A balettművész a legextrémebb helyzetekben is balettművész

Egy balettművész bárhol tud táncolni: ha nem a nagyközönség előtt a színpadon, akkor otthon a párja, kislánya, szomszédja örömére vagy csak úgy, a tükör előtt. Erről készült egy videó, melynek végén tapsvihar helyett néma köszönetnyilvánítás áll.

Mi történt?

Miközben a Párizsi Nemzeti Opera táncművészei a bezártság idején is kitartóan gyakorolnak, edzenek, Cyril Mitilian egy közös produkcióra invitálta munkatársait. Egy táncos videót hoztak össze, mellyel azoknak tisztelegnek, akik nem tehetik meg, hogy hozzájuk hasonlóan otthon vészeljék át a koronavírus járványt. A művészek otthoni felvételeiből Cédrich Klapisch híres francia filmrendező készítette el a videó-összeállítást.

Miért fontos ez?

A videó alkotói úgy gondolják, hogy az önkifejezés, a művészet és az élni akarás még fontosabb ezekben a nehéz hónapokban. Ezért a videóval a hálájukat és tiszteletüket szeretnék kifejezni az egészségügyi, bolti és mezőgazdasági dolgozóknak, tanároknak, kutatóknak, szemétszállítóknak, kamionosoknak, postásoknak, tűzoltóknak, katonáknak, rendőröknek, újságíróknak, szociális munkásoknak.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

  • Miért pont a Rómeó és Júliából ismert Lovagok tánca című tételre táncolnak a művészek?
  • Mi a közös egy balett-táncosban és egy élsportolóban?
  • Mit tegyünk, ha hiányzik a Budapesti Operettszínház hangulata?

Táncos videó, ami segít túlélni

Cédric Klapisch rendező és a Párizsi Nemzeti Opera táncosa, Cyril Mitilian egymástól függetlenül azon gondolkodtak, hogy érdemes lenne egy videót készíteni a rajongóiknak a karantén idején is. Miután fölvették egymással a kapcsolatot, szinte egyértelművé vált, hogy közösen megvalósítják a projektet. A rendező szerint ez az összeállítás az alkotói munka legyőzhetetlen erejét mutatja be: „Mindenféle profi mikrofon, kamera és operatőr nélkül hoztunk létre egy filmet, ami hatalmas dolog. A videóval emellett azt a biztató üzenetet is küldjük a nézőknek, hogy az élet megy tovább még akkor is, ha úgy érezzük, hogy az idő megállt otthon a négy fal között” – nyilatkozta a Madame Figaronak.
Íme a szenzációs videó:

Az üzenetüket erősíti a Rómeó és Júlia előadásból ismert Lovagok tánca (Dance of the knights) című részlet, felhasználásához a Párizsi Nemzeti Opera zenekara és Philippe Jordan zenei igazgató is hozzájárult. „Prokofjev zenéje tökéletes választás, mivel átadja azt a három érzést, melyet mindenki megtapasztalhatott a láthatatlan ellenséggel, a koronavírussal szemben: a félelmet, a reményt és végül az akaratot, hogy emelt fővel végére érjünk ennek a disztópiának, kilátástalannak tűnő helyzetnek.”
A táncosok színpadon, próbákon és fellépéseken túl kitartóan folytatják az edzéseiket otthon, akár az élsportolók: olykor a szűkös lakásukban, családjuk és gyermekeik mellett, sűrű napi beosztásuk és teendőik közepette gyakorolnak. A mentorukkal online tartják a kapcsolatot, közös órákat iktatnak be és tanácsokkal látják el egymást. Egy táncosnak kihívást jelent az edzés otthoni környezetben, mivel más talajviszonyokhoz kell alkalmazkodnia és úgy is a legjobbat nyújtania.

Magyar művészek otthonról jelentkeznek

A Budapesti Operettszínház balettkara is elkészítette a Karantén Balett videójukat, így láthatjuk, hogy művészeink hogyan porszívóznak, főznek, táncolnak kutyáikkal vagy épp edzenek.

Az intézmény honlapja folyamatosan gazdagodik home office-ban készült tartalmakkal. A művészek – többek között Dolhai Attila, Janza Kata, Gubik Petra, Homonnay Zsolt, Papadimitriu Athina – sokszor szeretteik között fakadnak dalra, táncolnak, mi pedig a képernyő előtt hangosan nevethetünk, sírhatunk, énekelhetünk velük együtt, például a Csárdáskirálynő ismerős dallamait. Bár az Operettszínház életöröme hétköznapi környezetben, kócosan és melegítőnadrágban is ugyanaz, reméljük, hamarosan már élőben láthatjuk az előadásokat.