Lapozz bele! Női választójog és az éppen elég művészete az e heti Nők Lapjában

Hogyan lehet valami éppen elég? Mi a helyzet a mezőgazdasággal? Milyenek vagyunk külföldön? Ezen a héten is sok kérdés merül fel, amelyekre a lapban igyekszünk választ adni. Tartsatok velünk!

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 9 kép

Vigyázat, ehető!

Miközben olvasom a Közeli rovatunkban megjelenő interjút Dr. Bardócz Zsuzsanna professzorral, aki arról beszél, mennyi káros anyag jut a szervezetünkbe a nagyüzemi mezőgazdaságnak „köszönhetően”, bevillan egy képsor egy régen látott dokumentumfilmből. Egy űrhajósszkafanderbe öltözött férfi ül valami hatalmas gépszörnyetegen, körülötte szinte füstöl a levegő a növényvédő permettől, miközben a monstrum egy óriási gyümölcsösben araszol. Talán tíz éve láthattam a filmet a francia filmnapokon, nem tudom, hányan nézték meg, nekem mindenesetre beleégett az emlékezetembe. És most, miközben az interneten keresgélek a fi lm címe után, találok egy kritikát, melyet akkortájt írtak. A szerző meglehetősen pikírten fanyalog amiatt, hogy szerinte az egész fi lm a biotermelés reklámja, s hogy valójában a felét sem hiszi a történetnek. Aminek a lényege egyébként mindössze annyi, hogy egy francia falu polgármestere úgy döntött: elég volt a vegyszerekből, az iskolai menzán bioételeket kell adni a gyerekeknek, a további súlyos betegségeket megelőzendő. Az elöljárónak nem volt könnyű dolga, de elhatározását következetesen végigvitte. Kritikusunknak azonban amiatt fáj a feje, hogy milyen sokba kerülhet az efféle menzakoszt, amely biozöldségekből, -gyümölcsökből és biohúsból készül. Nos, bizonyára nem olcsó. De a temérdek gyógyszer, az orvosi kezelés, és egyáltalán, az emberi élet nem drága? – teszem fel a kérdést, miközben felkúszik a képernyőre a fi lm címe: Vigyázat, ehető!

Sajnos a lényeg a film bemutatása óta sem változott. A növényvédő vegyszerek egyfelől növelik ugyan a terméshozamot, másfelől azonban mérgezik az embert. S ha az egyik szert betiltják, máris itt a másik – erről is beszél lapunkban a professzor asszony. Én meg közben hallom a hírműsorban a siránkozást, hogy hiába volt a növényvédelem, ez a hosszan tartó nagy eső lemosott mindent. Talán nem is olyan nagy baj, fut át az agyamon, de máris rá kell jönnöm, hogy a helyzet ettől sem jobb, hiszen a vegyszer a földbe szivárog, onnan meg a vizeinkbe, onnan meg… Szóval, ugyanott tartunk, csak még a termés is tönkremegy. Nem úgy, mint az a csinos kis kalács, amelyet húsvétkor kaptunk, de megfeledkeztünk róla. Tegnap eszembe jutott, úristen, ott penészedik a zacskóban! Hát, nem! Több mint egy hónap alatt még csak meg se penészedett! Na, erre mondják a francia filmkészítők: vigyázat, ehető! De nem jó!

Lazarovits Szilvia, vezetőszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon, Instagramon, valamint YouTube-on is!

Fotó: Archív, Getty Images