Mi lesz a nyomtatott könyv sorsa avagy a jövőbe lát-e Coelho?

Coelho nem hisz a nyomtatott könyvben, ami szerinte hamarosan múzeumba fog kerülni. A vírus felbukkanása óta nálunk is duplájára nőtt az e-könyvek forgalma, vagyis kezdünk megbarátkozni velük. Szakértőnket arról kérdeztük, mit kell tudnunk róluk, ha még sosem vettünk ilyesmit.

Mi történt?

A koronavírus miatt csökkent a könyvesboltok forgalma, a gyorsan ébredő kiadók pedig áttértek arra, hogy e-könyvben hozzák ki az újdonságaikat.

Miért fontos ez?

Az ebook világszerte egyre népszerűbb. A helyzet esélyt ad a magyar olvasóknak is arra, hogy kipróbálják a digitális változatot, és megismerjék az előnyeit.

Tovább olvasnál? Amiről még szó lesz:

 • Kannibalizálják-e az e-könyvek a hagyományost?
 • Hogyan alakul nálunk a piac?
 • Hol juthatunk hozzá az elektronikus könyvekhez, és milyen eszközökre van szükségünk az olvasásukhoz?

Papír vagy digitális? Inkább mindkettő

Amikor a kiadóm felhívott az ötlettel, hogy a megjelenés előtt álló új regényemet először e-könyv formájában hoznák ki, és csak valamikor nyáron nyomtatott változatban, a hír első hallásra nem töltött el felhőtlen örömmel. Könyvek között nőttem fel, számomra ez a szó azt a kellemesen papírillatú tárgyat jelöli, amit a polcon tárolunk, és kedvünk szerint veszünk le, vagy teszünk vissza. Amikor egyetemistaként elköltöztem otthonról, a holmim nagy részét a kedvenc könyveim tették ki, sőt, éveken át egy hárompolcos könyvszekrényt is cipeltem magammal egyik albérletből a másikba.
Digitális könyvet eddig inkább csak akkor fogyasztottam, ha a lányommal nyaralni mentünk, és elfogyott a magammal vitt olvasnivaló, ezért kölcsönkértem az ő Kindle-jét. Beláttam, hogy főleg utazáshoz nagyon hasznos. Ha nem egy hétig, hanem egy hónapig maradtunk volna a tengerparton, akkor is kitartott volna a sok rátöltött szöveg. Felváltva olvastam rajta mai bestsellereket és Jane Austent, hazaérve mégis visszatértem a korábbi szokásaimhoz. Aztán jött a kiadóm telefonhívása, és második nekifutásra már annyira megtetszett az elképzelés, hogy igent mondtam rá. Ha már az idén elmaradt a Könyvfesztivál, ahol az én regényem is bemutatkozott volna, ha az életünk gyakorlatilag átköltözött az online térbe, ha lehet Skype-on interjút csinálni, élő Facebook-közvetítésben írókkal beszélgetni, könyvrészleteket videón felolvasni, akkor miért ne lehetne elektronikusan könyvet olvasni? Főleg ha ehhez különösebb beruházásra sincsen szükségünk, hiszen körülvesznek minket az okos eszközök.

Bárhol, bármikor, biztonságosan

Így véli ezt Csordás-Takács Attila, az eKönyv Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója is, aki szerint ma már gyakorlatilag bármilyen eszközön lehet elektronikus könyvet olvasni, a telefontól a tableten és a laptopon át az okosóráig, ráadásul mindegyikre elérhetők ingyenes alkalmazások. – Az ideális megoldás a dedikált e-könyv olvasó, amelyiknek a speciális képernyője nem remeg, ezért nem fárasztja a szemet. Ugyanakkor az elmúlt tíz év elég volt arra, hogy finomhangolják a többi eszközön a programokat és alkalmazásokat, így ma már azokat is kényelmesen lehet erre a célra használni. Sok készüléken létezik éjszakai üzemmód, fekete alapon fehér vagy sárgás betűkkel, ez sem fárasztja a szemet, és mivel nem ad ki erős fényt, nem zavar másokat – mondja.
Attól a naptól kezdve, hogy megjelent Magyarországon az első beteg, megduplázódott a forgalmuk, az áprilisi eredményeik pedig meghaladták a karácsonyi forgalmat, fogalmaz szakértőnk. – Nagyon erőteljes növekedés ez, ami érthető, hiszen ez a forma 100 %-ig biztonságos. De az is nagy előnye, hogy a világ bármely pontján le lehet tölteni, Izraeltől Amerikáig nagyon sok vásárlónk van, nekik sokkal kényelmesebb elektronikus formában megvenni, mint elküldetni egy nyomtatott könyvet. Az olvasók közül nyitottabbá váltak erre a megoldásra olyanok, akik korábban ódzkodtak tőle, illetve a kiadók nagyobb figyelmet fordítanak erre a területre, így a kínálat szélesedett. Kihoztak például exkluzív tartalmakat, még a nyomtatott megjelenés előtt, vagy a koronavírussal kapcsolatos szövegeket csak ilyen formában – tájékoztat.

E-könyveket az alábbi oldalakról vásárolhatunk:

Miután megjelent A herceg és a lányka e-könyvben, az olvasók visszajelzéseiből hamar kiderült, hogy ez jó döntés volt. Még a nyolcvanéves anyukám is elolvasta számítógépen, mert belátta, ha kíváncsi rá, most csak így juthat hozzá. Olyanok is elmesélték, hogy megvették ilyen formátumban, akik korábban kizárólag papírkönyvet vásároltak, azzal a kikötéssel, hogy azért ha megjelenik nyomtatásban, úgy is be fogják szerezni. Vagyis aligha lesz igaza Coelhonak, hogy az e-könyv legyőzi a nyomtatottat. – Szerintem ettől sem az olvasóknak, sem a kiadóknak nem kell félniük – vélekedik Csordás-Takács Attila. – Az arányok el fognak tolódni az e-könyvek felé, de például művészeti albumot, szakácskönyvet, útikönyvet, gyerekkönyvet továbbra is inkább hagyományos formában olvasunk majd, és mint presztízstermék ajándékként is megmarad a papírkönyv.

Ingyenesen elérhető e-könyvek:

Számos hazai és külföldi online felületen olvashatunk ingyenes e-könyveket magyarul. Néhány közülük:

 • Magyar Elektronikus Könyvtár
  A Mobil MEK az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtárának mobil eszközökre (pl. e-könyv olvasókra, okostelefonokra, táblagépekre) optimalizált felülete. Ingyenesen letölthető e-könyvek: mek.niif.hu.
 • Issuu
  Ide főként a szerzők és a kiadók töltik fel az anyagaikat, beleolvasást kínáló részleteket, nagy mennyiségű magyar anyagot tartalmaz: issuu.com
 • Internet Archive: archive.org
 • Europeana: europeana.eu
 • Gutenberg Project: gutenberg.org

Az eKönyv vezetője úgy látja, hogy az e-könyv vásárlók vesznek papírkönyvet is. Nyaralásra inkább elektronikus formában visznek olvasnivalót, de az is jellemző, hogy letöltenek egy kiadványt, elolvassák, és ha tetszik nekik, megveszik kézzelfogható formában is. – Én a fiamnak papírkönyvből mesélek, és rengeteg könyv sorakozik otthon a polcunkon, de tömegközlekedésen például kényelmesebbnek találom telefonon vagy e könyv olvasón olvasni, ahogyan éjszaka is. A két változat jól kiegészíti egymást, például egyre gyakoribb, hogy mikor megjelenik egy híres író könyve, akkor ír mellé egy csak elektronikusan elérhető novellát, ami ily módon marketingeszközként szolgál. Nálunk 1 %, a legtöbb európai országban 4-5 % az e-könyvek piaci részesedése, az Egyesült Államokban a fikciós piacon 18%, de attól még ott sem kannibalizálják a hagyományos könyveket – mondja Csordás-Takács.
Aki most venne először e-könyvet, annak érdemes tudnia, hogy 2012 óta már az ekonyv.hu is csak vízjelzi a könyveket, aki megvette, akárhány eszközön olvashatja, és abban sem korlátozzák, milyen formátumban tölti le. Két fő változat alakult ki: ePub bármilyen eszközön olvasható, míg a Mobi az Amazon formátuma, de mivel a Kindle nálunk is nagyon elterjedt, ezért ezt is lehet választani. Emellett szükséges egy olyan bankkártya, amivel interneten lehet fizetni, ám ilyen ma már a legtöbb háztartásban van, és most amúgy is mindent, amit lehet, igyekszünk online beszerezni.