanak megfelelő körülményeket a hajléktalanok társadalmi integrációjához. Az ő beilleszkedésük sikerességét elősegítendő, az egyesület szociális bérlakáshálózatot és lakásügynökséget működtet, mobilházakat telepít, többek között gyerekes családoknak és idős embereknek nyújtanak ilyen módon megfizethető otthont. Emellett intenzív szociális munkával támogatják ügyfeleiket és munkakeresésben is segítenek nekik.

A felajánló művészek teljes névsora

Alföldi Róbert színész, rendező; Baksa-Soós Attila zenész, költő; Bálint András színész, rendező; Bereményi Géza író, rendező; Bíró Kriszta színész; Csákányi Eszter színész; Cserna-Szabó András író; Eperjesi Ágnes képzőművész; Fullajtár Andrea színész; Gálffi László színész; Grecsó Krisztián író, szerkesztő; Haász Katalin festő; Háy János író, költő; Káldi Kata képzőművész; Kemény Zsófi író, költő, slammer; Kicsiny Balázs képzőművész; Kulka János színész; Lang Györgyi és Falusi Mariann színész, énekes; Máté Gábor színész, rendező; Nádasdy Ádám költő, nyelvész; Őze Áron színész; Parti Nagy Lajos író, költő; Pelsőczy Réka színész, rendező; Rutkai Bori zenész, képzőművész; Szüts Miklós festő; Takács Katalin színész; Tamás Zsuzsa, író; Tóth Krisztina költő, író; Törőcsik Franciska színész; Vojnich Erzsébet festő.

Az aukció június 1-30. között az alábbi linken lesz elérhető: https://aukcio.utcarollakasba.hu/konyvhajlek/

„Magyarországon a rendszerváltás óta nem létezik jól átgondolt lakáspolitika. Ha egy család nem tud piaci albérletet megfizetni a mai lakásárak mellett, az állami rendszer nem kínál olyan megoldást, amely jelentősen hozzájárulna a lakhatás költségeihez, ami által a rászoruló családok megmenekülhetnének a hajléktalanságtól. A magyarországi lakhatási válság egyik legsúlyosabb eleme, hogy az önkormányzati lakások az országos ingatlanállomány alig 2 százalékát teszik ki. A lakhatási válság azonban jóval több embert érint, ezért ennek megoldásához új lehetőségek kidolgozására van szükség. Olyanokra, amelyek nem csak a szűkös önkormányzati lakásállományra támaszkodnak. Egyesületünk ezért a lakhatási válság kezelésében az önkormányzati lakások mellett az üresen álló magántulajdonú lakásokat is igyekszik bevonni, és azokat kedvezményes bérleti díjért, szociális bérlakásként bérbe adja a rászorulóknak a piaci ár feléért vagy akár harmadáért. A tulajdonosok felé pedig garanciát vállalunk az ingatlanok fenntartására és állagmegőrzésére, igény szerint a felújítására is” – olvasható az egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Ebben azt is hangsúlyozzák, hogy a kis értékű, vagy nehezen kiadható lakással rendelkező tulajdonosoknak vagy külföldön élőknek is érdemes lehet a Lakásügynökség program kezelésére bízni az ingatlanjukat, főként abban az esetben, ha a kiadással járó feladatokat máshogy nem tudják megoldani.

Így ahelyett, hogy az ingatlanjuk üresen állna, némi bevételre tehetnek szert, miközben segíthetnek egy rászoruló családot.

A Könyvhajlék aukcióból származó bevétel egy részét az újabb mobilházak vásárlására, másik részét a lakásügynökségben kezelt lakások felújítására fordítják majd.

 

(Kiemelt kép: noklapja.hu)