Lapozz bele! A boldogság közgazdaságtana és orángutánmentés az új Nők Lapjában

Mi múlik a pénzen és mi nem? Civilizációs ártalom a krónikus félelem? Hogyan menthetjük meg az orángutánokat? Újrakezdés bukás után? Ismét sok-sok kérdés és ugyanennyi válasz is vár rátok a Nők Lapja e heti számában. Nem érdemes lemaradni róla!

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 10 kép

Meghitt otthonosság

Mióta világ a világ, az ember keresi a boldogságát. Persze, nem mindig ugyanúgy. Az ókorban a bölcsesség és az erényes élet jelentette a boldogságot, a középkorban a hit, a remény és a szeretet hűséges megtartása – nem véletlen, hogy a szentté avatás első lépéseként boldoggá avatják azt, aki arra érdemes. De más volt az erről vallott felfogása a reneszánsznak, a felvilágosodás korának, az első, második stb. ipari forradalom társadalmainak. És megint mások mai elvárásaink a boldogsággal szemben. Évről évre közzéteszik a „Legboldogabb országok” listáját is, amelyeknél talán szintén nem a boldogság szó használata a legmegfelelőbb, mert inkább általános jólétet, biztonságot és társadalmi kiegyensúlyozottságot mérnek. Ennek a listának az élén általában valamelyik északi állam végez, idén Finnország, eddig legtöbbször pedig Dánia. A dánoknak van egy speciális kifejezésük a boldogságra, ez a „hygge”, ami mára közkincs lett világszerte. Nálunk is szinte már közhelyszámba megy hyggéről beszélni, egyre többen ismerik és irigylik, mert ez egy olyan meghitt élményt és hangulatot jelent, együttlétet a szeretteinkkel, biztonságos, otthonos érzést, amire mindenki vágyik. Noha a hygge dán találmány, maguknak a feltalálóknak egyre kevésbé van részük a szeretteikkel együtt töltött, meghitt otthonosságban. Európában ugyanis Dániában a második legmagasabb a válások aránya, egyedül Litvánia előzi meg őket. A válás pedig nem a boldogság legbiztosabb mércéje. Megértették ezt a dán hatóságok is, és adminisztratív eszközökkel igyekeznek gátat vetni neki. Egy néhány hónapja elfogadott új törvény értelmében a tizennyolc éven aluli gyereket nevelő házaspárnak, akik bejelentik, hogy válni szeretnének, három hónapot kell várnia, mielőtt ezt valóban megtehetik. Ennyi idő alatt talán újra előjön legalább a hygge emléke.

Az e heti lapszámban több írásban is foglalkozunk a boldogsággal, hogy mennyi és milyen köze van pénzhez és jóléthez, a kapcsolatainkhoz, vagy éppen a félelemhez és szorongáshoz.

Krúdy Tamás, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon, Instagramon, valamint YouTube-on is!

Fotó: Archív, Getty Images