A 94 éves asszony végre esküvői ruhába bújhatott – közel 70 évvel az esküvője után.

Martha Mae Ophelia Moon Tucker a kedvenc filmjét, az Amerikába jöttem című romantikus vígjátékot nézte az egyik unokájával, amikor az Alabamában élő asszony élete álmát súgta meg a lánynak. Régóta dédelgetett vágya most először hagyta el a száját. „Mindig is fel akartam próbálni egy menyasszonyi ruhát” – mormogta halkan a 94 éves Martha. A mondat megütötte az unokája fülét, ezért arra kérte a nagymamáját, ismételje meg a mondatot. „Elmondta, hogy nem menyasszonyi ruhában esküdött – mesélte Angela Strozier, Martha unokája. – Mire én azt feleltem, ezen változtathatunk, de a nagyi megvonta a vállát, nem hitte, hogy komolyan gondolom.”

Ám két nappal később Angela és a család többi tagja elintézte, hogy Martha álma valóra válhasson: időpontot foglaltak a szomszédos város egyik esküvőiruha-szalonjában. A látogatásukról készült Facebook-poszt azután pillanatok alatt bejárta a világot, több mint 25 ezren osztották meg a megható képeket és videókat – az egyiket még Beyoncé anyukája, Tina Knowles is kommentálta.

„Tudod, szavakba se tudom önteni, milyen különleges élmény volt. Túl különleges volt

– áradozott az al.com-nak Martha. – Régóta vágytam arra, hogy legalább egyetlen ruhát felpróbáljak.”

Martha Mae Ophelia Moon Tucker 1927-ben született az Alabama állambeli Alexander Cityben, 15 évesen költözött Birmingham városába, és itt is érettségizett 1948-ban. Élete szerelméhez, Lehman Tuckerhez 1952-ben ment feleségül. Ám mivel akkoriban a fekete nők nem tehették be a lábukat az esküvőiruha-szalonokba (sem), a család, akiknél dolgozott, adott neki egy sötétkék ruhát a nagy napra.

Martha aktívan támogatta a polgári jogokért küzdő alabamai vezetőket, 1963-ban pedig nemcsak regisztrált szavazó, de közvélemény-kutató is lett. 57 éven át dolgozott a választások kulisszái mögött, 2020 novemberében vezetői pozícióból ment nyugdíjba. Áldozatos munkáját Birmingham városvezetése is megköszönte neki. „Az, hogy a nagyanyám fantasztikus, enyhe kifejezés” – tette hozzá az unokája.

Marthának négy gyereke, 11 unokája, 18 dédunokája és egy ükunokája született. Férje 1975-ben hunyt el, és

bár azt mondta, sosem állt szándékában újra megházasodni, arról sosem tett le, hogy egyszer menyasszonyi ruhába bújhasson.

Az ominózus filmnézés után, amely csütörtöki napra esett, Martha unokája nem is tétlenkedett, és online időpontot foglalt a David’s Bridal szalonba szombat délután fél kettőre. Angela egy sminkest is leszervezett, hogy a rövid autóút alatt kicsinosítsa a nagyit. Amikor aztán leparkoltak az esküvőiruha-szalon előtt, az unoka elmagyarázta a nagymamájának, mit keresnek ott – Martha azonnal izgatott lett.

„Mindenki annyira lelkesen segített neki – emlékszik vissza Angela. – Minden alkalmazott leste a kívánságait, ugyanis elmeséltem nekik a látogatásunk háttértörténetét.” Martha két esküvői ruhát próbált fel, a tükörképével pedig több mint elégedett volt. „Amikor kisétált a próbafülkéből, és meglátta magát a tükörben, azt mondta, »Hát nézzetek meg!«. Egy menyasszony, aki mellette próbált, elsírta magát a tündéri asszonytól.”

„Úgy éreztem magam, mintha az esküvőmre készülnék – magyarázta Martha. – Le se akartam venni, pedig tudtam, hogy előbb-utóbb le kell. Túl jól néztem ki benne.” Aztán azt mondta, majd nézi magát tovább a képeken, amelyek a szalonban készültek.

„Eljátszottam a gondolattal, hogy festenék benne az oltárhoz sétálva – folytatta a 94 éves asszony. – Olyan voltam, mint a menyasszony az Amerikából jöttemben. Nagyon felvillanyozott.”

Martha unokája elmesélte azt is, hogy imádnak a nagyi kedvébe járni. „Jókat szoktunk szórakozni a beszólásain – osztotta meg Angela. – Mindig azt mondja nekünk, hogy addig vigyünk neki virágot, amíg él, ne akkor, amikor már csak a sírjára tehetjük, mert most még meg tudja őket szagolni. Szóval amikor a tudtunkra adja, hogy mire vágyik, vagy hová szeretne elmenni, azt igyekszünk teljesíteni. Ő a nagymamánk, és az, hogy van egy életerős 94 éves nagyink, valóságos áldás.”

(Kiemelt gép: Getty Images)