Az édesanyákat ünnepeljük és új rovattal jelentkezünk az e heti Nők Lapjában

Az idei anyák napja több szempontból is különleges a számunkra. Ha kíváncsiak vagytok, miért, figyeljétek az online felületeinket a héten, és persze lapozzátok fel a Nők Lapját is!

A képre kattintva ízelítőt kaptok a lap tartalmából:

Galéria | 11 kép

Számolom a napokat

Nézem a naptárt, nézem a most nyomdába menő lap tartalmát, és ráébredek, ez már a második olyan lapszám, amit home office-ban terveztem, szerkesztettem, ellenőriztem elejétől a végéig. Lassan olyan érzésem támad, mintha ez mindig így lett volna – ezért is vettem elő a naptárt –, pedig mondhatnám azt is, hogy „még csak”… Még csak március 18-ától vagyunk „házi őrizetben”, most pedig, nyomdába küldéskor április 22-ét írunk, tehát alig több mint egy hónapja. Mégis, milyen magától értetődően álltunk át egy merőben más életvitelre: Skype-on értekezünk, Skype-on beszélget Vass Virág Tenki Rékával, a címlapszereplőnkkel, ugyanígy virtuálisan vette fel a riportot Hulej Emese, és a lap tartalmára is rátelepszik a rendkívüli helyzet diktálta tematika: a bezártság okozta problémák, a generációk elszigetelődése, az online oktatás, az önkéntesek segíteni vágyása.

Tavaly ilyenkor a lap fókuszába az édesanyákat állítottuk. És persze most is, hiszen a hétvégén anyák napja lesz. De vajon el tudunk-e menni, hogy felköszöntsük őket? Nem valószínű. Legfeljebb virtuálisan. Na, de lehet-e orgonaágat törni a kerítésen kihajló bokorról – virtuálisan? Ugye, nem. Nekem is – és nem csak a készülő lap miatt – gyakran eszembe jut anyukám és a nagymamám. Hogy vajon mit tennék, ha ők még élnének? Mit tudnék tenni értük? És hogy ők vajon mit tennének? Az a generáció sok mindent átélt, sokféle nehézséggel megküzdött, túléltek világháborút, személyi kultuszt, ötvenhatot, leépítéseket, és mi mindent még! Beosztották a kevéskét, takarékoskodtak, a semmiből varázsoltak ünnepi ebédet. Szó se róla: tanulhatnánk tőlük! Biztosan lennének hasznos tanácsaik, hiszen a 20. század sem volt egy sétagalopp. Ezért most csak annyit tanácsolok: aki teheti, kérdezzen, beszélgessen, okuljon, amíg lehet, és amíg van kitől.

Mert nagyon furcsa az időhöz való viszonyunk, ami lassan telik, az olyan hosszúnak tűnik, ami meg jó, az pillanatok alatt elröppen.

Lazarovits Szilvia, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket FacebookonInstagramon, valamint YouTube-on is! A Nők Lapját digitális formában is megvásárolhatjátok a Digitalstand oldalán.

Képek: Archív, Getty Images