Ranschburg Jenő-könyvek, amiket nem csak szülőként érdemes elolvasni

Ranschburg Jenő hazánk egyik legismertebb pszichológusa, a gyermeklélek szakértője, megannyi szülő „tanácsadója” ma lenne 84 éves. A pszichológiai tudományok kandidátusának intelmei és gondolatai szerintünk még ma is nagyon meghatározóak. Könyvajánlóval emlékezünk rá ezen a napon.

Szülők könyve – A fogantatástól az iskolakezdésig

Saxum Kiadó, 2009

A Szülők könyve egy nagyszerű kiadvány, amellyel Ranschburg Jenő segítséget és támpontot szeretett volna adni szülőknek és leendő szülőknek ahhoz, hogy egészséges, harmonikus és boldog ember váljon gyermekükből. A kötetben különféle írások találhatók a szülésről és születésről, az ezt követő időszakról, majd a csecsemő-, kisgyermek- és iskoláskorról, valamint ezen időszakok problémáiról és megoldásairól. Igazi pszichológiai és gyermeklélektani útmutató.

Szeretet, erkölcs, autonómia

Saxum Kiadó, 2014

Már a címe is jól mutatja: ez a kiadvány elsősorban a szeretetről szól, pontosabban annak keletkezéséről, pszichológiai jelentéséről és jelentőségéről, középpontban a korai szülő-gyermek kapcsolattal. Mindemellett további fontos témákat is ecsetel, úgy mint a szocializáció, az erkölcs, a szereptanulás, de olvashatunk arról is, hogy miért a bal karján tarja az anya a csecsemőt, sőt arról is, mitől jó egy család…

Félelem, harag, agresszió

Saxum Kiadó, 2012

Sokan alapműként emlegetik a Félelem, harag, agresszió című kötetet, amely a mai napig egy szemléletformáló alkotás. Ranschburg Jenő a címben szereplő témákon túl a pszichikum kibontakozásának általános törvényszerűségeibe is betekintést enged. Vajon milyen lelki sérüléseket okoz a szeretetteljes anya-gyerek kapcsolat hiánya? Mik a legkisebbek félelmeinek okai? Erre, de sok más fontos kérdéseikre is választ ad a könyv, mely nagy segítség lehet szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak, és bárkinek, aki érdeklődik a (gyermek)lélek mélységei iránt.

Gyerekségek

Móra Könyvkiadó, 2011

Ranschburg Jenő nemcsak kiváló pszichológia könyveiről, de gyermekverseiről is ismert volt. Kiváló költő hírében állt, erről pedig többek között a Gyerekségek című kiadvány is sokat elárul. A kötetben egy óvodás kisfiú mesél az álmairól, titkos gondolatairól, de családja ügyeiről is. Úgy, mint sok kortársa, ő is átéli a legrosszabbakat: nagyapja halálát, szülei válását, édesanyja új házasságát… A verses történeteken keresztül nagyszerűen tárul fel előttünk a gyermeki érzelem- és gondolatvilág. Szülőknek kötelező olvasmány!

Egymást keresik

Saxum Kiadó, 2003

Általában konkrét gondolataink vannak arról, milyen az ideális férfi és nő. Előbbi feltehetően bátor, erős, határozott és ambiciózus, utóbbi pedig szelíd, gondoskodó és otthonteremtő. De vajon ezek az általánosnak mondható tulajdonságok valóban leírnak minket? Ha igen, velünk született, és a génekben rögzült különbségek, vagy a környezetünk által kialakult jellemzők? Különleges olvasmány az Egymást keresik, melyben helyet kap számos vizsgálati eredmény, az evolúciós pszichológia, de a biológiai és hormonális vonatkozások is.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Archív

Képek: a kiadók oldalairól, bookline.hu