Ökotudatos megoldások és Bauhaus az új Nők Lapja Enteriőrben

Nagyon vártuk már, hogy megjelenjen az őszi lapszámunk, nemcsak azért mert több ökotudatos enteriőr is található benne, hanem azért is, mert a 100 éves Bauhaus előtt tisztelgünk, valamint Harcsa Veronika otthonába is belesünk. Tartsatok velünk!

„Lapozzatok bele” a magazinba, kattintsatok a képre!

Galéria | 13 kép

Dizájn & öko

A világ száz év alatt sokat változott, elég, ha az utcaképre ránézünk: formatervezett autókkal közlekedünk, modern, nagy üvegfelületekkel határolt épületeket építünk, a hidak szélesebbek, magasabbak, mint valaha. A lakásainkban is a kényelemre, funkcionalitásra törekszünk, ugyanakkor keressük a szépséget, a formát tárgyainkban. A Bauhaus tervezői már száz évvel ezelőtt azon munkálkodtak, hogy az iparosodott világhoz alkalmazkodva funkcionális dizájntárgyakat tervezzenek. A csillárok helyett divatba jöttek a lekerekített, gömbölyű lámpák, a hatalmas, kárpitozott fotelek és székek helyett a csővázas, utángyártható bútorok. Vajon most tudunk-e ilyen léptékű változást előidézni a lakberendezésben, építészetben, mint száz évvel ezelőtt? Mindenesetre a formatervezés már az élet minden területén jelen van, az orvosi műszerektől a kávéfőzőig. Van tervező, aki a textilt fémszállal szövi át, más betonból tervez kapcsolókat, megújul a tradicionális magyar porcelán modern stílusban, és hosszan folytathatnám a sort. Bordeaux-ban lenyűgöző, nyolcemeletes bormúzeumot építettek, ami egy öblös pohárra emlékeztet, Dessauban a Bauhaus Múzeum szinte lebeg a térben.

A hatalmas üvegfelületek alkalmazását már száz éve kitalálták a természethez közvetlenebbül kapcsolódás érdekében. Lapszámunkban megmutatjuk azokat az ökotudatos megoldásokat, amiket a lakberendezésben is alkalmazhatunk. Többek között, hogy óvjuk, újítsuk fel a régit, újrahasznosítható anyagokat használjunk. Ha házat építünk, válasszunk okos megoldásokat, amikkel energiát és pénzt spórolhatunk, és a környezetet is óvjuk velük. Az új trend szerint nem elég, ha valami formatervezett, fontos, hogy ökológiailag is fenntartható legyen.

Eszes Andrea, felelős szerkesztő