A hétvégén fejeződött be a lengyelországi Lagówban a 48. Lubuskie Nyári Filmfesztivál, ahol a szakmai zsűri három magyar filmet is a legjobbak közé választott: Bogdán Árpád, Varga Ágota és Schwechtje Mihály művei nemcsak kivételes alkotások, de meglehetősen elgondolkodtatóak is. Gratulálunk a díjakhoz!

Bogdán Árpád: Genezis

Bogdán Árpád 120 perces alkotása a legjobb játékfilmnek járó Arany Szőlőfürt díjat kapta meg a nyári filmfesztiválon. A 2018-ban bemutatott magyar dráma a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben élő emberek sorsát mutatja be, útjaik a valóságban sosem kereszteznék egymást, ám egy tragikus bűntény kapcsán ez mégis megtörténik. A filmben fontos szerepet kapnak az egyetemes emberi értékek, valamint a lehetőség az újrakezdése és egy jobb életre. A Genezis a tavalyi Berlinálén mutatkozott be, azóta számos országban aratott sikert, legutóbb például Sanghajban, ahol díjat is kapott.

Varga Ágota: A fegyházlelkész

Varga Ágota 2018-as dokumentumfilmje egy nem hétköznapi alkotás: egy fáradhatatlan, saját útját járó, „pántokat feszegető” plébános, Butsy Lajos atya portréja. A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön katolikus fegyházlelkésze hét éve teszi a dolgát, a legkeményebb rabokból igyekszik kezes bárányt faragni. Titka és egyben útmutatása, melyet elődjétől kapott csupán ennyi: „szeresd őket!”. A rendező a lengyel filmfesztiválon dokumentumfilmek kategóriában az Ezüst Szőlőfürt díjat zsebelte be. Az alkotás díszbemutatója ez év elején a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon volt.

Schwechtje Mihály: Aki bújt, aki nem

Bronz Szőlőfürt díjjal jutalmazták Schwechtje Mihály ugyancsak 2018-as kisjátékfilmjét az Aki bújt, aki nemet. A szegény magyar faluban játszódó megrázó dráma valójában a gyermekkereskedelemről szól: egy drága autó felbukkanása, kíváncsiskodó gyerekek, a jármű felfedezése belülről, a sofőr kedvessége, játékos bújócska, próbakör a megtelt kocsival, a falu elhagyása, a gyanakvás hiánya… A Remélem legközelebb sikerül meghalnod rendezőjének 10 perces rövidfilmje a 6. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon mutatkozott be tavaly áprilisban.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: IMDb