Elérkezett a tigris éve, de vajon mit tartogat számunkra?

2022-ben 1,5 milliárd ember szerte a világon ma, azaz február 1-jén ünnepli a holdújévet, ami a 11 napig tartó tavaszi fesztivál kezdetét is jelzi. Az ünnepet Hongkongban, Szingapúrban, Indonéziában, Malajziában, Thaiföldön, Kambodzsában és a Fülöp-szigeteken, valamint a világ nagyvárosainak kínai közösségeiben is ünneplik, nem utolsósorban a londoni West Endben, ahol Ázsián kívül a legtöbben összegyűlnek.

A holdév a Hold 12 teljes ciklusát mutatja be, és körülbelül 354 napig tart, szemben a nyugati napévvel, amely a Föld Nap körüli keringésének megfelelően 365 napig tart. Minden holdévhez tartozik a kínai horoszkóp egy-egy állata (hasonlóan a hagyományos horoszkópokhoz, csak azokkal ellentétben nem havonta, hanem évente cserélődnek), 2022 pedig nem más, mint a Tigris éve. De milyen érdekességek kapcsolódnak még a mai naphoz?

A kínai horoszkóp eredete

A kínai mitológia szerint a kínai zodiákus jegyeket Jáde Császár (Yudi, más néven Yuhuang a legnagyobb tiszteletben részesülő és legnépszerűbb kínai taoista istenség) hozta létre, aki meghívta az állatokat, hogy keljenek át a folyón, és jöjjenek el hozzá a születésnapján, hogy megvitassák a naptár kialakítását. Azt ígérte nekik, hogy az elsőként érkező 12 állatot megtiszteli egy hellyel a keréken.

A macska és a patkány egyezséget kötött, hogy együtt mennek, és egy ökör hátán kelnek át. Azonban a patkány belökte a macskát a vízbe, majd leugrott az ökörről, és megnyerte a Nagy Versenyt. Ezért nem jelenik meg a macska a jegyek között, és állítólag ezért neheztelnek azóta is a rágcsálókra. Az ökör másodikként érkezett, őt követte a tigris és a nyúl, aki egy fatörzsön ugrálva jutott át a vízen. A tigris átkelését egy széllökés könnyítette, amelyet egy sárkány fújt, aki e nagylelkű tettéért kárpótlásul az ötödik helyet szerezte meg.

A kígyó megijesztette az előtte haladó lovat, és ezzel a hatodik helyen ért célba, mielőtt a kecske, a majom és a kakas beérkezett volna egy tutajon. Az utolsó előtti érkező a kutya volt, aki bár született úszó, de túl sokáig pancsolt a hűvös vízben, ezért lemaradt. Végül a disznó érkezett, aki természetes lustasága miatt késve jött, miután megállt, hogy teleegye és kipihenje magát.

(Fotó: Getty Images)

Kínai vagy Holdújév?

Kínai újévnek is szokás hívni, pedig ez nem helytálló, hiszen a holdújévet, vagyis a tavaszünnepet nemcsak Kínában, de Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik. És hogy miért olyan nagy szám? Azért, mert a világ népességének csaknem egynegyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. A tavaszünnep nemcsak a tavasz, de az új év kezdete, így két célt szolgál: a nagycsaládok összegyűlnek és megajándékozzák egymást, és persze elbúcsúztatják az óévet, és megpróbálják bebiztosítani szerencséjüket az új évre.

Méghozzá hasonló babonákkal, mint amik nálunk is előfordulnak: a hiedelem szerint a szemetet például csakis befelé, a szoba közepe felé kell söpörni, és onnan óvatosan kivinni, nehogy véletlenül a szerencsét is kisöpörjék vele. 

Ezen felül nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált és kísérteteket emlegetni. Sőt a „négyes” szám kimondása is tilos, mert majdnem ugyanaz a szó hangalakja, mint „halálnak” (mindkettőt nagyjából szi-nek ejtik). Sírni sem ajánlatos, hiszen ha valaki az újév első napján sír, akkor egész évben sírni fog.

Miért pont piros és narancs?

A piros a jólét, a gazdagság és a szerencse színe, ami a gonosz szellemeket is távol tartja, ezért piros az alapszíne minden újévi dekorációnak, illetve emiatt piros az a rengeteg, a holdújév alkalmából boltokba kerülő termék is. Piros zászlók, falragaszok, képek, lampionok díszítik a lakásokat és az utcákat, és az is bevett szokás, hogy  piros tasakot ajándékoznak egymásnak az emberek, vagy díszes piros borítékba pénzt tesznek, és ezt adják át a nőtlen férfiaknak, valamint a gyerekeknek.

A páros számú mandarin gyakori ajándék. (Fotó: Getty Images)

Az fontos, hogy az összeg ne páratlan legyen, mert az az ajándékozás mindkét résztvevőjének rosszat hoz az új évben. Akik pedig a 12 kínai állatövi jegy közül az éppen soron következőnek évében születtek (2022-ben ez tehát a tigris), azoknak piros alsóneműt kell hordaniuk, hogy minden szerencsétlenségtől megóvhassák magukat. Az sem ritka, hogy az emberek, a saját jegyük évében mindig viselnek valami pirosat – ezzel is védik magukat az ártó szellemektől, illetve felerősítik a pozitív hatásokat. 

A piros mellett az újév elengedhetetlen kelléke a narancs (vagy a mandarin). Ennek az az oka, hogy a kantoni nyelvjárásban a „mandarin, az „arany” és az „édes” szavak ugyanúgy hangzanak. A hasonló hangzás miatt a mandarin is fontos szerepet játszik a kölcsönös megajándékozásban. A hiedelem szerint ezekből a gyümölcsökből is páros számú darabot illik ajándékozni. Földimogyoró is gyakran kerül az asztalra, mivel az egészséget és a hosszú életet jelképezi, emellett fontos újévi kellék a nyolcszögletű tálca, amelyről nyolcféle rágcsálnivalóval kínálják a vendéget. Ezek is szerencsehozó falatok: a rizslisztből készült sütemény, a kao például ugyanúgy hangzik, mint a  kínai „magas” szó kiejtve, így azt jelképezi, hogy fogyasztója az új évben magasabbra fog jutni a társadalmi ranglétrán. Hasonló okokból a tengeri moszat a meggazdagodást, a lótuszmag a bőséges fiúgyermekáldást, a szárított tofu (szójababsajt) pedig a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja. Friss tofut felkínálni azonban nem lehet, mivel annak színe fehér, ami a gyász színe.

Csupa babona

A holdújévi hagyományok rengeteg szimbolikát rejtenek. A háziak alapos tavaszi nagytakarítást is végeznek a holdújév előtt, hogy megszabadítsák otthonukat az elmúlt évben felgyülemlett portól és piszoktól, és újrakezdjék az évet.

Az ünnepségeken résztvevőknek azt tanácsolják, hogy ugyanezen okból fizessék vissza adósságaikat, és kerüljék a sors kísértését azzal, hogy levágják a hajukat vagy fehér vagy fekete ruhát viselnek, mivel mindkettő a gyászhoz kapcsolódik. Az ünnep babonái közé tartozik még a tűzijáték, amelyet a nian, egy mitikus, félig oroszlán, félig sárkány állat elűzésére tartanak. A néphit szerint a szörnyeteget, amelyről úgy tartják, hogy a gyerekekre vadászik, elriasztja a felrobbanó rakéták, fáklyák és csillagszórók zaja és füstje. A nian tánccsoportok, amelyek gongokat és dobokat püfölve vonulnak végig a városközpontokon, ugyanezt a célt szolgálják: a gonosz erejét űzik el a földről.

Mit hoz a Tigris éve?

2022. a Víz Tigris éve, ami 2022. február 1-jén kezdődik és 2023. január 21-én ér véget. A Víz Tigris ritkaságszámba egy, csupán 60 évente fordul elő. A Víz Tigris a Tigris öt eleméből (arany, fa, víz, tűz és föld) származik. A Víz Tigris a Tigris kedvező jegyeinek (erő, gonoszságok elűzése és bátorság) köszönhetően virágzó évet jelez.

Kínában a tigrist minden vadállatok királyaként tisztelik. A Tigris csillagjegy az erő, a gonoszság elűzésének és a bátorságnak a szimbóluma, emiatt sok kínai gyerek visel tigris ábrával ellátott kalapot vagy cipőt a szerencse érdekében.

Az ökör és a kecske a legszerencsésebb állatövi jegyek a 2022-es évben. A Patkány, a Kígyó, a Majom, a Disznó és a Kutya évében születettek számára viszonylag több erőfeszítést kell tenniük ahhoz, hogy eredményeket érjenek el. A Nyúl, a Sárkány, a Ló és a Kakas jegyében élők számára zökkenőmentes életet és szerencsés pénzkeresést hoz ez az év, a Tigris jegyűek pedig szintén csupa jóra számíthatnak, de minél több piros színt kell viselniük hozzá idén. 

A 12 kínai állatövi jegy szerencseszínei 2022-ben:

Patkány: piros és kék
Ökör: piros és sárga
Tigris: narancs, fekete és kék
Nyúl: zöld, lila és narancssárga.
Sárkány: sárga és fehér
Kígyó: mandarin, cián és ezüst
Ló: zöld, kék és piros
Kecske: élénksárga
Majom: fehér és babakék
Kakas: sárga
Kutya: sárga, fekete és szürke
Disznó: sárga, zöld és fekete

Forrás: Independent, chinahighlights.com, nőklapja.hu, Kiemelt kép: Getty Images