Lapozz bele! Születés és időskor az e heti Nők Lapjában

Október elseje az idősek világnapja, de új lapszámunkban nem csak velük foglalkozunk, hanem a szülés témakörével is. A Nők Lapja Téma rovatban például a hazai szülészeti mutatókat vettük sorra, és annak jártunk utána, hogy mire számíthatnak ma a kismamák és újszülöttjeik. „Lapozzátok végig” galériánkat, és kiderül, milyen cikkekkel készültünk még ezen a héten a magazinban.

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 8 kép

Lapozz bele! Születés és időskor az e heti Nők Lapjában

Lapozz bele! Születés és időskor az e heti Nők Lapjában

Fotó megosztása:

Aranyóra

A születés és az időskor – az élet kezdetét és az alkonyát vesszük nagyító alá, megnézzük, hogy mennyit változott a szülés az elmúlt években, és hogy az idősebb korosztálytól mit vár el a társadalom a szabadidő eltöltését illetően. Riportban járunk utána, mi vár a gondozásra szorulókra, számíthatnak-e a gyerekeik vagy mások segítségére. A méltóság megőrzése mindkét életszakaszban fontos lenne, de a körülmények nem mindig alakulnak úgy…

Sok nő számol be arról, hogy szüléskor nem tud eligazodni a kórházi rendszerben, ezen segíthet, hogy a jövőben támogatják az „egy szülés–egy szülésznő” elvét. A statiszikák azt bizonyítják, hogy egyre több szülő nő az irányított császármetszést választja, mert részben félnek a fájdalomtól, a kiszámíthatatlan helyzetektől, vagy a magas kockázat miatt indokolt a beavatkozás. A változások a bababarátabb szülés felé mutatnak, egyre több kórházban lesz lehetőség az újszülöttnek és a mamának a születés után háborítatlanul eltölteni egy-két „aranyórát”. Ezt a kifejezést még nem hallottam, de nagyon találó. Esetleg használhatnánk minden olyan pillanatra, amely számunkra értékes. Nekem például ilyen, ha reggel elmehetek egy kicsit kocogni, süthetek egy almás pitét, együtt ebédelhetek a szüleimmel…

Péterfy Bori énekesnő szerint csak egy boldog anyukának lehet boldog gyereke, és bármilyen furcsa, azt is meg kell engedni magunknak, hogy néha ne legyünk jól, és ezt is vállaljuk. Ha a reklámokat nézzük, egyértelmű mintákat látunk arra, hogyan kell az ötven felettieknek vagy az idősebbeknek élnie. Leginkább úgy, ahogy jólesik… Van, aki ilyenkor kezd nyelvtanulásba, más kertészkedik, sütteti magát az őszi napsütésben. A legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a számára aranyat érő órákat.

Eszes Andrea, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a FacebookonInstagramon, valamint YouTube-on is!

Fotó: Archív, Getty Images