Nők, anyák, családok. 10 alkotás a közelgő Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál versenyszekciójából

Január 27. és február 2. között hatodszorra rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, ahol ezúttal is elgondolkodtató filmek versengenek majd a nemzetközi zsűri előtt. A különböző kategóriákban számos napjainkban aktuális téma köszön vissza, összeállításunkban a nőkről, anyákról, családokról és házasságokról szóló műveket mutatjuk be.

Pillangó

A 80 perces olasz alkotás Irma Testa történetét meséli el. Ő volt az első olasz női ökölvívó, aki kijutott az olimpiára, és aki Nápoly legszegényebb régiójából 18 éves korára valóságos sztárrá vált. Amikor azonban a Rio de Janeiróban rendezett játékok során kiesett, megkérdőjelezte a választásait, a karrierjét, az egész életét, és komolyan szembe kellett néznie önmagával, hogy rájöjjön, merre menjen tovább. Remek elbeszélés egy lányról, akinek a nővé válás nehéz és rögös útját kell végigjárnia.

Vetítési időpontok: Január 29. 18.15 (Cinema City Aréna, 6-os terem),  Január 30. 13.15. (Cinema City Aréna, 9-es terem)

Kislányomnak, Samának

Megrendítő dokumentumfilm Waad al-Kateab és Edward Watts 95 perces műve, amely egy anyáról szól, aki az aleppói szír felkelés közepette meséli el saját történetét: hogyan lett szerelmes és házasodott meg, majd hogyan született meg kislánya, Sama, miközben az őt körülvevő világ éppen összeomlani látszott. Érzelmi viharokkal, örömmel és gyásszal küzdve kell döntenie, maradjon-e és harcoljon a szabadságért, vagy a lánya érdekében meneküljön?. Az egész estés filmek kategória egyik versenyfilmje az anyai szeretet mélységeit tárja elénk.

Vetítési időpontok: Január 30. 11.00 (Cinema City Aréna, 11-es terem), Január 31. 11.00 és 20.15 (Cinema City Aréna, 9-es és 10-es terem), Február 2. 12.45 (Cinema City Aréna, 9-es terem)

Szerelemgyerek

Leila és Sahand, az iráni szerelmespár négy éves kisfiúkkal kénytelen elmenekülni otthonról. Mindketten házasok már, az iráni törvények pedig tiltják a válást, emiatt nem vallhatják be, hogy Mani a közös gyermekük. Mivel Iránban a házasságtörést kivégzéssel büntetik, útra kelnek, és minden erejükkel azért harcolnak, hogy békében és szeretetben, egy családként élhessenek. Öt év szívszorító és őszinte története ismerszik meg a dán alkotásból, melyben a mindent elsöprő szeretet játssza a főszerepet.

Vetítési időpontok: Január 30. 20.00 (Cinema City Aréna, 13-as terem), Január 31. 17.00 (Cinema City Aréna, 11-es terem)

A fehér mama

A 97 perces dokumentumfilm valójában egy óda az anyasághoz. Alina egy hatgyermekes édesanya, és mivel első férje etióp volt, gyermekei félvérek. Miután a nő újraházasodott, új párjával szeretnének örökbe fogadni egy fehér kisfiút, Danyát, aki sohasem élt még igazi családban, ráadásul egészségügyi és mentális gondokkal is küzd. Az idősebb testvérek kételyei ellenére Alina meggyőzi őket, és aláírja a papírokat. Amikor azonban az újdonsült családtag megérkezik, pokollá válik az élet. A nehezen kezelhető sérült fiút az anya mégsem engedi el, türelmével, szeretetével, pedagógiai érzékével, valamint a többi testvér segítségével igyekszik úrrá lenni a helyzeten és felnevelni Danyát. Csodás filmes darab A fehér mama, ami az anyai küzdelem szépségeiről és árnyoldalairól mesél.

Vetítési időpontok: Január 29. 20.15 (Cinema City Aréna, 10-es terem), Január 31. 16.00 (Cinema City Aréna, 6-os terem)

Nefelejcs

Szívbemarkoló dokumentumfilmet készített a dán Sun Hee Engelstoft, amelyben azt mutatja be, hogy a dél-koreai társadalomban milyen sorsra jutnak a házasságon kívül és kiskorúként gyermeket szülő lányok. A családjuk általában bentlakásos intézetbe küldi őket, hogy titokban maradjon a terhesség, és arról is ők döntenek, hogy a fiatal anyák megtarthatják-e újszülöttjüket. Ez a film nemcsak fájdalmasan őszinte, de azt is kiderül belőle, hogy a még gyerek lányokban is mélyen ott lakozik az anyai ösztön.

Vetítési időpontok: Január 28. 11.00 (Cinema City Aréna, 9-es terem), Január 29. 18.00 (Cinema City Aréna, 10-es terem)

Újra nő

Beryl Magoko rendezőnő, és egyben a film főszereplője egy meglehetősen komoly témát dolgozott fel. A női körülmetélés, vagyis a nemi szerv megcsonkításának jelenségéről, hatásairól, és egy új keletű rekonstrukciós műtét lehetőségéről mesél, és faggat ki hasonló élményeket átélt nőket, köztük a saját édesanyját is. A kérdés számára szinte életbevágó: igent mondjon a műtétbe, vagy az örök traumával éljen tovább? A 90 perces alkotás megdöbbentő részleteket rejt a nők által átélt szenvedésekről, és egy olyan világba kalauzol, amiről nehezen hisszük el, hogy létezik. Pedig…

Vetítési időpontok: Január 30. 16.45 (Cinema City Aréna, 6-os terem), Február 1. 11.15 (Cinema City Aréna, 10-es terem)

Teljes szívvel

Ócsai Dorottya 50 perces filmje három nevelőszülő történetét meséli el. Mindegyikük másképpen éli meg ezt a nemes szerepet, a munkát, amelyet valójában senki sem érez igazi munkának. Csodálatos, felelősségteljes és erőt próbáló feladat ez tele örömmel, de a fájdalmas továbbengedés és a hibázás lehetősége is benne rejlik. Nagyszerű, és a gyermekekért a végletekig küzdő anyák és szülők élete rajzolódik ki a magyar dokumentumfilmből.

Vetítési időpontok: Január 28. 20.35 (Cinema City Aréna, 6-os terem), Február 2. 11.35 (Cinema City Aréna, 6-os terem)

Cyrene Donovan

Németh Dénes filmje a 20 éves Henit mutatja be, egy tehetséges lányt, aki kiválóan rajzol, énekel, gitározik és verseket is ír. A lány mégsem felhőtlenül boldog, hiszen egy komoly mentális betegséggel küzd, disszociatív személyiségzavara van. A 65 perces alkotás Heni öngyilkosságát követő, pszichiátriai intézetben töltött napjairól szól. Egy fiatal felnőtt folyamatos küzdése, a vágy a gyógyulásra és a teljes életre, továbbá a titkos múlt is helyet kap a filmben.

Vetítési időpontok: Január 28. 13.45 (Cinema City Aréna, 10-es terem), Január 30. 20.00 (Cinema City Aréna, 11-es terem)

Összekötve

Egy ötvenes házaspár nem mindennapi kirándulását tárja elénk a 19 perces lengyel kisfilm. A férfi és a nő kora reggel síelni indulnak, sisakjukba rögzített bluetooth eszközükön keresztül kommunikálnak. Míg a felvonóval felérnek a hegycsúcsra, rengeteg dolgot árulnak el közös életükről. Az időjárás nem kedvez nekik, a sűrű ködfátyollal borított tájon járva azonban rájönnek, mennyire különös is valójában kettejük kapcsolata.

Vetítési időpontok: Január 30. 17.30 (Cinema City Aréna, 10-es terem), Február 1. 11.00 (Cinema City Aréna, 6-os terem)

Gyermekláncfű anyu

A norvég dokumentumfilm a rendező édesanyjáról szól. Amikor az asszonyról kiderült, hogy csontvelő daganatos, mindössze 2-3 évet adtak neki. Ő azonban nem hallgatott az orvosokra, inkább „ellentámadásba” kezdett. 11 év elteltével a Harvardon dolgozik, és bár éli életét, a bürokratikus rendszerrel küzd és kétségek gyötrik: maradjon az Egyesült Államokban a kezelés kedvéért, vagy térjen haza szeretett családjához? Az alkotás egy végtelenül erős nőt, és a küzdeni akarást szemlélteti nagyon erős eszközökkel.

Vetítési időpontok: Január 28. 20.15 (Cinema City Aréna, 13-as terem), Január 29. 13.30 (Cinema City Aréna, 10-es terem)

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: IMDb