Lehetünk-e egészségesek, ha a bolygónk nem az? (x)

A jelenlegi járványhelyzetben mindenkit még jobban foglalkoztat, hogy hogyan őrizzük meg egészségünket. A legalapvetőbb válaszra azonban kevesen gondolnak: amíg a minket körülvevő ökoszisztéma beteg, addig mi sem lehetünk egészségesek. Ahogy minden állat és növény, úgy az ember is a természet szerves része. Hogyan is várhatnánk el, hogy megőrizzük egészségünket, ha a környezet, amelyben élünk, nincs […]

A jelenlegi járványhelyzetben mindenkit még jobban foglalkoztat, hogy hogyan őrizzük meg egészségünket. A legalapvetőbb válaszra azonban kevesen gondolnak: amíg a minket körülvevő ökoszisztéma beteg, addig mi sem lehetünk egészségesek. Ahogy minden állat és növény, úgy az ember is a természet szerves része. Hogyan is várhatnánk el, hogy megőrizzük egészségünket, ha a környezet, amelyben élünk, nincs jól?

A természettel való kapcsolatunk jelentősen átalakult az utóbbi évtizedekben, az ember beavatkozott az ökoszisztémák tökéletes működésébe: ma mindössze a Föld felszínének egynegyede mentesül az emberi tevékenység alól. Növény- és állatfajok tömegesen tűnnek el, folyóinkat túlszabályozzuk, erdeinket kivágjuk, ez pedig kedvez az állatról emberre terjedő vírusok okozta járványok kialakulásának. Ha nem hagyunk helyet a természetnek, egyre többször fogunk találkozni potenciális kórokozókkal, egyre gyakrabban sújtanak például árvizek vagy aszályok, a levegő minősége – amelyet belélegzünk – tovább romlik. Az utóbbi időszak eseményei bebizonyították: ha nem kerülünk újra harmóniába a természettel és nem állítjuk meg a pusztítást, akkor testi-lelki egészségünk és jólétünk forog kockán.

A felelősség mindenkié: ahogy a politikai és vállalati, úgy az egyéni és civil szerepvállalás is elengedhetetlen. A WWF Magyarország közel 30 éve a hazai természeti értékek megőrzéséért dolgozik. Tevékenysége többek között élővizeink védelmére, a természetes erdők megóvására és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre terjed ki. Emellett kiemelt feladatának tartja, hogy minél szélesebb körben hirdesse a fenntarthatóság eszméjét.

Fotó: Michele Depraz, WWF

 

A természetvédelmi civil szervezet vallja, hogy együtt lehetséges – éppen ezért fontos számukra, hogy munkájukat minél többen támogassák egy egyszerű lépéssel: adója 1%-ának felajánlásával, amiről május 20-ig rendelkezhet mindenki, akinek jövedelme van. Ezzel az apró döntéssel a természet megőrzésén keresztül tehetünk saját egészségünkért. A WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány adószáma: 18226814-2-42.

(Kiemelt kép: Gálhidy László / WWF)