Filmek, melyek a gyerekek legalapvetőbb jogaira világítanak rá

Minden gyereknek joga van a boldog gyermekkorhoz, ahogyan ahhoz is, hogy egészségben, szeretetben és testének-lelkének megfelelő körülmények között nőjön fel. A sort természetesen hosszasan folytathatnánk, ehelyett - kapcsolódva a gyermekek jogainak világnapjához - olyan filmeket ajánlunk a figyelmetekbe, melyek valamilyen módon rávilágítanak ezekre a jogokra, illetve azok betartásának és gyakorlásának hiányára.

Kontroll nélkül (2019) 

A Kontroll nélkül egy szívszorító történet a 9 éves Benniről. A szeretetéhes és nehezen kezelhető kislányról lemondott édesanyja, nem is csoda, hogy nem találja a helyét, agresszív viselkedése pedig még nehezebbé teszi életét, és sikeres elhelyezését. A vele foglalkozók szeretnének jobb jövőt biztosítani neki, ám ő csak arra vágyik, hogy visszakapja a számára legfontosabb személyt és szeretetben nőhessen fel mellette.

Szép csendben (2019) 

Kényes témát dolgoz fel a magyar Szép csendben, melynek középpontjában a 13 éves csellista, Nóri, valamint a 60 éves karmester, Frigyes áll. Vajon mit tehet egy fiatal, aki még nem képes eldönteni, hogy szeretett tanárának közeledése helyénvaló-e? Hogyan védje meg magát valamitől, amit még nem lát tisztán? Fontos kérdések, melyek mögött a felnőttek felelőssége, valamint a szexuális kizsákmányolás témaköre is felmerül.

Kafarnaum – A remény útja (2018) 

A megrázó film főhőse a 12 éves Zain, aki egy napon bepereli saját szüleit azért, mert azok életet adtak neki. A fiú úgy gondolja, hogy apja és anyja nem alkalmas a szülői szerepre, sőt felelőtlen döntés volt részükről a gyermekvállalás. Az alkotás ugyancsak komoly kérdéseket feszeget, ugyanakkor számtalan, a gyermekek számára nem megfelelő élethelyzetet is megmutat: nyomorban való útkeresés, gyermekmunka, erőszakos családi események, elhagyatottság, illegális örökbefogadás. Ezek mellett felhívja a figyelmet a „névtelenség”, vagyis az anyakönyvezés hiányának fontosságára is.

Oroszlán (2016)

Az életrajzi dráma egy különösen fájdalmas életutat mutat be. Az ötéves indiai Saroo egy véletlennek köszönhetően otthonától másfél ezer kilométerre kerül, elszakadva szeretett édesanyjától és testvérétől. A fiú árvaházban, majd nevelőszülőknél köt ki. Múltját eltemeti, de örökbefogadóinak hála szeretetben és biztonságban cseperedik. Felnőve azonban újra rátörnek fájó emlékei, és kutatni kezd életének legfontosabb szereplői után.

A szoba (2015)  

Megindító alkotás A szoba, amelyben egy több téren is hiányt szenvedő, erőszakból született kisfiút ismerhetünk meg. Jack 5 éves, és számára az a néhány négyzetméter a világ, ahol édesanyjával fogvatartva él. Miután sikerül megszökniük, egy teljesen új élet lehetősége tárul eléjük, erre azonban egyikük sem készült fel.

Sráckor (2014)

A 12 éven keresztül forgatott dráma egy fiú gyermekkorát és fiatal felnőtté válását követi végig. A történetben helyet kap a családi válság, a költözések, az állandó viták és kudarcok, az újraházasodás, a szigorú mostohával való viszony, de az új iskolák, az első szerelmek, a folyamatos változások, a jó és rossz időszakok váltakozása, és az apával való kapcsolat kiépítésének küzdelmei is.

Gettómilliomos (2008)

A 18 éves, gettóból származó Jamal életét ismerhetjük meg a 2008-as filmből, ami egy népszerű vetélkedő kérdésein keresztül tárja elénk a nehéz sorsú fiú gyermekkorát. Nyomorúság, küzdelem az életben maradásért, árvaság, de az erőszak, a koldulás és a kitörés vágya is megjelenik a szomorú és elgondolkodtató történetben.

Fehér tenyér (2006)

Dongó Miklós felnőtt férfiként is saját, feldolgozatlan múltjával küzd, vagyis azzal, ami gyermekkorában a tornaterem falai között történt. Boldogtalan fiatalságának legfőbb elemei a testi és lelki fenyítésekkel teli edzések, valamint a szülői szigor, melyeket át kell, hogy értékeljen, hogy képes legyen új nevelési mintákat adni tanítványainak.

Tideland (2005)

A film egy kislányról szól, aki kábítószerfüggő édesanyja halálát, valamint szintén szenvedélybeteg apja elhanyagolását követően sajátos fantáziavilágába menekül. A regényből készült adaptáció egy nem éppen megfelelő körülmények között élő és cseperedő gyermek világát tárja elénk, aki jobb híján képzelőerejével küzd a túlélésért a semmi közepén.

Apád-anyád idejöjjön! (1998) 

Habár az 1998-as mozi alapvetően egy humoros hangvételű alkotás, olyan kulcsfontosságú kérdéseket vet fel, melyekre először talán fel sem figyelünk: van joga az egyik szülőnek elszakítani gyermekét a másiktól, sőt testvérétől, majd hosszú éveken keresztül megfosztani őt családtagjainak megismerésétől?

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Getty Images