Könnyekkel küzdve kért bocsánatot a gyerekeitől a bántalmazó hatszoros anya.

Elítélték Ruby Franke-ot, a népszerű YouTube-influencert és szülői tanácsokat adó vloggert gyermekbántalmazás miatt. A nőt a bíróság legalább négy év börtönre ítélte, miután beismerte, hogy a hatból két gyermekét fizikailag és érzelmileg is bántalmazta. A 42 éves anya korábban 8 Passengers (8 utas) nevű YouTube-csatornáján adott gyereknevelési tanácsokat, és hatalmas követőtáborral rendelkezett.

Franke mellett az ügy másik szereplője Jodi Hildebrandt-et, az anya üzleti partnere, akit szintén bűnösnek találtak, és Franke-kel azonos büntetést kapott. Mindkettőjüket négy, egyenként 1-től 15 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték, azaz akár 60 évet is ülhetnek. A bíró határozata értelmében ezeket egymás után kell letölteniük, azonban a büntetésük konkrét hosszáról később a feltételes szabadlábra bocsátási bizottság dönt majd.

Mit követett el Ruby Franke, a bántalmazó anya?

Az ügyész, Eric Clarke elmondása szerint Franke két legkisebb gyermekét, akik az ügy idején kilenc és tizenegy évesek voltak, egy „koncentrációs-tábor-szerű környezetben” tartotta. A gyerekek meg voltak fosztva élelemtől, víztől, ágytól és szinte minden szórakozási lehetőségtől. Ruby Franke elismerte, hogy fizikailag és érzelmileg is bántalmazta gyermekeit. A vádirat szerint a két kicsit meggyőzte arról, hogy gonoszok és megszállottak, és büntetésre van szükségük ahhoz, hogy engesztelést nyerjenek. Franke beismerte, hogy

többször bakancsos lábbal megrúgta a fiát, a fejét a víz alá nyomta, és a kezével befogta a száját és az orrát.

A vád szerint a fiút a nyári hőségben órákig fizikai munkára kényszerítette, minimális étellel vagy vízzel, ami kiszáradáshoz és leégéshez vezetett.

bántalmazó anya börtön ruby franke

Ruby és Kevin Franke a gyerekeikkel még 2018-ban (Fotó: YouTube / @8 Passengers

Az ügy kirobbanása óta azonban a gyerekbántalmazó momfluencer – aki egyébként két millió előfizetőt gyűjtött össze a YouTube-on – népszerűsége jelentősen csökkent, és csatornáját is törölték nem sokkal később. Annak ellenére történt mindez, hogy eleinte a követőtábora felháborodottan reagált a vádakra, de a bizonyítékok alapján megváltozott a véleményük, és hamar elpártoltak a bántalmazó, önjelölt gyereknevelési tanácsadó anyától.

Közben Franke-nek a férjével, Kevinnel is megromlott a kapcsolata, akivel 2021 óta külön élnek. A férfi tagadja, hogy bármit is tudott volna a bántalmazásokról, az ügyvédje pedig „nagyon gyengéd személynek” nevezte.

A tárgyaláson

Franke könnyek között kért bocsánatot a gyerekeitől, hangsúlyozva, hogy nem volt tisztában tettei következményeivel, és azt állította, hogy gyűlöli azt az embert, aki ezeket elkövette.

Az eset nyilvánvalóan súlyosbítja az interneten nevelési tanácsokat adó vloggerek elleni szkepticizmust, és felhívja a figyelmet arra is, hogy a hírességek életének csak egy kis részét látják az emberek a kijelzőn keresztül, és a mosolygós, boldog felszív mögött súlyosabb problémák is jelen lehetnek.

Kiemelt kép: illusztráció, Canva