5 film- és sorozatszerep, amiben nagyon szerettük Bodrogi Gyulát az elmúlt évtizedekben

Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas művész kapta idén a Páger Antal-színészdíjat, vagyis a makói önkormányzat elismerését. A págeri hitelességet életre keltő, és a szellemi örökséget őrző érdemes és kiváló művészt pecsétgyűrűvel jutalmazták. Elismerésünk jeléül az elmúlt hat évtized filmes alakításait vettük górcső alá.

A bandatag – Hattyúdal (1963)

Keleti Márton fekete-fehér játékfilmje máig legendás mozi, melynek egyik jelenetében elhangzik az ikonikus Villa Negra románca című dal is. Bodrogi Gyula (Tarnai Béla, alias Diák) Sztankay István (Kálnai József, Notesz) oldalán tűnik fel, méghozzá a csavargó Tamburás (Páger Antal) bandájának egyik tagjaként. A csapat lopásból és alkalmi munkákból él, a fiatalok azonban hamar rájönnek: többre vágynak, és jobb életet szeretnének maguknak. Keserédes történet, máig népszerű slágerekkel átitatva.

A fiatal operatőr – Irány Mexikó (1968)

Az 1968-as zenés vígjáték Zsurzs Éva rendező nevéhez köthető, amelyben Bodrogi Voith Ágival, második feleségével közösen játszott főszerepet. A történet szerint mindenki a mexikói olimpiára készül: nemcsak a sportolók, de a Magyar Televízió munkatársai, köztük a fiatal és ambiciózus operatőr, Gergely Balázs is. A férfinek jó esélyei vannak a kiutazásra, mindaddig, amíg bele nem szeret a szintén az olimpiára készülő tornászlányba, Torma Teribe. Nemcsak az Ó Mexikó című dal előadásáért érdemes megnézni ezt a filmet.

A szórakozott hadnagy – Csak semmi pánik (1982)

Ötvös Csöpi és Kardos doktor kalandjait nem kell bemutatni: a magyar akció-vígjáték a „Csöpi-filmek” néven emlegetett sorozat második része. A nemzet színésze ezúttal a szórakozott Boros hadnagy szerepében tűnt fel, hozzájárulva a napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő epizódok szerethetőségéhez. A fenti videón egy Bujtor Istvánnal közös autós jelenetben láthatjuk, hallhatjuk. Nekünk máris kedvünk támadt újranézni a mozit.

A bohókás édesapa – Linda (1983-1989)

A színész 1983 és 1989 között Veszprémi Béla, azaz Linda (Görbe Nóra) apjának bőrébe bújt, és leginkább humoros, de annál megnyerőbb alakításával tette még különlegesebbé a karatés rendőrlány történetét. Énekelt, szteppelt, nevettetett, sőt, ha arról volt szó, szarvasbőgést imitált – egyszóval nem lehetett nem szeretni. A népszerű magyar televíziós sorozatban Bodrogi Gyula mellett olyan színészekkel is találkozhattunk, mint Szerednyey Béla vagy Pécsi Ildikó.

A bohóc – Világszám! (2004)

Koltai Róbert filmjében Slomó, a bohóc szerepében láthattuk Bodrogi Gyulát, akinek a játéka már a betétdalban tökéletesen életre keltette a cirkuszi világ keserédes hangulatát. Slomónak ikrei születnek, a filmben pedig a két fiú életébe nyerhetünk betekintést. Dodó és Naftalin apjuk mesterségét követi: bohócként, artistaként és illuzionistaként próbálnak boldogulni, míg egyikük börtönbe nem kerül. Akármilyen helyzetbe is keverednek, mindig felmerül a kérdés: az apai eszméket kövessék, vagy bízzák magukat a sors kezére?

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Archív/Szász Marcell