Mi lehet jó egy menekülttáborban a koronavírus idején? (VIDEÓ)

Egy tízéves kislánytól megtudhatjuk.

Mi történt?

A világon több millió gyerek él menekülttáborokban, a koronavírus réme őket sem kerüli el. Erről szól az UNICEF videója, ami rendhagyó módon egy tízéves kislány mindennapi örömein keresztül mutatja be a helyzetet.

Miért fontos ez?

Mert bemutatják, hogyan élnek ezek a gyerekek és azt is, hogy minden odafigyelésük ellenére ezeknek a családoknak mennyire nem lenne esélyük a védekezésre, ha egy ilyen táborban kitörne a járvány.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Hogyan telik a tízéves Muna egy napja a világ legnagyobb humanitárius katasztrófájának kellős közepén, a koronavírus árnyékában?
  • Hogyan próbálnak meg az ott élők védekezni és miért nincs valódi védekezésre esélyük?
  • Mit érdemes tudni a jemeni konfliktusról és hogyan érinti ez az ott élő gyerekeket?

A tízéves Muna Zayed csak egy azon 1.7 millió lakóhelyét elhagyni kényszerülő gyerek közül, akik Jemenben, a világ egyik legnagyobb menekülttáborában, egy humanitárius katasztrófa kellős közepén élnek. Az UNICEF tudósítása szerint a helyzet itt és az ehhez hasonló menekülttáborokban kritikus, és sürgős közbenjárásra lenne szükség azért, hogy a vírus terjedését az állandó vízkészlethiány mellett megelőzzék. Muna családjával az ország déli részén, az adeni Al Sha’ab táborban él, miután a folyamatos harcok taizzi otthonuk elhagyására kényszerítették őket. Muna iskolája a menekülttáborban az óvintézkedések miatt bezárt.

Videója, amelyben meg szeretné mutatni a világnak, hogy mennyi öröm éri egy nap, betekintést nyújt abba is, hogy ilyen körülmények között – szappan és elég víz nélkül – nincs sok esélyük valódi védekezésre.

Muna egy IDP, internally displaced person vagyis egy lakóhelyét elhagyni kényszerült személy. Így mutatkozik be az UNICEF videóján, ez a rövid mozaikszó minden, amit ebben megtudunk a múltjáról. A felvétel további részében ő vezet végig bennünket a mindennapok apró örömein a jemeni menekülttáborban, ahol testvéreivel és édesanyjával él. Muna odafigyel a tisztaságra gyerekek szappan nélkül is alaposan megmossák a kezüket és odafigyelnek a tisztaságra, nehogy elkapják a koronavírust. Muna hálás az élet apró örömeiért, például, hogy legózhat a testvéreivel, vízért mehet a kútra a barátjával, hogy zöldséget hoz nekik az unokatestvére, amiből finom levest főzhet az anyukájával, amit aztán a családjával és a barátaival együtt esznek meg. Muna a kézmosás fontosságára is felhívja a figyelmet – ezt a rutint testvéreivel együtt alaposan, folyóvíz és szappan híján is naponta elvégzik.

Mi történik Jemenben?

Jemenben zajlik a világ legnagyobb humanitárius válsága, amelynek következtében a lakosság 80 százaléka, tehát több mint 24 millió ember, köztük 12 millió gyerek szorul segítségre. A húszi felkelők és a Szaúd-Arábia által támogatott kormány közötti fegyveres konfliktus 2015-ös eszkalálódása óta az ország valódi pokollá vált az ott élő gyermekek számára. A fegyveres harcok következtében is sokan halnak meg, és több mint 2 millió 5 év alatti gyermek szenved akut alultápláltságtól és igényelne különböző kezeléseket. Az iskolák és kórházak megsérültek a harcokban és bezártak, emiatt a gyerekek sem az oktatáshoz, sem egészségügyi szolgáltatásokhoz nem fértek hozzá, ami még kiszolgáltatottabbá tette őket. Az új tanév 2019 szeptemberében elkezdődött, de az UNICEF beszámolója szerint 2 millió gyerek nem tudott részt venni a közoktatásban – 3,7 millió tanulót érint a fenyegetettség, hogy a konfliktus miatt kiesik az oktatásból. Ezt a helyzetet számukra tovább nehezítette a koronavírus. Jemenben 2017-ben a világ legkomolyabb kolerajárványa tört ki, amit a nem megfelelő higéniai körülmények, az ivóvíz hiánya és az alultápláltság tovább súlyosbítottak. Habár áprilisban kéthetes tűzszünetet is hozott a mostani járványhelyzet, aligha jelent ez tartós békét az öt éve tartó konfliktusban.

(Kiemelt kép: Unicef)